Woensdag 06/07/2022

'Humo' uit de rekken

Elke schooldirectie worstelt met het probleem van pesten. Vormingsdagen voor leerkrachten, rollenspelen, discussies binnen de school, alles wordt gedaan om het pesten tegen te houden. En wat ziet de scholier dan op de salontafel liggen? De nieuwste Humo, met een op zijn zachtst gezegd pesterij aan het adres van mevrouw Ricour en Fernand Koekelberg. Ik ken die mensen absoluut niet en misschien is er inderdaad heel veel mis. Maar is dat nodig dat in een schunnige reportage breeduit te publiceren? Ik prijs me gelukkig dat ik niet de oma ben van de kinderen van Sylvie Ricour.

Hoe moeten de leraars van de kinderen de pesterijen tegenhouden? Nog maar eens een bijscholing? "Jullie volwassenen pesten ook", dat zou het intelligente antwoord van de kinderen zijn. Ik ben niet voor het opheffen van de persvrijheid, maar iedereen is stilaan toe aan introspectie. Wanneer beledig je iemand? Alvorens iets te publiceren moet de vraag gesteld worden: is dit een provocatie of beledigend? Zo ja, eruit. Pesten is een groot probleem op school. Leraars, los het op. Ondertussen wassen de uitgevers hun handen in onschuld.

Lucienne Colpaert, Dendermonde

Karel De Gucht (1)

Graag reageer ik kort op de opiniebijdrage van Peter-Jan Engelen (Karel De Gucht geniet het voordeel van de crisis, DM 5/11). Ik stel voor dat mevrouw De Gucht gedwongen wordt om de opbrengsten van haar verkoop van Fortisaandelen op een spaarrekening bij Kaupthing Bank te plaatsen.

Samuel Hamache, Zaventem

Karel De Gucht (2)

Denkt men nu echt dat een van onze bekwaamste en competentste politici zo stom zou zijn om met voorkennis - mocht hij die gehad hebben - een handvol aandelen te verkopen en zo zijn hele carrière op het spel te zetten? Ach, laat die man toch eens met rust. Misschien moeten ze bij Humo De Gucht nog eens in 'Het gat van de wereld' zetten, als ze daar dan toch zo op kicken.

Lode van Assche, Kortrijk

Uitvaartbegeleiders

Ik wil reageren op het artikel over uitvaartbegeleiders (DM 31/10). Daarin wordt onder meer de stelling verdedigd dat begrafenisondernemers, of liever uitvaartverzorgers, zich in de plaats moeten stellen van bedienaars van godsdiensten of filosofische strekkingen. Dat moet dan een kameleon zijn.

Ik denk dat de ondernemer slechts de link is tussen de familie en de bedienaars. Als hij, naast zijn gewone takenpakket, bijvoorbeeld een religieuze of een vrijzinnige plechtigheid gaat leiden, reduceert hij zichzelf tot een acteur die een priester, een pope of een moreel consulent imiteert en de ceremonie herleidt tot een soort toneelvoorstelling.

Elke ondernemer heeft zijn al dan niet religieuze persoonlijke overtuiging. Hoe kan hij dan vanuit die overtuiging de bedienaar die hij imiteert geloofwaardig laten overkomen? De enige plechtigheid die hij als uitvaartbegeleider perfect kan leiden is wat het KB van 19/4/2006 bestempelt als 'neutrale plechtigheid'.

Jan Nuytten, Oostende

Philippe Bodson

Straks wordt gewezen PRL-senator Philippe Bodson een van de nieuwe bestuurders bij Fortis. Een krant spreekt terecht van oude krokodillen. Hier in West-Vlaanderen is de Waalse liberaal Bodson zeer goed bekend. Hij stond mee aan de wieg (lees: het graf) van het spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie. Zouden ze bij Fortis geen kranten lezen?

Stefaan Lammertyn, Kortrijk

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234