Vrijdag 07/10/2022

'Humoristisch, niet realistisch'

De nieuwe Canvas-reeks De 16 speelt zich af op het kabinet van een vicepremier en toont een niet altijd even positief beeld van de Wetstraat. Het leven zoals het echt is, of pure fictie?

Nee, werken op een politiek kabinet kan niet echt leuk zijn. Of toch niet als het beeld klopt dat De 16 schetst. Het kabinet van vicepremier en minister van Begroting Steven Kennis blijkt een bikkelharde omgeving te zijn waar een arrogante, cynische partij-ancien als nieuwe kabinetschef alle macht in handen heeft. Een omgeving waar inhoud ondergeschikt is aan politieke stratego om stemmen te winnen en concurrenten een kloot af te trekken. Een omgeving ook waar seksisme dagelijkse kost is.

De 16 is het idee van Wouter Verschelden, politiek journalist en voormalig hoofdredacteur van deze krant, dat verder werd uitgewerkt door Willem Wallyn. Hij is de zoon van voormalig topmedewerker bij de sp.a en ex-vriend van sp.a-politica Freya Van den Bossche. Twee mensen dus die het leven in en rond de Wetstraat van binnen en van buiten kennen.

Zou De 16 dan toch niet helemaal fictie zijn? Het veelvuldige gegniffel bij de persvoorstelling in de Kamer van Volksvertegenwoordigers, in een zaal met flink wat politici, doet het alvast vermoeden.

'The Office'

"Je merkt goed dat ze met veel mensen gepraat hebben", zegt John Crombez, sp.a-voorzitter en in een vorig politiek leven ook kabinetschef bij minister van Begroting Johan Vande Lanotte. "Het blijft duidelijk fictie, maar er zijn momenten waarop je merkt dat dit met kennis van zaken gemaakt is. Ik had dat ook bij de eerste reeks van The West Wing (de Amerikaanse reeks over het Witte Huis, JDB)."

"Humoristisch, maar niet realistisch", vindt dan weer Gwendolyn Rutten, voorzitter van de Open Vld en ook ervaren als chef op enkele kabinetten. "Je herkent sommige situaties, maar die worden hier enorm uitvergroot. Op een echt kabinet gaat het er veel serieuzer aan toe. De 16 doet me daarom vooral denken aan reeksen als Yes, Prime Minister."

"Het cynisme is ook niet echt correct", meent Ben Weyts (N-VA), Vlaams minister van Mobiliteit en ooit nog kabinetschef van minister-president Geert Bourgeois. "Het klopt wel dat politieke keuzes soms communicatief anders voorgesteld worden, maar hier wordt het toch serieus overdreven. Ik ken ook geen enkel kabinet dat zo door zijn kabinetschef geleid wordt. Maar het is wel zeer grappig allemaal. Je herkent de stijl van The Office een beetje, met als hoofdpersonage een slick bastard voor wie je toch ook wat sympathie hebt."

Bikkelhard

Fictie dus, maar toch ook niet helemaal. Blijft de vraag wie wie is in De 16? Je hoort in de reeks nauwelijks een verwijzing naar een partijnaam, al is het duidelijk dat het om een CD&V-kabinet gaat. De politici zeggen zichzelf in ieder geval niet te herkennen in de reeks, al is niet iedereen het daar mee eens.

Enkele Wetstraat-journalisten zien in de bikkelharde en cynische kabinetschef Charles Van Praet een kruising van Jannie Haek en John Crombez, allebei ex-kabinetscheffen bij de sp.a. Crombez valt uit de lucht, of doet toch alsof. "Ik herkende mezelf niet in Van Praet. De personages zijn volgens mij niet een-op-een met sommige politici te vergelijken. Ze zijn een mix van karakteristieken van mensen. Al hoor ik in de wandelgangen hier toch dat iedereen Kris Peeters herkent in Steven Kennis. (lacht)"

De 16, vanaf woensdag 26 oktober om 21.10 uur op Canvas

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234