Maandag 03/10/2022

Hongarije

Hongaarse premier Orbán weert zich tegen Europese kritiek: "Beschuldigingen zijn ongefundeerd"

De Hongaarse premier Viktor Orbán. Beeld AFP
De Hongaarse premier Viktor Orbán.Beeld AFP

De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft zich in het Europees Parlement verweerd tegen de kritiek dat zijn omstreden universiteitswet de fundamentele rechten ondermijnt in zijn land. "De beschuldigingen dat de nieuwe wet het mogelijk maakt om de Central European University te sluiten, zijn ongefundeerd."

Redactie

De Europese Commissie lanceerde vanmiddag een inbreukprocedure tegen de wet. Die zou volgens haar in strijd zijn met de vrijheid van vestiging, maar ook met het recht op academische vrijheid, het recht op onderwijs en de vrijheid van ondernemerschap. Luttele uren later beet Orbán in het Europees Parlement van zich af. Met de wet wil hij naar eigen zeggen zorgen voor "uniforme regels" voor de 28 buitenlandse universiteiten in zijn land en "een einde maken aan privileges die buitenlandse universiteiten genoten in vergelijking met Europese".

"Speculant"

Orbán ontkende dat hij het gemunt heeft op de CEU, de universiteit die werd gesticht door de Amerikaanse miljardair van Hongaarse origine George Soros. De premier is sterk tegen diens liberale denkbeelden en geeft openlijk toe dat hij hem wil tegenwerken. Soros is later deze week in Brussel voor gesprekken met de commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en diens vice Frans Timmermans.

Orbán verwees in het parlement naar een brief van de voorzitter van de CEU waarin hij de studenten verzekert dat de instelling "niet in gevaar" is. "De situatie is absurd. Alsof iemand wordt beschuldigd van moord en wordt veroordeeld, terwijl het slachtoffer levend en wel is, meer zelfs, naar de veroordeelde wijst en 'moordenaar' schreeuwt." Soros noemde Orbán "een grote speculant die de levens van miljoenen Europeanen heeft verwoest met zijn gespeculeer".

'Let's stop Brussels'

Orban nam ook de verdediging op zich van zijn omstreden wetsontwerp over de financiering van ngo's, dat volgens hem de "transparantie" moet dienen, de Hongaarse weigering om mee te doen aan de spreiding van asielzoekers en de campagne 'Let's stop Brussels', waarin de regering de burgers een lijst voorschotelt met vragen over Europa die volgens de Commissie een aaneenrijging van foutieve en misleidende uitgangspunten bevat. Vicevoorzitter Frans Timmermans gaf de Hongaarse premier in het halfrond een uitgebreide bloemlezing.

Orbán van zijn kant zei dat de vragenlijst, die veel aandacht besteedt aan het vluchtelingenvraagstuk, gaat over "elementen waarover we het niet eens zijn met de Commissie". "Wij willen sommige zaken niet en we denken dat de verdragen sommige elementen niet verplicht kunnen maken, zoals het overbrengen van migranten naar Hongarije. Wij behouden ons het recht voor om zelf te kiezen met wie we willen samenleven."

Verder was de Hongaarse premier kritisch voor de EU. "We zijn in vele aspecten ongelukkig met hoe de EU werkt, we willen de Unie hervormen", aldus Orbán. "Wel blijven we toegewijd aan de Europese Unie, dat staat buiten kijf", besloot hij.

"Communistisch"

De Hongaar kreeg in het Europees Parlement onder meer kritiek van liberaal fractieleider Guy Verhofstadt. Volgens de Belg is het land van Orbán verworden tot "een hedendaagse versie van communistisch Hongarije". "U hebt de waarden van de Europese Unie onderschreven. U hebt nu al die waarden geschonden. En toch wilt u dat Hongarije een lidstaat blijft. U wilt de Europese fondsen behouden, maar onze waarden wilt u niet."

Liberaal fractieleider Guy Verhofstadt. Beeld AP
Liberaal fractieleider Guy Verhofstadt.Beeld AP

Fractieleider Manfred Weber van de Europese Volkspartij erkende dat zijn fractie niet op dezelfde golflengte zit als de regering in Boedapest. Tegelijkertijd onderstreepte hij dat Orbán in het verleden nooit het debat uit de weg is gegaan en rekening heeft gehouden met eerdere aanbevelingen uit Brussel. Oproepen van andere fracties om de partij Fidesz van Orban uit de EVP te zetten, wees de Duitse conservatief resoluut van de hand. "Niemand gaat ons vertellen wie er lid moet zijn van onze Europese familie."

"Maat is vol"

"De maat is vol." In Terzake reageert europarlementariër Ivo Belet, die net als Orbán deel uitmaakt van de EVP-fractie, scherp. "We hebben veel geduld gehad, maar hier willen we liever niets mee te maken hebben."

Belet wijst erop dat Orbán al verschillende waarschuwingen kreeg van de EVP-fractie. "Zoals toen hij de doodstraf wilde herinvoeren. Dat was voor ons de 'red line', dan vlieg je eruit." Hij heeft toen een bocht gemaakt, aldus Belet. "En ook nu moet hij bijsturen, anders gaan onze wegen scheiden."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234