Dinsdag 09/08/2022

Hoofdpijn is meest voorkomende pijn

Brussel

Eigen berichtgeving

De helft van de Belgen zegt minstens maandelijks te kampen met kortstondige pijn. Bij 18 procent is dat dagelijks. Hoofdpijn komt daarbij het vaakst voor. Dat blijkt uit een enquête in opdracht van de Pain Advisory Board naar voorbijgaande pijn. Opmerkelijk zijn vooral de botsende ideeën van artsen en patiënten. Terwijl de patiënt vooral verwacht dat de arts een juiste diagnose stelt, denkt de dokter net dat de patiënt meteen een voorschrift voor pijnstillers wil.

Het onderzoeksbureau Inra ondervroeg duizend Belgen ouder dan vijftien en tweehonderd huisartsen. Hoewel hoofdpijn de meest voorkomende pijn (32 procent) is, beschouwen de meeste ondervraagden het als een vrij onbeduidend kwaaltje. Slechts een derde van de patiënten met hoofdpijn raadpleegt daarvoor ook een arts. Voor twee andere frequente pijnklachten, rugpijn (31 procent) en spier- en gewrichtspijn (22 procent) wordt de arts veel sneller geconsulteerd.

Hoewel de meeste Belgen (63 procent) zeggen bij zo'n kortstondige pijn niet meteen naar pijnstillers te grijpen, heeft de arts dat duidelijk anders begrepen. Terwijl 35 procent van de Belgen verklaart bij een raadpleging het meeste belang te hechten aan de diagnose en 22 procent aan advies dat losstaat van medicijnen, denkt meer dan de helft van de artsen (56 procent) hen vooral raadpleegt om met een voorschrift voor een pijnstiller de deur uit te stappen.

Gelukkig voegen de meeste artsen in dit geval die daad niet bij het woord. Drie vierde (76 procent) zegt eerst en vooral de patiënt te onderzoeken om een juiste diagnose te stellen. Toch zegt 17 procent voornamelijk geneesmiddelen voor te schrijven. Hoewel patiënten veel verwachten van de adviesfunctie van artsen, onderschatten die laatsten dat vaak. Slechts 9 procent van de dokters beschouwt dat aspect van de hulpverlening ook als prioritair.

Ook op het vlak van het soort informatie dat bij een raadpleging wordt verstrekt, is er duidelijk sprake van een communicatiestoornis tussen arts en patiënt. Hoewel de patiënt vooral geïnformeerd wil worden over de neveneffecten en de contra-indicaties van pijnstillers, vindt de arts het belangrijker informatie te geven over de doeltreffendheid van het geneesmiddel.

Opmerkelijk is nog dat die meningsverschillen in de praktijk niet leiden tot ontevredenheid. 76 procent van de patiënten zegt zelfs heel tevreden te zijn over de informatie die ze krijgen over voorgeschreven pijnstillers. 72 procent van de Belgen zegt zeer tevreden te zijn over zijn arts in het algemeen en 20 procent nogal tevreden. "Het beste medicijn is de arts zelf", becommentarieert huisarts Johan Mattijs. "Dat is iets wat de huisarts in gedachte moet houden, want uit de resultaten blijkt dat het belang onderschat wordt door artsen." (NC)

Arts denkt ten onrechte dat patiënt vooral voorschrift wil bij pijnklachten

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234