Zaterdag 21/05/2022

InterviewJan Stroobants

Hoofd spoedafdeling: ‘Ik heb veel angst voor privéfeestjes achter de schermen’

Spoedarts Jan Stroobants. Beeld Thomas Nolf
Spoedarts Jan Stroobants.Beeld Thomas Nolf

Spoedarts Jan Stroobants, de drijvende kracht achter het Antwerpse testdorp dat binnenkort massaal mensen gaat testen op coronabesmetting, ziet de opnames in het ZNA-Middelheimziekenhuis opnieuw stijgen. Hij vreest vooral de impact op het personeel. ‘We zitten niet met frisse soldaten.’

Erwin Verhoeven

Hoe evolueert de toestand in uw ziekenhuis en in Antwerpen?

“De opnames stijgen, volledig parallel aan de toename van de besmettingen van een tiental dagen terug. In de zwaarst getroffen stadsdelen, zoals het noordoosten, meer uitgesproken. Daarom springen wij in het zuiden onze collega’s uit Stuivenberg bij, zodat de planbare medische activiteit – afspraken, onderzoeken, operaties, enz. – veilig en voldoende kan blijven verlopen. Er is geen reden om de zorg die je nodig hebt, uit te stellen. Ook buiten ons netwerk is de samenwerking goed. Wie in de problemen komt, wordt door een ander ziekenhuis geholpen.

“We hebben scenario’s opgesteld om met hoge nood aan capaciteit om te gaan. Hoe de infectie verder verloopt in Antwerpen, hebben we niet in de hand. Groot vraagteken blijft in welke mate de besmettingen onder de jongeren – die wellicht aan de basis liggen van de nieuwe golf – zich verspreid hebben onder de oudere en meer kwetsbare bevolking.”

De eerste berichten over het opschuiven van de leeftijd van zij die zich in de ziekenhuizen aanmelden, duiken op.

“Dat klopt. We zien dat hier ook.”

Is het personeel klaar voor een tweede schok?

“Wij hebben zeer veel gevraagd van die mensen. Velen hebben dingen moeten doen die ze niet gewoon waren. In bijzonder lastige omstandigheden. Zoiets heeft een serieuze psychische impact. Er is tijd nodig om daar van te recupereren. Ik vrees dat dit bij velen nog niet het geval is. We zitten dus niet met frisse soldaten.”

En zijn er genoeg soldaten?

“Ook daar heb ik wat twijfels over. Dit valt midden in hun welverdiende vakantie. Velen hebben kinderen en besteden daar nu tijd aan. We proberen te vermijden dat we hen moeten terugroepen. Het zorgpersoneel moet niet gestraft worden voor wat er nu gebeurt.”

Ik hoor dat het virus in de tweede golf al een ietsepietsie aan kracht zou hebben ingeboet en een beetje op weg is om een ‘verkoudheid’ te worden?

“Als arts die op de vloer staat en met gezond verstand naar de dingen kijkt, lijkt zo’n bewering mij eerder nattevingerwerk. In de eerste golf waren er – net als nu – veel mensen met redelijk simpele klachten. Door gebrek aan capaciteit mochten die toen niet getest worden en werden ze – gezien de tijd van het jaar – in de kolom griep bijgeschreven. Nu testen we hen wel en zien we dat het covidpatiënten zijn. Dat schept verkeerdelijk het beeld dat er nu meer covidpatiënten met ‘gewone’ klachten zijn. Volgens mij is dat de meest plausibele verklaring.”

Spoedarts Jan Stroobants. Beeld Thomas Nolf
Spoedarts Jan Stroobants.Beeld Thomas Nolf

De Tijd publiceerde een grafiek die zou aantonen dat de tweede golf trager op gang komt dan de eerste. Klopt dat? Is dat goed nieuws? Of maken we ons blij met een dode mus?

“Ik vrees dat laatste. Omdat de curves van toen en nu niet te vergelijken zijn. Bij de eerste golf hebben we in één keer een knal gehad. Een gevolg van carnaval en mensen die terugkeerden uit de skigebieden. Nu heeft het virus zich, vanaf het moment dat de maatregelen gelost werden, meer diffuus in de samenleving verspreid. De eerste golf was explosiever, maar beperkter. Nu is ze geleidelijker maar breder verspreid. Daarom is het zo belangrijk dat de genomen maatregelen nageleefd worden. Dat is het enige wat ons kan redden. We hebben het nog in de hand. Maar dan moet het zeer strikt gaan. Als er te veel ‘lekken’ zijn, staat er ons een drama te wachten dat de eerste golf vele malen zal overstijgen.

“Ik heb heel veel angst voor privéfeestjes achter de schermen. Indien men in juni en begin juli de maatregelen had gerespecteerd, was er wellicht geen probleem geweest.”

Echt? Met die wisselende bubbels van vijftien?

“Ja, dat was inderdaad wat vragen om miserie.”

U bent ook boos over de misgelopen tracing.

“Boos... Kern van de zaak is dat er eigenlijk geen efficiënte en gecoördineerde aanpak mogelijk was. Waarom? Een van de meest hopeloze zaken in dit land is de ‘gefractioneerdheid’ van de gezondheidszorg. Daar word je horendol van. Alsof je een dinertafeltje op het midden van de Grote Markt zet. De couverts komen uit één restaurant, de borden uit een ander, de glazen uit nog een ander, de soep uit een vierde, de entree uit een vijfde, de plat de résistance uit een zesde, enzovoort. Dat diner loopt gegarandeerd in het honderd. Hier moet écht dringend iets aan gebeuren. Wij proberen dat in Antwerpen nu zelf maximaal gecoördineerd te laten verlopen, met dat testdorp. Iedereen wordt hiervan zo spoedig mogelijk op de hoogte gebracht. Zonder al te veel regeltjes die men links en rechts overal nog moet opzoeken.”

Zo moet het testdorp er gaan uitzien. Beeld Stad Antwerpen
Zo moet het testdorp er gaan uitzien.Beeld Stad Antwerpen

Wat verwacht u van dat testdorp?

“Verschillende dingen. Asymptomatische mensen weghouden uit de gezondheidszorg. Dat neemt werk uit handen van artsen en verpleegkundigen, zodat zij zich met de zieke mensen kunnen bezighouden. Het zal ook efficiënter zijn. Als je uit een risicogebied terugkeert, heeft het geen zin om drie dagen te wachten op een afspraak en nog eens vier dagen op een testresultaat. Dat is boter aan de galg. Ten derde zorgen we er mee voor dat de economie zo weinig mogelijk schade ondervindt. Bedrijven of kleine ondernemingen nodeloos lamleggen, terwijl er sneller een test had kunnen gebeuren, lijkt me in de huidige situatie niet erg raadzaam. Het succes van het testdorp zal echter afhangen van de snelheid waarmee het Agentschap Zorg en Gezondheid activeringscodes zal aanleveren aan de mensen die moeten getest worden.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234