Donderdag 06/10/2022

Update

Homans wil te kritische diversiteitsambtenaar ontslaan

Vlaams minister voor Gelijke Kansen Liesbeth Homans (N-VA). Beeld photo_news
Vlaams minister voor Gelijke Kansen Liesbeth Homans (N-VA).Beeld photo_news

Vlaams minister voor Gelijke Kansen Liesbeth Homans (N-VA) wil diversiteitsambtenaar Alona Lyubayeva ontslaan. Eén van de redenen zou zijn dat ze te kritisch is. Dat schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard.

Lyubayeva was drie jaar geleden aangenomen om de diversiteit binnen de Vlaamse overheid te verhogen. De samenwerking met de nieuwe minister Homans loopt echter niet goed.

Onafhankelijk
Het is expliciet bepaald dat de Vlaamse diversiteitsambtenaar een onafhankelijke positie heeft binnen de Vlaamse overheid, maar de N-VA-minister zou haar te kritisch vinden.

Lyubayeva maakte de voorbije jaren gebruik van haar onafhankelijkheid om publiekelijk voor haar standpunten uit te komen. Via twitter deelde ze ook artikels die kritisch zijn voor de Vlaamse regering, net als opinies van gelijkekansencentrum Unia.

Negatieve evaluatie
Homans heeft Lyubayeva nu een negatieve evaluatie gegeven, schrijven de kranten. Naast haar kritische opstelling is daarin ook sprake van problemen met deadlines en een gebrek aan openheid tegenover het kabinet.

Op basis van de evaluatie vraagt Homans de Vlaamse regering om Lyubayeva te ontslaan. Dat is wettelijk mogelijk na één evaluatie omdat ze niet vastbenoemd is.

Homans zelf wil niet bevestigen dat ze het ontslag vrijdag effectief op tafel legt. Maar ontkennen doet ze ook niet. "Alle evaluaties worden vrijdag door de Vlaamse regering besproken", zo wilde ze slechts kwijt aan de kranten.

"Onafhankelijk college zou moeten evalueren"

Laat de evaluaties van topambtenaren niet gebeuren door de minister, maar door een onafhankelijk college. Dat stelt Frank Van Massenhove, voorzitter van de FOD Sociale Zaken. "Nu is het zo dat die evaluaties niet altijd gebeuren op basis van inhoudelijke en objectieve gronden, maar op basis van persoonlijke motieven en dat is een reuzegroot probleem", aldus Van Massenhove aan Belga.

In een eerste reactie op Twitter reageerde Frank Van Massenhove: "Als je niet kunt winnen met argumenten, je macht (mis?)bruiken. Evaluaties zouden nooit door politici mogen gebeuren".

In een telefonische reactie verduidelijkt de federale topambtenaar zijn standpunt. "Ik weet natuurlijk niet wat er echt gebeurd is. Het kan natuurlijk zijn dat de ambtenaar in kwestie fouten heeft gemaakt. Maar dan nog blijft het een reuzeprobleem dat de minister die evaluatie doet. Die evaluaties gebeuren vaak niet op objectieve gronden. Er spelen dan persoonlijke motieven mee en dan krijg je geen ernstige evaluatie. Men krijgt dan voorbeelden als: 'hij/zij heeft mij tegengesproken op Twitter'. Als een democratie dat soort opmerkingen niet aankan, zit de democratie met een probleem", aldus Van Massenhove.

Daarom pleit Van Massenhove ervoor de evaluaties niet langer te laten gebeuren door de ministers zelf, maar door een "onafhankelijk college". "Dat zou de evaluaties objectiveren en het zou de ministers ook tijd en energie besparen. Kijk naar een minister als Maggie De Block die misschien 25 topambtenaren moet evalueren. Daarom stel ik voor: laat dat gebeuren door een onafhankelijk college", aldus Van Massenhove.

CD&V: "Standpunten innemen behoort tot haar opdracht"

Als de Vlaamse diversiteitsambtenaar wordt ontslagen, moet dat gebeuren op basis van het (slecht) functioneren van die ambtenaar en niet omwille van standpunten die de ambtenaar inneemt. Dat zegt Vlaams parlementslid Ward Kennes (CD&V). "Het innemen van standpunten behoort tot de opdrachten van die ambtenaar. Dat kan volgens ons geen reden zijn om iemand te ontslaan", aldus Kennes aan Belga.

Vlaams parlementslid Ward Kennes (CD&V) maakt enkele kanttekeningen bij het geplande ontslag. Dat ontslag kan volgens hem namelijk enkel op basis van problemen met het functioneren van de betrokken ambtenaar, zoals het niet halen van deadlines, het niet respecteren van afspraken, enz...

Maar dat de diversiteitsambtenaar af en toe standpunten inneemt die botsen met de visie van de minister, kan volgens Kennes geen reden zijn tot ontslag. "De diversiteitsambtenaar zit in een onafhankelijke positie en het innemen van standpunten behoort tot haar taken. Zo'n ambtenaar moet een beetje een voortrekkersrol spelen en bijvoorbeeld waken over de naleving van het regeerakkoord en het halen van doelstellingen rond diversiteit", aldus Kennes.

Zolang de betrokken ambtenaar op het publieke forum niet gaat beledigen of ontwettigheden gaat verkondigen, heeft die volgens Kennes een grote vrijheid van spreken. Meer zelfs, het behoort volgens de CD&V'er "tot het takenpakket van de ambtenaar om de regering uit te dagen".

Groen: "Minister zal met stevig dossier moeten komen"

"De minister zal met een stevig dossier moeten komen om dit ontslag te verantwoorden", zo zegt Vlaams parlementslid Ingrid Pira (Groen) in een reactie op het geplande ontslag van Vlaams diversiteitsambtenaar Alona Lyubayeva. Als de kritische houding van de ambtenaar de doorslag heeft gegeven, kan dit voor oppositiepartij Groen niet door de beugel.

Pira: "We kennen het dossier niet dus kunnen we ons niet uitspreken over eventuele professionele tekortkomingen. Maar wat we wel weten, is dat de diversiteitsambtenaar zich regelmatig kritisch opstelt. Als dat de doorslag geeft, zijn we het absoluut niet eens".

"Elke ambtenaar heeft spreekrecht en de diversiteitsambtenaar heeft bovendien een onafhankelijke positie. De vraag is dus of dit een politiek ontslag is of niet, en we gaan ervan uit dat de minister een objectieve evaluatie kan voorleggen", aldus nog Pira.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234