Dinsdag 04/10/2022

Hoogmis van de wetenschap wordt gevierd in Anaheim

Sinds vorige week donderdag houdt de American Association for the Advancement of Science (AAAS) in het Californische plaatsje Anaheim haar 150ste congres. Het congres, waarop vooraanstaande wetenschappers uit de hele wereld te gast zijn, moet zowat de hoogmis van de Amerikaanse wetenschap zijn.

Het jaarlijkse treffen staat al geruime tijd bekend als de plaats waar spectaculaire wetenschappelijke bevindingen en opmerkelijke resultaten hun weg vinden naar het grote publiek. Omdat de AAAS ter gelegenheid van haar 150ste verjaardag ongetwijfeld iets extra wil doen, wordt het wereldnieuws dezer dagen mee bepaald door allerlei nieuwe wetenschappelijke experimenten en bevindingen. De Amerikaanse vice-president Al Gore lijkt zich beter dan wie ook bewust van de spots die op het congres gericht staan. Afgelopen weekend gaf hij alvast een opgemerkte acte de présence, en in een toespraak wees hij op het toenemende belang van de wetenschap en de rol die de AAAS daar tot op vandaag in speelt.

De AAAS is dan ook niet aan haar proefstuk toe. Meer nog dan vooraanstaande wetenschappelijke tijdschriften als Science en Nature staan de congressen garant voor een boeiend overzicht van de laatste wetenschappelijke bevindingen. In 1847 zag de organisatie het levenslicht, en ze ontpopte zich meteen als een van de drijvende krachten achter het wetenschappelijk onderzoek. Vanaf 1940 kwam niet alleen de organisatie maar ook de wetenschap zelf in een soort stroomversnelling terecht met steeds verregaandere en grootschaligere wetenschappelijke ontdekkingen. De congressen kregen aanzien over de hele wereld, en steeds meer wetenschappers gingen ze gebruiken om hun experimenten en bevindingen kenbaar te maken.

Rond 1970 kwam de nadruk niet langer alleen op het zuiver wetenschappelijke maar ook op de nevenactiviteiten te liggen. Hoewel de wetenschap zelf in de schijnwerpers bleef staan, kwam er ruimte voor lezingen waarin de ethiek en het legale aspect van een aantal wetenschappelijke bevindingen werden besproken. Wetenschap is immers almaar nadrukkelijker aanwezig en bepaalt steeds duidelijker ons wereldbeeld. Op het einde van deze eeuw lijkt de hele wetenschappelijke wereld zelfs in een ware stroomversnelling te komen. Dagelijks pakt wel iemand uit met de 'uitvinding van de eeuw', en het wordt steeds moeilijker het echte wetenschappelijke werk te scheiden van het geknoei in de marge. De AAAS heeft zich voorgenomen een voortrekkersrol te spelen in de scheiding van kaf van koren. Om op het congres het woord te voeren, moet men grondig en gefundeerd wetenschappelijk werk kunnen voorleggen. In schril contrast daarmee staat het groter wordende mediaspektakel rond de lezingen. De pers is massaal aanwezig en via de elektronische informatiesnelweg wordt de uitgewisselde informatie in sneltreinvaart de wereld rondgestuurd.

Op het programma staat een zeer brede waaier aan onderwerpen. Zo werd afgelopen donderdag uit de doeken gedaan hoe waarschuwingen voor aardbevingen sneller verspreid kunnen worden. Cinefielen konden vernemen hoe filmmakers in de volgende eeuw zullen werken, terwijl voedingsspecialisten hun oren spitsten bij een lezing over de heilzame effecten van minder eten. Ook wie geïnteresseerd is in algemenere thema's, bijvoorbeeld wat de grote uitdagingen voor de volgende eeuw zullen zijn, kwam donderdag aan zijn trekken. Opvallend is de belangrijke plaats die de (para-)medische wereld in het geheel krijgt. Zo scoorde de bekende Amerikaanse arts Craig Venter al met een controversiële lezing over de mogelijkheden van genetische manipulatie, terwijl de dag voordien uit de doeken werd gedaan waarom vrouwen die seksuele betrekkingen hebben met meerdere mannen gezondere baby's baren.

Anaheim zelf is intussen uitgegroeid tot een heuse wetenschapsstad. Een onbeslapen bed vinden in een hotel in de wijde omtrek is geen sinecure, en congressisten verdringen zich dagelijks in de straten op zoek naar het congresgebouw waar ze de lezing van hun keuze willen meepikken. Als een rode draad doorheen het gebeuren loopt het 'program 2061'. In dat programma zoeken initiatiefnemers naar nieuwe wegen om de hele bevolking sneller en op een begrijpbare manier te informeren over de laatste nieuwe wetenschappelijke bevindingen. Tom Cochez

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234