Vrijdag 07/10/2022

Hoogstindividuele visioenen

Overzichtstentoonstelling William Blake in Tate Britain

Vandaag gaat in de Tate Britain een grote overzichtstentoonstelling over de romantische Britse kunstenaar en dichter William Blake (1757-1827). Het is ruim twintig jaar geleden dat er nog een Blake-expo van een dergelijke omvang op Brits grondgebied te zien was. Om de ongeveer 400 werken, afkomstig uit openbare en privé-collecties van over de hele wereld, te herbergen, werd dan ook gekozen voor de Tate Britain, de hernieuwde nationale tempel van de Britse kunst.

Blakes werk genoot weinig bekendheid tijdens zijn leven. Zijn invloed op latere kunstenaars, schrijvers en musici daarentegen was enorm. Tot de tentoongestelde topwerken behoren de honderd illustraties uit het boek Jerusalem, niet meer te zien in Groot-Brittannië sinds de jaren twintig, en 'The Tyger' uit Songs of Experience. Behalve deze blikvangers worden ook minder bekende werken, documenten en werk van tijdgenoten getoond. Zo krijgt de bezoeker een beeld van Blakes leven en werk èn van de woelige tijden waarin deze innovatieve en eigenzinnige kunstenaar leefde. Een warm aanbevolen herfsttentoonstelling.

'William Blake' loopt tot 11 februari 2001 in Tate Britain, Millbank, SW1. Elke dag van 10 tot 18 uur. Toegang: £8. Metro: Pimlico. Catalogus: £25. IN: www.tate.org.uk

Kinderlijke kunst

'Het Kind in Cobra', Cobra Museum voor Moderne Kunst Amstelveen

Zondag opent Eugénie Brands 'Het Kind in Cobra', de tentoonstelling waarmee het Cobra Museum voor Moderne Kunst Amstelveen zijn vijfjarig bestaan wil vieren. Cobra-werken uit de eigen collectie, privé-verzamelingen en collecties van onder meer het Museum Boijmans van Beuningen en het Centraal Museum Utrecht, zo'n 120 in totaal, illustreren de invloed van de kindertekening op de Cobra-artiesten eind jaren veertig begin jaren vijftig. Kindertekeningen waren in eerste instantie een inspiratiebron voor Karel Appel, Corneille, Constant en de Denen Asger Jorn, Henry Heerup en Carl-Henning Pedersen, en later ook voor Eugène Brands, Anton Rooskens en de Belgen Pierre Alechinsky en Reinhoud. Brands liet zich inspireren door de tekeningen van dochterlief Eugénie, Alechinsky door die van zijn toen elfjarige zoon Nicholas. Kinderen worden op deze tentoonstelling in de watten gelegd: bepaalde werken worden lager dan gebruikelijk opgehangen en voorzien van speciaal voor hen bestemde teksten.

'Het Kind in Cobra' loopt tot 28 januari 2001 in het Cobra Museum voor Moderne Kunst Amstelveen, Sandbergplein 1-3. Elke dag, behalve maandag, van 11 tot 17 uur. Toegang: 7,50 fl. IN: www.cobra-museum.nl

Amsterdam voor nachtbrakers

De museum-n8

Nightclubbing in Ons' Lieve Heer op Solder, modeshows in het Amsterdams Historisch Museum, dansen in het Rijksmuseum,... In de nacht van 11 op 12 november laten bijna alle Amsterdamse musea zich van hun origineelste kant zien. Op vertoon van één enkel kaartje kunt u tal van evenementen meepikken en/of de tijdelijke en permanente tentoonstellingen bezoeken. Bovendien kunt u daarbij gratis gebruikmaken van de museumboot, bus en tram.

'Museum-n8' in de nacht van 11 op 12 november van 19 tot 1 uur. Tickets: 25 fl in vvk of 30 fl de avond zelf (vervoer met museumboot, tram en bus inbegrepen, te koop bij de deelnemende musea: Universiteitsmuseum De Agnietenkapel, Museum Amstelkring, Ons' Lieve Heer op Solder, Amsterdams Historisch Museum, Anne Frank Huis, De Appel, ARCAM, Artis, Beurs van Berlage, Bijbels Museum, de Burcht/Vakbondsmuseum, Gemeentearchief Amsterdam, Van Gogh Museum, Hortus Botanicus, Huis Marseille, Stichting voor Fotografie, Joods Historisch Museum, Museum Van Loon, Montevideo/TBA, Het Open Haven Museum, De Oude Kerk, Pianola Museum, Museum het Rembrandtshuis, Rijksmuseum, Scheepvaartmuseum, Theatermuseum, Tropenmuseum, Verzetsmuseum, Museum Willet-Holthuysen. Meer info: 0031/20.523.18.22 (werkdagen tussen 14 en 17 uur) of www.de-n8.nl

Argentijnse fotografen in Parijs

'Mythes, rêves et réalités dans la photographie argentine contemporaine', Maison de l'Amérique Latine

Gabriel Diaz, Becquer Casaballe, Cristina Fraire, Eduardo Gil, Fernando Gutierrez, Adrianna Lestido, Marcos Lopez, Gabriel Valansi, Martin Weber, Marcos Zimmermann en Helen Zout. Dat zijn ze, de elf Argentijnse fotografen wiens werk te zien is op 'Mythes, rêves et réalités dans la photographie argentine contemporaine', de tentoonstelling die momenteel in het Maison de l'Amérique Latine loopt in het kader van 'Le Mois de la Photo' in Parijs. De foto's, overwegend zwart-witwerk, weerspiegelen de complexiteit van een land dat gebukt gaat onder een zwaar belast verleden en niettemin hoopt op een betere toekomst.

'Mythes, rêves et réalités dans la photographie argentine contemporaine' nog tot 5 januari 2001 in het Maison de l'Amérique Latine, 217 boulevard Saint Germain (7de arr.). Elke dag, behalve zondag, van 11 tot 19 uur, op zaterdag van 14 tot 18 uur. IN: www.mal217.org. Het programma van 'Le Mois de la Photo' vindt u op www.mep-fr.org, de website van het Maison Européenne de la Photographie.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234