Dinsdag 09/08/2022

turks referendum

Iedereen staatszender: Turkse televisie barst van de propaganda

null Beeld EPA
Beeld EPA

Van alle manieren die de Turkse president Erdogan heeft om Turken buiten Turkije te beïnvloeden, is tv een heel belangrijke. Een week kijken leert hoe die propaganda werkt.

Erdal Balci

Dezer dagen en weken kunnen Turken in Europa naar de stembus voor het referendum dat president Erdogan meer macht moet geven. De propagandamachine van Erdogan draait op volle toeren. Omdat bij de Turken de Turkse televisie altijd aan staat - thuis, in het koffiehuis, bij de kapper, op kantoor en zelfs in de taxi - keek ik de afgelopen zeven dagen naar Turkse kanalen, in de veronderstelling dat dat een goed beeld zou geven van hoe die beïnvloeding plaatsvindt.

Zaterdag, 15.15 uur, A Haber

A Haber is de populairste nieuwszender onder de Erdogan-aanhang.

Een groepje columnisten van de krant Sabahblijkt naar het Verre Oosten te zijn gereisd om daar Chinese academici en studenten de waarheid te vertellen over Turkije. "De columnisten hebben in China de leugens die over Turkije worden verteld een voor een ontkracht", meldt de nieuwslezeres. Een kleine zaal met Chinese studenten komt in beeld. De studenten ogen wat laconiek, ze maken geen aantekeningen.

Zaterdag, 18.20 uur, A Haber

In Rome werd de 60ste verjaardag van het Verdrag van Rome gevierd en A Haber vestigt de aandacht op het bezoek van de 27 EU-leiders aan het Vaticaan. "De Europese leiders hebben op hun donder gekregen van de paus", duidt een journalist. "Europa zal weldra instorten. De paus heeft de Europese leiders op hun vingers getikt. Kijk eens in de spiegel, heeft hij tegen ze gezegd. Hij heeft ze op hun radicale standpunten aangesproken en ze geadviseerd om meer aan zelfkritiek te doen."

Onderbreking voor de reclame. Het allereerste spotje is dat van president Erdogan: "De jongeren van het grote Turkije dienen ook groot te denken", zegt hij. "Turkse jeugd, buig voor niemand. Slijmgedrag past niet bij dit volk. Jongeren, jullie gaan de fundamenten leggen voor het Turkije van 2053. Kniel daarom alleen bij het bidden en nooit voor een ander mens."

Zondag, 13.20 uur, Haberturk

Haberturk was tot 2010 een redelijk onafhankelijk medium, maar sindsdien ook een spreekbuis van Erdogan.

Premier Erdogan houdt een toespraak over de bouw van het derde vliegveld in Istanbul. "Het is onze missie om Turkije rijker en machtiger te maken", zegt hij. "Het derde vliegveld gaat in 2023 per jaar 150 miljoen passagiers ontvangen. Wij zijn verliefd op dit volk. Wij blijven ons inspannen voor jullie. Stem ja en zorg ervoor dat we nog sneller kunnen handelen. Met het nieuwe systeem trekken we een streep door de bureaucratische rompslomp."

Een zoektocht naar ander nieuws blijkt zinloos. De toespraak wordt door alle nieuwszenders uitgezonden, inclusief CNN Turk, de dochtermaatschappij van CNN International. Erdogan klinkt vandaag wel een beetje hees.

Zondag, 15.40 uur, A Haber

In het discussieprogramma Het vrouwenparlement praten vier vrouwen over de actualiteit: in Zwitserland is een demonstratie geweest van de Koerdische PKK waarbij een spandoek omhoog werd gehouden van Erdogan met een pistool tegen zijn hoofd.

Fadime Ozkan is het felste van iedereen: "Zwitserland geeft hiermee een signaal af. Ze zeggen dat Erdogan dood moet. Wat me het meest verbaast, is dat de Turkse oppositie nog steeds tegen het presidentiële systeem is. Ze scharen zich daarmee achter Zwitserland, Duitsland en Nederland."

Een van de andere gasten, columnist Sevil Nureyava, trekt een lijn naar het vliegveld in aanbouw: "Het derde vliegveld in Istanbul gaat ervoor zorgen dat Turkije 10 miljard dollar per jaar gaat verdienen. Waarom denk je dat Duitsland opeens zo anti-Turks is geworden? Europa heeft de krachten gebundeld om te voorkomen dat Turkije een wereldmacht wordt."

Maandag, 00.30 uur, Beyaz TV

De eigenaar van Beyaz TV is de zoon van de pro-Erdogan-burgemeester van Ankara.

Groot voetbalnieuws: de leden van Galatasaray hebben over Hakan Sukur en Arif Erdem gestemd. Deze twee ex-spitsen hebben veel doelpunten gemaakt voor de club, maar zijn ook Gülen-aanhangers en sinds de couppoging van afgelopen zomer voortvluchtig. De leden hebben op het clubcongres, ondanks de druk van de regering, geweigerd de levende legendes het lidmaatschap van de club te ontnemen.

