Vrijdag 07/10/2022

Wallonië

Hommeles binnen het cdH over beloftevolle politica die op lijst MR wil staan

Archiefbeeld van Opaline Meunier. Beeld BELGA
Archiefbeeld van Opaline Meunier.Beeld BELGA

De toekomst van een jonge Bergense belofte bij het cdH veroorzaakt verdeeldheid binnen de Franstalige partij. Omdat Opaline Meunier besliste bij de lokale verkiezingen op een open lijst van de MR te staan, werd gisteravond beslist al haar functies binnen de partij stop te zetten. Voor aanvang van het cdH-partijbureau rezen ook vragen over de strategie van partijvoorzitter Benoît Lutgen.

Redactie

De 24-jarige Meunier verwierf bekendheid in Franstalig België als boegbeeld van de studentenkoepel Unécof. Meunier zou dicht bij voorzitter Lutgen staan. Ze besliste echter om in haar thuisbasis Bergen op de lijst van MR-kopstuk Georges-Louis Bouchez te gaan staan, terwijl haar eigen partij zelf met een open lijst naar de kiezer stapt. Dat meldt Le Soir.

Er wordt gefluisterd dat ook Lutgen en Waals minister Carlo Di Antonio toenadering hebben gezocht met Bouchez voor een gezamenlijke lijst en dat ze Meunier zelfs ondersteunden in de onderhandelingen met Bouchez. Maandagochtend verklaarde Di Antonio echter dat de beslissing om Meunier haar functies binnen de partij te ontnemen, "erg duidelijk is". "Iedereen moet zich schikken" naar de lokale beslissing om een aparte lijst in te dienen. Enkel onder die omstandigheden kan Meunier volgens hem lid blijven van de partij.

Kamerfractieleidster Catherine Fonck, eveneens afkomstig uit Henegouwen, zegt "erg teleurgesteld" te zijn over de gang van zaken. Ze maakte gewag van "zeer groot onbegrip" over de gebeurtenissen van de voorbije dagen. Bergens kopstuk Savine Moucheron zei dan weer "ieders keuze te respecteren, maar van zodra een lokale afdeling een beslissing neemt, moet iedereen de verantwoordelijkheid dragen voor die keuze".

"Gegijzeld door een job"

Opaline Meunier reageert "verslagen" op de beslissing van haar partij. Dat zegt ze vandaag in Le Soir. "Ik moest kiezen tussen mijn job bij cdH en 'Mons en Mieux' (de MR-lijst in Bergen, red.). Ik heb voor dat project gekozen, en ben mijn job kwijtgeraakt."

Meunier noemt het "onacceptabel" dat ze wordt "gegijzeld door een job en een salaris". "Hiervoor doe ik niet aan politiek", reageert de oud-voorzitster van studentenkoepel Unécof.

De jonge politica benadrukt ook dat ze alles volgens de regels heeft gedaan, en de partij "lang op voorhand" had verwittigd van haar beslissing. "Ik ben verslagen, maar ik had het niet anders kunnen doen."

Verzet

Brussels minister Céline Fremault en Waals parlementslid Benoît Drèze hebben zich intussen verzet tegen de formele uitsluiting van Meunier uit de partij. Daarvoor is een procedure voor de deontologische commissie nodig, wat een snelle beslissing van het partijbureau in de weg zou staan. Meunier zelf was niet uitgenodigd voor het partijbureau in Namen.

Er rijzen ook vragen over de strategie van voorzitter Lutgen. "We gaan naar de uitleg luisteren", stelde Kamerlid Georges Dallemagne. Ook Waals parlementsvoorzitter André Antoine komt "luisteren naar de uitleg van de ene en de andere. Het is tijd voor eenheid, op alle niveaus", luidde het.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234