Dinsdag 09/08/2022

Aanslagen Parijs

'Huisbaas van Abaaoud' doorverwezen naar de rechtbank

Jawad Bendaoud. Beeld bfmtv
Jawad Bendaoud.Beeld bfmtv

Jawad Bendaoud, de man die zijn appartement in Saint-Denis ter beschikking stelde van IS-terrorist Abdelhamid Abaaoud en zijn kompanen, verschijnt dinsdag voor de antiterrorismerechter in Frankrijk. Die zal beslissen of hij in de cel blijft. De man, die een stevig strafblad heeft, zit sinds de politieinval in zijn appartement in voorhechtenis.

SG

Het waren toch vrij bizarre beelden, vorige woensdagochtend op BFMTV. De nieuwszender kon probleemloos de 'huisbaas' van het appartement interviewen waarin op dat eigenste moment zware beschietingen gaande waren. Achteraf zou blijken dat daar de terrorist Abdelhamid Abaaoud, zijn nicht Hasna Aït Boulahcen en nog een derde onbekende persoon verbleven. Zij kwamen alle drie om het leven bij die politie-inval.

Jawad Bendaoud, de 'huisbaas' in kwestie, leek uit de lucht te vallen. "Ik heb vernomen dat die individuen zich in mijn appartement verschansen. Ik was er niet van op de hoogte dat het terroristen waren." Hij zei de vraag gekregen te hebben om iemand een dienst te verlenen. "Dus heb ik die dienst verleend, meneer. Men heeft mij gevraagd om twee mensen onderdak te geven gedurende drie dagen, ik heb dat eenvoudigweg gedaan. Ik weet niet vanwaar ze komen, ik ben van niks op de hoogte, meneer. Als ik het wist, denkt u dat ik ze onderdak zou hebben gegeven?" Weinig later nam een politieagent de wat verbaasde, vrij onschuldig ogende man mee.

Het leverde hem in eerste instantie een rist spottende tweets op, van mensen die zich verbaasden over zijn naïviteit. Hij werd er ook weggezet als 'de huisbaas van IS'. Maar haalde Bendaoud niet gewoon zijn beste acteerprestaties boven bij BFMTV? De Franse politiediensten laten die beslissing over aan de antiterrorismerechtbank. De rechter moet nu beslissen of de man langer in voorhechtenis blijft of wordt vrijgelaten.

"Dom, gewelddadig en gevaarlijk"

Intussen heeft de Franse pers meer details over zijn voorgeschiedenis opgediept. Daaruit blijkt in elk geval dat Bendaoud helemaal geen onschuldig lieverdje is. In zijn buurt wordt hij omschreven als de 'chef van de straat', zo achterhaalde Le Figaro. Hij werd in 2008 veroordeeld voor onvrijwillige doodslag - het slachtoffer was nota bene een van zijn vrienden - en zat daarvoor 5 jaar in de cel. Nog op zijn strafblad: drugsbezit, wapenbezit, valsmunterij, rijden onder invloed, huiselijk geweld en andere gewelddelicten. In de gemeente Saint-Denis noemen ze hem "tegelijkertijd dom, gewelddadig en gevaarlijk".

Het appartement in Saint-Denis, dat hij ter beschikking stelde van Abaaoud en de zijnen, is overigens niet zijn eigendom, maar wel dat van drie broers, notoire huisjesmelkers. Bendaoud lijkt hen te hebben geholpen met het aanbrengen van mogelijke huurders, veelal illegalen of mensen die snel een tijdelijk onderkomen nodig hadden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234