In het sportprogramma van Beyaz TV stellen drie voetbalcommentatoren voor om alle congresleden die in het voordeel van die twee 'terroristen' hebben gestemd aan de hand van de beelden op te sporen en voor de rechter te slepen.

Maandag, 18.20 uur CNN Turk

President Erdogan geeft een verklaring af over de twee spitsen van weleer en sommeert de club de fout te corrigeren.

Maandag, 21.00 uur, CNN Turk

Het journaal meldt dat het bestuur van Galatasaray in een spoedzitting Hakan Sukur en Arif Erdem vanwege betrokkenheid bij een terroristische organisatie het clublidmaatschap heeft ontnomen.

Dinsdag, 14.50 uur, Ulke TV

Ulke TV is religieuzer getint dan de andere omroepen en erg pro-Erdogan.

Erdogan zegt op een bijeenkomst, nu met een echt schorre stem: "Ons land heeft zoveel te verduren gehad van de coalities. Als die coalities er niet waren geweest, waren we nu twee keer zo rijk geweest. Weten jullie wie nog meer tegen de grondwetswijziging gaan stemmen? De PKK, Gülen, Nederland, Duitsland... Dat is toch voor jullie reden om sowieso vóór te stemmen..."

Dinsdag, 17.10 uur, NTV

NTV heeft dezelfde geschiedenis als Haberturk: de zender was tot 2010 een redelijk onafhankelijk medium, maar sindsdien ook een spreekbuis van Erdogan.

Een reportage over president Erdogan die in Istanbul de tent van de nee-campagne binnenloopt. Op het eerste gezicht lijkt het erop dat hij zijn oor te luisteren wil leggen bij de tegenstanders. Maar zodra een van de mensen zegt dat hij als lid van de alevitische minderheid gekrenkt is door de naam van een nieuwe brug (die heet Yavuz Selim, een Ottomaanse sultan die massaslachtingen hield onder de sjiitische Turken) wordt het grimmig in de tent. "Je moet niet zulke lelijke dingen zeggen over die geweldige leider", werpt Erdogan geïrriteerd tegen. "Weet jij wel hoe groot het Ottomaanse Rijk was onder zijn bewind?" De mensen van de nee-campagne zwijgen. Erdogan en zijn honderden zwaarbewapende veiligheidsmensen gaan weer weg.

Dinsdag, 20.15 uur, A Haber

AKP-parlementariër Mehmet Metiner richt zijn pijlen op een seculiere columnist die heeft beweerd dat Erdogan-aanhangers bereid zijn voor een paar zakjes doperwten en macaroni hun stem in de verkoop te doen. Metiner is razend: "Na het referendum zal niemand het meer aandurven om ons volk te kleineren. Anders verdrinken ze in het spuug van ons volk."

Woensdag, 13.45 uur, Kanal 24

Kanal 24 is een pro-Erdogan-nieuwszender.

Honderden schoonheidsspecialisten zijn op uitnodiging van Erdogan naar het presidentiële paleis getogen en zitten in de felrode stoelen naar zijn toespraak te luisteren. De meeste schoonheidsspecialisten dragen geen hoofddoeken. De president richt zich vooral tot hen vandaag: "Ze zeggen dat ik de leefstijl van de mensen wil veranderen. Ik vraag nu aan jullie, hebben jullie ooit zo'n druk ervaren?" Er klinkt een zwak applaus. Dan begint Erdogan over de nieuwe regeling voor deze beroepsgroep. "Ik ga straks de wet ondertekenen waardoor jullie eindelijk medische apparatuur mogen inzetten bij jullie werk."

De schoonheidsspecialisten tonen zich uitzinnig van vreugde. Deze woorden van de president betekenen dat ze voortaan met behulp van laserapparaten mogen epileren. Tranen van vreugde worden weggepinkt. Er komt geen einde aan het geklap. De president lacht tevreden.

Donderdag, 21.30 uur, A Haber

Een nabeschouwing van het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson aan Turkije. Politiek analist Cemil Barlas zegt geen waarde te hechten aan de komst van Tillerson: "Ze hebben gezien hoe succesvol het Turkse leger was in de strijd tegen IS. Wat 65 landen in al die tijd niet konden, heeft Turkije in een paar maanden bewerkstelligd met operaties in Syrië. Ze willen niet dat IS verslagen wordt. Ze willen dat de oorlog voortduurt. De komst van Tillerson is niets meer dan elkaar een beetje aftasten."

Vrijdag, 10.30 uur, Kanal 24

Commentator Hikmet Genc trekt van leer tegen Duitsland en de andere Europese landen: "Wees dan een vent en zeg recht voor zijn raap dat jullie hebben samengespannen met de coupplegers. Jullie zijn al een eeuw bezig om ons kapot te maken. Er is zoveel bloed gevloeid bij die couppoging. Er is zoveel bewijs over de daders. En nog steeds doet Europa alsof zijn neus bloedt. Het zijn de kruisvaarders. Er is in al die eeuwen niets veranderd aan die mentaliteit van hen. Iedereen die zegt dat de coup een theaterstuk was dat door de regering opgevoerd is, zou na het referendum berecht moeten worden."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234