Zaterdag 01/10/2022

Hoogtepunten in aanloop naar film Wilders

In vogelvlucht de belangrijkste gebeurtenissen sinds bekend is dat Geert Wilders zijn antikoranfilm gaat maken.

woensdag 28 november 2007 - Het raakt bekend dat Wilders werkt aan een korte film over de Koran. De Nederlandse ministers Ter Horst (Binnenlandse Zaken) en Hirsch Ballin (Justitie) hebben op 7 november al in het geheim een gesprek met Wilders gevoerd over de risico's van de film. Wilders heeft zelf contact gezocht en is er kwaad over dat is uitgelekt dat hij aan de film werkt.

vrijdag 30 november 2007 - Wilders spreekt op zijn weblog over een 'filmpje' waarmee hij wil aantonen dat de Koran "in grote delen van de wereld de aanleiding en inspiratiebron is voor intolerantie, moord en terreur". Eind januari zal het filmpje te zien zijn, schrijft Wilders. - Doekle Terpstra, voorzitter van de HBO-raad en prominent CDA'er, start een beweging tegen de 'verWildering van de samenleving'.

Zondag 2 december 2007 - "Wilders is het kwaad en dat moet worden gestopt", zegt Terpstra later in een interview. Wilders reageert woedend.

Woensdag 2 januari 2008: - Het Nederlandse dagblad Trouw plaatst op de voorpagina een oproep van Doekle Terpstra, Geert Mak, Erica Terpstra en andere prominente Nederlanders waarin zij zich verzetten tegen de 'neerwaartse spiraal van intolerantie". Wilders, die niet met name wordt genoemd, noemt de ondertekenaars 'onnozele en naïeve dwazen'.

zaterdag 12 januari - Linkse activisten demonstreren op de Dappermarkt in Amsterdam tegen Wilders. De politie houdt drie van hen aan vanwege de poster die zij meedroegen. Wilders staat afgebeeld op een sigarettenpakje, met de tekst: "Extremist. Brengt u en de samenleving ernstige schade toe."

zondag 13 januari - Er vindt opnieuw een demonstratie plaats, nu op de Dam in Amsterdam. De poster is opnieuw te zien. De politie houdt acht mensen aan, onder wie GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi.

dinsdag 15 januari 2008 - De Syrische grootmoefti Ahmad Badr al-Din al-Hassoun zegt in de marge van een bezoek aan het Europees Parlement tegen het persbureau ANP dat Wilders verantwoordelijk is als de film leidt tot bloedvergieten.

Woensdag 16 januari 2008 - Minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) blijkt alle burgemeesters eind november een brief te hebben gestuurd om hen te vragen 'extra alert' te zijn in verband met mogelijke spanningen als gevolg van de film.

Vrijdag 18 januari 2008 - De Nederlandse premier Balkenende zegt in het televisieprogramma EénVandaag dat er sprake is van een crisissituatie rond de aangekondigde film. "Er zijn meer crises geweest, maar dit is wel een forse."

maandag 21 januari - GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi kondigt aan dat hij ook een film wil maken. Zo wil hij Wilders van repliek dienen.

dinsdag 22 januari 2008 - Wilders betitelt alle aandacht voor zijn film als 'gekkenwerk'. "Laten we geen paniek veroorzaken nog voordat er één minuut is uitgezonden", zegt hij.

zaterdag 26 januari 2008 - De film komt pas in maart, laat Wilders weten. Hij licht een tipje van de sluier op: de film toont een koran die wordt geopend. Binnen de randen van het boek worden vervolgens 'beelden vertoond van wat er in de koranteksten wordt beschreven'. Het zou kunnen gaan om beelden van een onthoofding in Irak, een steniging in Iran of een executie in Saoedi-Arabië, waar de sharia wordt toegepast.

Vrijdag 15 februari: - Iran vraagt Nederland de film van Wilders te verbieden.

zaterdag 9 februari: - Wilders maakt in een interview met de persdienst GPD bekend dat de film de titel 'Fitna' krijgt, volgens Wilders Arabisch voor 'beproeving'. De film eindigt met een prent van de profeet Mohammed, kondigt Wilders verder aan. "Met die prent gebeurt iets. Ik zeg nog niet wat."

maandag 18 februari - De KLM weigert om veiligheidsredenen Wilders mee te nemen op een vlucht naar Moskou. Later op de dag kan Wilders met een andere vlucht mee.

