Maandag 26/09/2022

Hoofdgeneesheer Gasthuisberg op schopstoel

Hoofdgeneesheer Frank Rademakers dreigt te moeten vertrekken, melden verschillende bronnen binnen het UZ Leuven. Zijn harde managementstijl kan hem, net als eerder directeur Johan Kips, de das omdoen. 'Als hij niet snel bijdraait, is het afgelopen.'

De storm gaat niet liggen binnen Gasthuisberg. Het opstappen van algemeen directeur Johan Kips (DM 28/03) stuurde een schokgolf door het ziekenhuis. Nu, amper twee weken later, ligt ook hoofdgeneesheer Frank Rademakers onder vuur. De spanning tussen de directie en het medisch korps zou te groot zijn, klinkt het in de hoogste regionen van het universitair ziekenhuis.

De afgelopen maand liep die spanning op tot een kookpunt. Eerst was er diensthoofd orthopedie Johan Bellemans die de administratieve druk en het vertrek van jong talent aankaartte. Er hoefde volgens hem niemand te vertrekken, maar dat gebeurde toch. Hoewel het er aanvankelijk op leek dat Rademakers zijn spullen kon pakken, nam eind maart Kips, al dan niet gedwongen, ontslag. De directeur werd een gebrek aan inlevingsvermogen verweten.

Spanningen

Eenzelfde klacht valt nu te horen over de hoofdgeneesheer. "Er was een probleem met de directeur, zoals dat nog bestaat met Rademakers", zegt een ingewijde. "Hij kan zeer hard en eigenaardig uit de hoek komen. Daardoor ontstond er frictie tussen hem en het personeel. Zo waren er continu botsingen met stafleden, wat zorgde voor ontevredenheid. Dat kon zo niet doorgaan."

Het medisch personeel vraagt dan ook meer zeggenschap en minder bureaucratisering. Rademakers, sinds eind 2005 hoofdgeneesheer, zou te strikt zijn. "Zo moeten er voldoende patiënten per dag worden behandeld en moeten de machines zo efficiënt mogelijk gebruikt worden. De diensthoofden vonden zijn bemoeienis te groot en menen dat het ten koste gaat van de zorgverlening en het onderzoek."

Rademakers zou van het bestuurscomité in Gasthuisberg een laatste kans hebben gekregen. "Inhoudelijk is hij sterk", stelt een hooggeplaatste bron. "Maar als hij niet snel bijdraait, is het afgelopen. Kips stond op de eigenheid van het ziekenhuis ten opzichte van de universiteit, maar Rademakers nog meer. Ook dat zorgt voor spanningen."

De komst van een nieuwe algemeen directeur - op dit moment neemt dokter Wim Tambeur tijdelijk de leiding - zal na de rectorsverkiezingen worden afgerond. Op die manier kan het nieuwe hoofd van de KU Leuven worden gekend in de aanstelling. Een kersverse directeur zou een deel van het directiecomité, waarin ook Rademakers zetelt, kunnen vervangen.

'Inherent aan functie'

Rademakers ontkent een eventueel vertrek. "De rechtstreekse feedback die ik krijg vanuit het bestuur klinkt anders", zegt de hoofdgeneesheer. "Dat er mensen binnenshuis hun bedenkingen hebben, weet ik. Maar dat is inherent aan mijn functie. Niet elk besluit dat de hoofdgeneesheer neemt, kan door iedereen leuk worden gevonden."

Daarbij herkent Rademakers zich niet in de kritiek op zijn persoon. "Toen ik mij kandidaat stelde voor deze functie deed ik dat ik met drie kernwoorden: communicatie, participatie en respect. Let wel, dat betekent niet dat ik me verschuil. Ik associeer me wel met duidelijkheid."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234