Vrijdag 19/08/2022

Hoofdonderzoeker Garcia stapt woedend op bij FIFA

Michael Garcia Beeld AFP
Michael GarciaBeeld AFP

Michael Garcia is niet langer voorzitter van de onderzoekskamer van de Ethische Commissie van de Wereldvoetbalbond FIFA. De Amerikaan gaf vandaag zijn ontslag. Dat gebeurde een dag nadat de FIFA zijn beroep verwierp tegen de manier waarop zijn rapport over de toewijzingen van de WK's van 2018 en 2022 behandeld werd.

Olivier Minnebo

De Wereldvoetbalbond concludeerde op basis van het onderzoek dat Rusland en Qatar vrijgepleit konden worden van corruptie. Garcia was het daar niet mee eens. Hij is van oordeel dat de beslissing van Hans-Joachim Eckert (voorzitter juridische kamer Ethische Commissie) om Rusland en Qatar de WK-organisatie te laten behouden, tal van onvolledige en onjuiste voorstellingen bevatte. Eckert vatte het 430 pagina's tellende rapport van Garcia in 42 pagina's samen. "Die samenvatting is onvolledig, onzorgvuldig en onjuist", stelde Garcia. Volgens de FIFA bevatten de conclusies van Eckert echter geen wettelijk bindende beslissingen en kon er daardoor geen beroep aangetekend worden.

"Het ontbreekt aan goed leiderschap in de top van de FIFA", concludeerde Garcia in een verklaring. "Gedurende mijn eerste twee jaar als onafhankelijk voorzitter van de onderzoekskamer dacht ik dat de FIFA echt vooruitgang boekte. De jongste maanden heb ik moeten inzien dat dat niet zo is. In Eckert heb ik geen vertrouwen meer. Uit mijn rapport bleek immers dat er wel degelijk verscheidene ernstige inbreuken gebeurden bij de toewijzing van de WK's, maar mijn rol in deze zaak is hierbij ten einde. De FIFA zal het moeilijk hebben om zijn imago te verbeteren. Er is meer nodig dan een onafhankelijke onderzoeker om de cultuur die in een organisatie ingebakken zit te veranderen."

Joseph Blatter Beeld AP
Joseph BlatterBeeld AP

Blatter "verrast" door ontslag Michael Garcia

FIFA-voorzitter Joseph Blatter verklaarde "verrast" te zijn door het ontslag van Michael Garcia als voorzitter van de onderzoekskamer van de Ethische commissie.

"De beslissing van Garcia heeft me verrast", verklaarde de 78-jarige Zwitser. "Hoe dan ook zal de Ethische Commissie het werk voortzetten. Over twee dagen zullen we binnen het Uitvoerend Comité bespreken wat er moet gebeuren." Het Uitvoerend Comité vergadert vrijdag in het Marokkaanse Marrakesh, waar het WK voor clubs plaatsvindt.

De Fransman Jérôme Champagne, kandidaat om Blatter op te volgen, noemde het ontslag van Garcia "een stap achteruit". "We moeten weten wat er voor en na 2 december 2010 (datum waarop de WK's 2018 en 2022 aan Rusland en Qatar toegekend werden) gebeurd is. Wanneer zullen de feiten eindelijk helemaal bekend zijn en gaan we het blazoen van de FIFA kunnen oppoetsen?"

"Nieuwe mislukking"
"Dit is een nieuwe mislukking voor de FIFA", stelde de Fransman Michel Platini, voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA. "De Ethische Commissie werd in het leven geroepen om de FIFA transparanter te maken. Dat is klaarblijkelijk niet gelukt. In plaats van meer duidelijkheid, hebben we nog meer verwarring gekregen." Platini herhaalde ook dat het voor het imago van de FIFA beter zou zijn dat Blatter zou opstappen. De Zwitser zelf hoopt echter op 29 mei 2015 voor een vijfde ambtstermijn verkozen te worden.

Michael Garcia Beeld REUTERS
Michael GarciaBeeld REUTERS

Michael Garcia, Eliot Ness van het voetbal

Michael Garcia, alias "de sheriff van Wall Street", heeft er al een indrukwekkende carrière opzitten, waarin hij zich ontfermde over heel wat complexe dossiers. In 1991 werd hij aangesteld als assistent van de procureur-generaal van het New Yorkse Zuiddistrict. Eén van zijn eerste dossiers in die functie was dat van de eerste aanslag tegen het WTC, in 1993. Naar eigen zeggen "het richtinggevende dossier in zijn carrière". Nadien liet hij zich ook opmerken door zich vast te bijten in een aantal dossiers rond anti-Amerikaanse aanslagen, zoals die op het Amerikaanse marineschip USS Cole in 1993, en de aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania. Hij bleef assistent tot 2002. Nadien ging hij aan de slag als Adjunct-Secretaris van de Amerikaanse Immigratie- en Douanediensten.

In 2005 werd hij Federaal Procureur van New York. Daar bleef hij tot 2008, alvorens aan de slag te gaan bij het kantoor Kirkland & Ellis, gespecialiseerd in corruptiedossiers. Tussendoor vergaarde hij ook nog faam door meermaals de financiële criminaliteit in Wall Street zwaar aan te pakken. In 2008 zorgde hij ook voor het ontslag van Elliot Spitzer, Gouverneur van New York. Garcia ontmaskerde hem als klant van een crimineel prositutienetwerk.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234