Dinsdag 16/08/2022

Hooligans schoppen keet, Antwerp slaat terug

Elektronische toegangspoorten en een nieuw hek. Zo grijpt Antwerp FC in na de rellen van afgelopen weekend. Tegelijk wil de club dat hooligans met een stadionverbod zich verplicht moeten melden op het politiekantoor. Een wet die eigenlijk al bestaat, maar in de praktijk nooit wordt opgelegd.

Een veldslag bij de Bosuil. Het mislopen van promotie naar de Jupiler Pro League deed zaterdagavond bij hooligans de stoppen doorslaan. Eerst bestormden ze het veld om supporters van KAS Eupen aan te vallen, later braken er rellen uit in de straten rondom het stadion. Twaalf agenten raakten gewond, terwijl dertien politiecombi's zwaar beschadigd werden. Maar nu, drie dagen later, bestaat nog altijd veel onduidelijkheid. Het is bijvoorbeeld nog niet bekend wie de onruststokers zijn.

Veel aandacht gaat naar hooligans met een stadionverbod. Antwerp telt er zo 72, een verdubbeling ten opzichte van twee jaar geleden en, op Club Brugge na, meer dan eender welke andere voetbalclub. Volgens sommige bronnen zouden zij betrokken zijn bij het geweld van afgelopen weekend, maar het bestuur van Antwerp kan momenteel niet bevestigen dat dit ook effectief zo was. Binnen de politie en bij de club, die verantwoordelijk is voor de veiligheid in het stadion, zelf valt dan weer te horen dat de rellen werden veroorzaakt door niet gekende "randfiguren".

Het bestuur van Antwerp spreekt nu duidelijke taal. De club gaat fors ingrijpen en neemt de hooligans volop in het vizier. "Sommigen misbruiken het voetbal om hun gewelddadige neigingen te botvieren", zegt operationeel directeur Yorik Torreele, die benadrukt dat supporters van de harde kern tussenbeide kwamen om het geweld te voorkomen.

"Dit is een maatschappelijk probleem, maar wel een waar het voetbal ook een antwoord op moet bieden. Het maakt van veiligheid meteen onze allergrootste prioriteit van de komende seizoenen. Ik wil niet dat wij in eerste klasse tegen Standard Luik moeten spelen en dat het stadion een slagveld wordt. Ik wil dat mijn zoontje binnen enkele jaren met mij mee kan gaan naar het voetbal. Juist daarom moeten we duidelijk zijn. Mensen die geweld cultiveren, moeten en gaan eruit. Daar maak ik mijn heilige missie van."

Draaihekken met kaartlezers

Torreele benadrukt dat geweld moeilijk te voorkomen valt als een mensenmassa zich in beweging zet, ook niet als de politie met honderden manschappen aanwezig is. "Wel gaan we onze infrastructuur verbeteren. Zo gaan we draaihekken met kaartlezers installeren. Als we onze mensen niet meer moeten inzetten om tickets te controleren, dan kunnen zij zich concentreren op het spotten van ongewenste toeschouwers. Ook het hekwerk, vandaag nog een zwakke plek, zal worden versterkt. Het zal onmogelijk worden om hier nog zonder toegangsbewijs binnen te geraken."

Tegelijkertijd benadrukt Antwerp dat ook op politiek vlak een duw in de rug noodzakelijk is. Zo denkt de club aan een aanmeldingsplicht voor hooligans met een stadionverbod. Concreet betekent dit dat zij zich op het moment van de wedstrijd moeten melden op het politiekantoor. Op die manier kunnen zij niet het stadion betreden en dus ook geen amok maken in de omgeving ervan. Bij supportersverenigingen valt eveneens te horen dat zij gewonnen zijn voor zo'n maatregel. "Want als je vandaag een pet opzet, geraak je zelfs met een stadionverbod gewoon binnen", klinkt het. "Ik ken er zelfs die zich als vrouw verkleden, alleen maar om het te omzeilen."

'Praktische problemen'

De aanmeldingsplicht staat al opgenomen in de Voetbalwet, die al dateert van 1998. Toch wordt zo'n verbod in de praktijk niet opgelegd. "We moeten door een praktisch probleem nog altijd wachten op het uitvoerend Koninklijk Besluit", zegt Cathy Van den Berghe, directeur ad-interim van de Voetbalcel van Binnenlandse Zaken. "Wij vinden dit een belangrijke maatregel en menen dat dit moet worden opgelost, maar het gaat hier uiteindelijk om een politieke beslissing."

Als een hooligan te maken krijgt met een aanmeldingsplicht, wat overigens in bijvoorbeeld Nederland en het Verenigd Koninkrijk het geval is, dan moeten zij zich volgens Van den Berghe presenteren op het politiebureau in hun woonplaats. Maar in het weekend, als zo goed als alle wedstrijden worden gespeeld, zijn lang niet alle kantoren geopend.

"Standard heeft bijvoorbeeld zulke aanhangers in - ik zeg maar iets - Durbuy of Halle. Dat betekent dat het bureau op die plaatsen open moet blijven en dat een agent aanwezig moet zijn. Dat kost geld en we beseffen ook wel dat het in deze tijden van verhoogde terreurdreiging moeilijk te verkopen valt dat we extra middelen moeten uittrekken om een kantoor open te houden voor enkele hooligans."

Op het kabinet van binnenlandminister Jan Jambon (N-VA) valt te horen dat er gekeken wordt wat wettelijk mogelijk kan worden gemaakt. "We kijken wat we kunnen doen om de controle beter te laten verlopen", zegt woordvoerder Olivier Van Raemdonck. "Maar een aanmeldingsplicht is meteen wel heel verregaand. We weten dat het in de wet staat, maar praktisch is het zeer complex."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234