Dinsdag 04/10/2022

Iedereen komt als je 'Poes poes poes' roept

theater

langverwacht theaterfeuilleton vanavond uit de startblokken

Vanavond hou je best je kater binnen want dan trekt Poes, poes, poes door Vlaanderenland. Vijf maandagen lang kun je het wedervaren van de inwoners van het dorpje Drempel volgen op het grote scherm. Jouw favoriete soap bekijk je niet langer vanuit je luie sofa voor de televisie, wel in de rode velouren zitjes van de plaatselijke theaterkring, op café of, indien je in Genk woont, in het planetarium. Wie zolang niet wil wachten of maandag liever opteert voor Thuis of Familie, kan echter morgenavond al naar de avant-première die Canvas organiseert in de Gentse Vooruit.

Brussel

van onze medewerkster

Liv Laveyne

Drempel is Virton

Het scenario is gebaseerd op het boekje Poes poes poes dat Paul Mennes schreef op vraag van Victoria. Drempel is een Ardens dorpje waar een totale zonsverduistering zal plaatsvinden. Het rustige plekje wordt overrompeld door toeristen en rivaliserende cameraploegen. Mennes baseerde zijn idee losjes op de eclipsmanie die vier jaar geleden in Virton uitbrak. Bleef de merchandising in realiteit behoorlijk binnen de perken, dan is in Drempel het hek helemaal van de dam. Een sekte zonneaanbidders maakt zijn opwachting, een vrouw aanschouwt Jezus' aanschijn in een eclipsappeltaart en de ezel wordt heilig verklaard na het eten van de desbetreffende patisserie.

Drempel is Doel

PPP werd in drie maanden gedraaid in het bijna verlaten Doel. In het feuilleton wordt nergens verborgen dat het Ardense Drempel eigenlijk het vlakke Scheldedorp is. Vijf leegstaande huizen werden er omgebouwd tot filmstudio's en de parochiezaal werd tot groot jolijt van de laatste koppige Doelenaars omgebouwd tot café La Couronne. Local Rogerke met zijn zelfgerolde saffen was bijna dagelijks present op de set. Ook een fictief café is een café "zolang het bier maar echt is".

Realitysoap

PPP is een kruisbestuiving tussen theater, film en televisie, fictie en realiteit. De making of loopt door het verhaal in plaats van achteraf te volgen. "De grens tussen acteur en personage, Drempel of Doel hebben we bewust vervaagd", aldus regisseur Peter van den Eede, die tevens de rol van sekteleider Horus vertolkt. Soms raakte de werkelijkheid er ook tegen haar zin in verwikkeld: een lijnbuschauffeur werd bij de zoekactie naar de verloren gelopen H. Ezel betrokken, de acteurs zetten de Ikea op zijn kop en vielen samen met Gène Bervoets (die een mediageile presentator speelt) de Horecabeurs binnen alwaar ze ongegeneerd champagne gingen proeven die het best bij eclipsappeltaart past...

Mennes' poes

Op aanvraag van Victoria schreef Paul Mennes in 1998 zijn eerste theatertekst, die resulteerde in Wysiwyg, een toneelstuk geregisseerd door Peter van den Eede. Victoria speelde toen al met het idee een theaterfeuilleton te lanceren en vroeg Mennes een tekst te schrijven. Poes, poes, poes verscheen als boek in 2001 en werd daarna herschreven tot feuilleton. "Toen ik hoorde dat Frank Van Passel zou regisseren en ik zijn schitterende verfilming van Willem Elsschots Villa des Roses zag, dacht ik: 'Fuck man, die wil met mijn spullen aan de slag!' Ik bedoel die gast had juist een Elsschot verfilmd!"

Poes poes Peter

Regisseur Peter van den Eede van Cie de Koe experimenteert al een tijdje met deze vorm van impro-tv-theater in onder andere Spike en Kijk eens op de doos. In de cast van PPP duiken heel wat gezichten op uit die contreien zoals Sien Eggers, Damiaan de Schrijver, Frank Focketyn en Barbara Sarafian. Maar ook Dina Tersago en Armand Pien zijn van de partij. Van den Eede: "PPP is rock-'n-roll zonder voorgaande."

Poes poes Passel

Regisseur Frank Van Passel debuteerde als cineast met Manneken Pis. Vorig jaar bracht hij zijn tweede langspeelfilm Villa des Roses uit. De thematiek van Doel was van Passel, ook voor hij aan PPP begon, niet onbekend: voor televisie regisseerde hij Terug naar Oosterdonk, over de verdwijning van een aantal polderdorpen. Tijdens de opnames van deze serie raakte hij in gesprek met acteur Peter van den Eede. Ze koesterden het idee van een filmproject zonder tijdsdruk of financiële druk van producenten. Het voorstel van een theaterfeuilleton dat door Victoria al was gelanceerd, bleek daar naadloos op aan te sluiten. Hoewel Van Passel maar drie afleveringen van PPP wou draaien, bleek een reeks van vijf voorstellingen al vooraf verkocht: vandaar de making of door het verhaal...

