Donderdag 30/06/2022

Erkenning moskeeën

Homans moet maandag tekst en uitleg geven in Vlaams Parlement

De Turkse moskee in Beringen Beeld Bas Bogaerts
De Turkse moskee in BeringenBeeld Bas Bogaerts

Op basis van een nota van Staatsveiligheid bleek dat Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) een procedure is gestart om de erkenning van de Fatih Camii-moskee in Beringen in te trekken. Staatsveiligheid spreekt dat tegen, maar minister Homans, gisteravond te gast in Terzake, blijft bij haar standpunt. Maandag moet ze in het parlement tekst en uitleg geven bij haar beslissing.

Bruno Struys en AS

"De Veiligheid van Staat stelt enkel vast dat elementen van haar rapport aanleiding geven tot conclusies die door de dienst zelf nooit werden getrokken", staat in een persbericht.

Volgens Staatsveiligheid maakt haar nota een genuanceerde analyse van de algemene activiteiten van Diyanet in België, het netwerk van de Turkse overheid waartoe ook de moskee in Beringen behoort.

Volgens Staatsveiligheid worden er ondanks pogingen tot beïnvloeding, tot nu toe geen bewijzen gevonden voor clandestiene inmenging of spionageactiviteiten door Diyanet. Bovendien wordt de Beringse Fatih Camii-moskee, waarvan minister Homans de erkenning wil intrekken, in de nota niet geanalyseerd.

Deze moskee zou er enkel zijdelings in aan bod komen om de rol van haar voormalige imam te duiden.

"Wel degelijk bezwarende elementen"

Volgens Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) staan er wel degelijk bezwarende elementen in het rapport van Staatsveiligheid: "Ik heb een rapport gekregen dat heel kritisch was over Diyanet. Daarbij werd de moskee in Beringen ook vermeld. Ik heb dan ook de procedure voor het intrekken van de erkenning opgestart", zo zei ze in Terzake.

Daarmee spreekt Homans de perscommunicatie van Staatsveiligheid weer tegen. "Er staat wel degelijk in dat rapport dat er aan polarisering wordt gedaan en buitenlandse conflicten geïmporteerd worden", ging Homans in het verweer. "Dat staat haaks op de bevordering van integratie, en haaks op wat wij willen voor een erkende moskee."

Liesbeth Homans (N-VA). Beeld Screenshot Terzake
Liesbeth Homans (N-VA).Beeld Screenshot Terzake

Homans haalde verder aan dat Staatsveiligheid geen uitspraken heeft te doen. "Het is mijn exclusieve bevoegdheid om te oordelen over de erkenningen", aldus Homans. "In het rapport staan een aantal dingen waardoor ik niet anders kan dan de erkenning in te trekken."

"Als Staatsveiligheid het niet eens is: het staat hen altijd vrij om dat rapport vrij te geven", besluit Homans. "Ik kan dat niet doen."

Minister Homans kondigde verder nog aan dat ze de Staatsveiligheid ook om rapporten over de andere Diyanet-moskeeën heeft gevraagd. Ze zei te beseffen dat deze Diyanet-moskeeën dankzij de subsidies uit Turkije kunnen blijven functioneren, ook zonder Vlaamse of provinciale middelen. "Maar we moeten een duidelijk signaal geven dat polariseren en bevolkingsgroepen tegen elkaar opzetten niet kan."

(Lees verder onder de video.)

"Dit mag niet blijven duren

Sp.a-fractieleider Joris Vandenbroucke is alvast niet tevreden met de uitleg van Homans. Hij vraagt Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) om morgenvoormiddag de commissie Bestuurszaken bijeen te roepen om minister Homans te ondervragen over het dossier. "De minister en de staatsveiligheid spreken elkaar volledig tegen. Dat mag niet blijven duren."

Joris Vandenbroucke. Beeld belga
Joris Vandenbroucke.Beeld belga

Vandenbroucke vraagt ook inzage in het rapport van Staatsveiligheid om het te kunnen bespreken met de minister, "desnoods achter gesloten deuren met toepassing van de onze reglementaire vertrouwelijkheidsbepalingen."

De vraag van de oppositie wordt grotendeels ingewilligd. Maandag om 14 uur zal de commissie samenkomen, meldt voorzitster Mercedes van Volcem (Open Vld). "De minister is ter beschikking. Ik zal ook de Staatsveiligheid uitnodigen met het verzoek om het rapport toe te lichten achter gesloten deuren."

Nog steeds niet ingelicht

De Fatih Camii-moskee in Beringen wil intussen nog niet reageren op de beslissing van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) om de erkenning van de moskee in te trekken, omdat ze nog niet officieel over de beslissing werd ingelicht. De moskee moest het nieuws over de mogelijke intrekking van de erkenning gisteren vernemen via de pers.

Ook de Moslimexecutieve kreeg naar eigen zeggen nog geen officiële informatie van de minister. "Wij hebben zestig dagen de tijd om te reageren op de conclusies van de minister", aldus de Moslimexecutieve. "Maar we kunnen pas reageren als we een brief ontvangen."

***

LETTERLIJK

Zo reageert Staatsveiligheid:

Verduidelijking van Veiligheid van de Staat (VSSE) ivm de nota van onze dienst, waarnaar verwezen wordt door Vlaams Viceminister-president, Liesbeth Homans in de pers van vandaag.

De VSSE wenst met deze communicatie geen standpunt in te nemen t.a.v. Diyanet. De VSSE stelt enkel vast dat elementen van haar rapport aanleiding geven tot conclusies die door de dienst zelf nooit werden getrokken.

Op vraag van de Minister van Binnenlandse Zaken, heeft de Veiligheid van de Staat op maandag 3 april een nota (met beperkte verspreiding) opgemaakt in reactie op persartikelen over Turkse imams, die zouden zijn ‘ingezet als politieke spionnen’ (De Morgen, 03/04). De nota is in kopie overgemaakt aan de Minister van Justitie en aan de Premier. In de nota wordt een genuanceerde analyse gemaakt van de algemene activiteiten van Diyanet in België, waarbij er ondanks pogingen tot beïnvloeding, tot nu toe geen bewijzen gevonden werden voor clandestiene inmenging of spionageactiviteiten door Diyanet. Bovendien wordt de Beringse Fatih Camii-moskee, waarvan naar verluidt de procedure voor het intrekken van de erkenning zou worden opgestart, in de nota niet geanalyseerd. Deze moskee komt er enkel zijdelings in aan bod en wel om de rol van haar voormalige imam te contextualiseren, precies omdat zijn naam ook in de pers was opgedoken.

Vanuit haar opdracht om de veiligheid van alle Belgen te beschermen en in de context van de actuele spanningen binnen de Turkse gemeenschap, heeft de Veiligheid van de Staat de jongste maanden verschillende contextuele nota’s gemaakt op eigen initiatief of op vraag van leden van de federale regering, onder meer na de verijdelde coup van juli 2016 in Turkije, naar aanleiding van het referendum en over de activiteiten van Diyanet.

Het is de opdracht van de VSSE om inlichtingen in te winnen, te analyseren en te verwerken die verband houden met inmenging, spionage, extremisme en terrorisme en meer bepaald ook met radicaliseringsprocessen. Binnen dit kader kan de VSSE steeds een onderzoek uitvoeren naar een bepaalde geloofsgemeenschap, als daarover verontrustende informatie zou opduiken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234