donderdag 28 februari: - Een filmfestival in Caïro schrapt een Nederlandse kinderfilm van het programma in verband met de film van Wilders. - Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) roept Wilders op de film niet uit te zenden.

vrijdag 29 februari: - Verhagen erkent dat hij "een beetje voor zijn beurt" heeft gesproken en trekt zijn oproep weer in. Balkenende doet namens het kabinet een beroep op Wilders om zijn verantwoordelijkheid onder ogen te zien. De premier zegt geen enkele mogelijke consequentie van het uitzenden van de film uit te sluiten, inclusief doden door geweld en een olieboycot. - Wilders verwijt Balkenende lafheid. Ook laat hij weten dat zijn film af is. - Werkgeversvoorzitter Bernard Wientjes (VNO-NCW) roept Wilders op "zich goed te realiseren wat de vergaande gevolgen kunnen zijn van de beoogde film". Wientjes vreest voor de Nederlandse export en de veiligheid van Nederlandse bedrijven in het buitenland.

zondag 2 maart - Honderden Afghanen gaan in de stad Mazar-i-Sharif de straat op om te protesteren tegen de film van Wilders en de Deense Mohammed-cartoons. Ze verbranden Nederlandse vlaggen. Elders in Afghanistan vinden vergelijkbare demonstraties plaats. - Secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer van de NAVO zegt in het tv-programma Buitenhof zich zorgen te maken over de veiligheid van de Navo-militairen in Afghanistan in verband met de film. - Het filmfestival in Caïro laat de Nederlandse kinderfilm alsnog toe, na bemiddeling van de Nederlandse ambassade.

dinsdag 4 maart - Tweehonderd Afghaanse parlementariërs demonstreren in Kaboel tegen de film van Wilders en de Deense Mohammed-cartoons.

woensdag 5 maart - Op de website Fitnathemovie.com verschijnt een aankondiging van de film. - Omroepen blijken niet bereid te zijn de film integraal uit te zenden. Het Haagse perscentrum Nieuwspoort zegt dat Wilders zijn film daar mag presenteren. Voorwaarde is dat Wilders de noodzakelijke beveiligingsmaatregelen betaalt. - Minister Verhagen bespreekt de film met de ambassadeurs van islamitische landen. - Premier Balkenende krijgt tijdens een bezoek aan Parijs steun toegezegd van de Franse president Nicolas Sarkozy voor het geval de film tot problemen leidt.

donderdag 6 maart - Het dreigingsniveau voor terreur wordt verhoogd naar het een na hoogste niveau. Voornaamste aanleiding is de film van Wilders.

dinsdag 11 maart - Wilders maakt bekend dat een persconferentie in Nieuwspoort hem drie tot vier ton zou kosten aan beveiligingskosten. Hij besluit de film alleen op het internet uit te zenden. Deskundigen onderzoeken hoe te voorkomen is dat de website door de te verwachten massale belangstelling plat gaat. - Venlonaren met de achternaam Wilders blijken met de dood te zijn bedreigd. Drie van hen hebben aangifte gedaan. Ze zeggen helemaal geen familie van het uit Venlo afkomstige Kamerlid te zijn.

donderdag 13 maart - Premier Balkenende bespreekt de film met zijn collega-regeringsleiders op een EU-top in Brussel. Balkenende verklaart hun steun te hebben gekregen.

maandag 17 maart - Televisiemaker Harry de Winter maakt veel discussie los door op de voorpagina van de Volkskrant een advertentie te plaatsen waarin hij de islamkritiek van Wilders op één lijn stelt met antisemitisme.

dinsdag 18 maart - Wilders noemt de vergelijking van De Winter 'volstrekte lariekoek' en 'onder de gordel'. Hij zegt dat Fitna vóór 1 april online komt.

woensdag 19 maart - Minister Hirsch Ballin beklaagt zich in de Tweede Kamer over de vaagheid van Wilders. Dat hij niet wil zeggen wanneer de film precies komt, bemoeilijkt het werk van de veiligheidsdiensten, zegt de bewindsman.

donderdag 20 maart - Alle Kamerleden krijgen van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding het verzoek om hun agenda door te geven uit veiligheidsoverwegingen.

zaterdag 23 maart - Bij een demonstratie tegen Wilders op de Dam in Amsterdam komen zo'n 1.300 mensen opdagen. - De hostingprovider waar Wilders zijn website Fitnathemovie.com heeft ondergebracht, zet de site offline omdat Wilders weigert de film vooraf te laten zien. (novum/sam)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234