Van Passel: "Een van de weinige zekerheden die je als regisseur hebt, is dat als je acteurs vonken in de ogen krijgen, dat ook afstraalt op de scène. Bij deze productie lag ik soms nog uren later in bed te glimlachen bij de gedachte aan een scène die we overdag gedraaid hadden. Ik heb echt het gevoel dat dit het beste is wat ik ooit gedaan heb. Peter en ik gaan in de toekomst nog vaker samenwerken."

Poes Poes in Space

... zo klinkt toch de groepsnaam van het duo Tania Gallagher en Bart Demey. Galacticamendum werd bij het grote publiek bekend dankzij het Studio Brussel-programma Krapuul de Lux. Mennes vond hun elektro de ideale sound voor een Ardens dorpje en wist regisseurs Van den Eede en Van Passel daarvan te overtuigen. Ze verzamelden geluiden tijdens de opnamen en bewerkten die in de studio.

Poes poes poes limited edition

Vanaf vandaag is het feuilleton vijf maandagen lang te zien in Vlaanderen, in juni is Nederland aan de beurt. Op 28 juni wordt PPP afgesloten met een marathonvoorstelling (de volle zeven uur na elkaar!) in het Brusselse Kaaitheater. Daarna is PPP uitsluitend nog te zien op enkele buitenlandse festivals waarna de kopijen worden vernietigd.

Van den Eede: "We willen trouw blijven aan het wezen van theater, dat iets ijls en vluchtigs is. Vandaar dat we na de vertoningen met uitzondering van één verzegelde band voor het filmmuseum, alle tapes zullen vernietigen."

"Een zwarte markt met illegale PPP-kopieën is dus niet onwaarschijnlijk", meent Dirk Pauwels, artistiek leider van Victoria.

Als de poes van huis is

Behalve in de veertig theaterzalen verspreid over Vlaanderen en Brussel is PPP ook te zien op minder voor de hand liggende locaties. In Genk kun je eclipsgewijs PPP in het Europlanetarium bekijken, terwijl ook de patiënten van Campus Sint-Jan de serie van tussen de witte lakens kunnen volgen op een van de 822 televisietoestellen in het ziekenhuis. De Aalstenaars doen het zoals in den goeien ouwen tyd, toen iedereen zich rond die ene tv in de straat schaarde: elf inwoners stellen hun huis open op maandagavond zodat de hele buurt samen van PPP kan genieten. De Brusselse Beursschouwburg ruilt het theaterzitje voor de barkruk: twaalf cafés stemmen af op PPP en ook studentenstad Leuven organiseert een kroegentocht. De Westhoek laat zich evenmin onbetuigd: bakkers bakken eclipstaarten en plastische kunstenaars, schrijvers en scholen zijn een maandlang in de ban van PPP. Op 26 mei, de laatste PPP-dag, wordt het cultuurcentrum er omgebouwd tot café La Couronne met speciaal gebrouwen eclipsbier en karaoke.

Precies zoals in de soap vermengen realiteit en verbeelding zich moeiteloos: Drempel is Virton én Doel én Diksmuide.

Poes Poes Poes, 5 maandagen na elkaar, te beginnen met vanavond om 20 uur, op volgende locaties: Aalst (De Werf/Netwerk), Antwerpen (Het Toneelhuis), Beveren (Ter Dilft), Brugge (Het Net), Brussel (in de Covadonga, Rincon de Espagna, La Fleur, Rouge et Noir, Le Coq (Brussel), Brasserie Le Royal (Laken), Laboureur Midi (Sint-Gillis), Bistro Vande Sande (Koekelberg), De Kroon (Sint-Agatha-Berchem), In Den Hemel (Ganshoren), Barapaat (Jette), De Linde (Haren), Familia (Neder-Over-Heembeek), Konktakt (Sint-Pieters-Woluwe) - info via Beursschouwburg, 02/513.82.90), Dendermonde (Belgica), Dikmuide (Kruispunt), Dilbeek (Westrand), Deurne (CC), Eeklo (De Herbakker), Evergem (De Stroming), Genk (Europlanetarium - info via CC), Gent (Vooruit), Hasselt (België), Heusden-Zolder (Muze), Ieper (De Meersen), Knokke-Heist (Scharpoord), Koksijde (Casino), Kortrijk (Schouwburg), Leuven (CC & Cafés), Lier (CC De Mol), Lokeren (CC), Mechelen (nOna en CC), Mol ('t Getouw), Mortsel (CC), Neerpelt (Dommelhof), Ninove (De Plomblom), Oudenaarde (De Woeker), Schoten (CC), Sint-Niklaas (Stadsschouwburg), Sint-Truiden (De Bogaard), Strombeek (CC), Ternat (De Ploter), Tervuren (Papeblok), Tielt (Gildhof), Tongeren (de Velinx), Waregem (De Schakel), Wevelgem (Guldenberg) en Wilrijk (De Kern). Alle info op www.poespoespoes.be

Een vrouw aanschouwt Jezus' aanschijn in een eclipsappeltaart in Drempel en de ezel wordt heilig verklaard na het eten van de desbetreffende patisserie

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234