Zondag 25/09/2022

Hoofddoek wordt kapje in AZ Mechelen

Keer op keer kreeg het Mechelse Sint-Maartenziekenhuis de vraag van islamitische zorgverleners om een hoofddoek te mogen dragen. Tot er een onverwachte oplossing kwam: een kapje met het logo van het ziekenhuis. Ook andere werkgevers krijgen vaak vragen voor aanpassingen op de werkvloer, blijkt uit een VUB-studie.

“Ik ben pas in het AZ Sint-Maarten aan de slag gegaan toen ze met het voorstel van het kapje kwamen. Werken zonder hoofdbedekking is ondenkbaar”, zegt Haiat Belhj (29). Twee jaar geleden ging Haiat als ziekenhuisapotheker aan de slag in het AZ Sint-Maarten. “De directie beloofde toen om een oplossing te vinden voor mijn hoofddoek. Intussen is het kapje een deel van het werkuniform geworden.”

De directie maakte zich vooral zorgen over de hygiënevoorschriften. “Wij lieten het dragen van een hoofddoek toe. Maar een apotheker die geneesmiddelen bereidt of een verpleegkundige die bij een operatie assisteert, in die gevallen leek een hoofddoek ons niet hygiënisch genoeg”, vertelt ziekenhuisdirecteur Jan Ennekens. Na overleg kwam er het idee van een kapje dat zowel aan hygiënevoorschriften als religieuze voorschriften voldoet. Intussen gaan in het Sint-Maartenziekenhuis een dertigtal moslima’s met het kapje werken. “Regelmatig worden we zelfs door andere ziekenhuizen opgebeld over het kapje”, aldus Ennekens.

Het AZ Sint-Maarten is immers lang niet de enige werkgever die met vragen van allochtone medewerkers geconfronteerd wordt. Een gebedslokaal op de werkvloer, ‘koosjere’ menu’s in de bedrijfskantine, verlof voor het Offerfeest... In opdracht van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR) onderzochten Ilke Adam (VUB) en Andrea Rea (ULB) 417 situaties waarin op het werk om culturele redenen een aanpassing wordt gevraagd.

“Opvallend is dat het vaak de instellingen met een katholieke stempel zijn die zulke aanpassingen doorvoeren. Bij vrijzinnige organisaties weegt vaak het argument van neutraliteit door, zodat er minder snel uitzonderingen worden toegestaan”, vertelt Ilke Adam.

Werkgevers wegen in de praktijk ook bij elke vraag af of het om een redelijke aanpassing gaat. Zo vormt in 7,5 procent van de onderzochte situaties de man-vrouwverhouding op het werk een probleem. In bijna de helft van die gevallen weigert een werknemer het gezag van zijn chef te aanvaarden wegens zijn culturele achtergrond. “Het kan natuurlijk niet dat een moslim weigert om orders van een vrouwelijke baas te aanvaarden”, zegt Jozef De Witte van het CGKR. “Dat is in strijd met het recht op gelijkheid tussen man en vrouw.”

Het centrum ziet er dan ook weinig heil in om het wettelijk verplicht te maken dat werkgevers aanpassingen doen om aan de culturele achtergrond van werknemers tegemoet te komen. “Wij rekenen in zulke situaties vooral op dialoog tussen werknemer en werkgever om tot een praktische oplossing te komen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234