Vrijdag 30/09/2022

'Ik beken. Ik ben dom en naïef geweest'

Frank Vandenbroucke zit in de nesten. Vier dagen nadat hij in Parijs door de gerechtelijke instanties was verhoord, doorbrak hij gisteren het stilzwijgen. Voor de internationale pers onthulde hij dat hij van januari tot nu heeft samengewerkt met de sinds vrijdag in de cel zittende Bernard Sainz, in Franse wieler- en paardenkringen beter bekend als 'docteur Mabuse'. Of hij effectief doping kreeg toegediend, zal het verder onderzoek uitwijzen. 'Als ik Sainz mag geloven, werd ik uitsluitend behandeld met homeopathische producten. Maar om eerlijk te zijn, ik ben er niet gerust op. Ik hoop dat het geen dopingproducten waren, want dan zit ik pas goed in de nesten. Ja, toegegeven, ik ben naïef geweest.'

PLOEGSTEERT.

EIGEN BERICHTGEVING

Applaus steeg op en 'Franco, Franco....' scandeerden zijn talrijke supporters toen Frank Vandenbroucke in modieus pak het café-restaurant van zijn ouders kwam binnengestapt. Vdb glimlachte maar zat wel wat verveeld met dat applaus. "Toch vind ik dat hij er ontspannen uitziet. Ik denk dat hij geruststellend nieuws te melden heeft", merkte een fan op. Vandenbroucke oogde inderdaad rustig. Zelfverzekerd nam hij plaats achter de tafel en tientallen micro's, hij keek even de horde journalisten, fotografen en cameramensen aan en begon meteen een eigenhandig opgesteld communiqué voor te lezen. Maar met zo'n geruststellend nieuws als de brave supporter vermoedde, kwam Frank niet voor de dag. Al bij de eerste zin liet hij bekentenissen horen. "Door mijn ploegmaat Philippe Gaumont en advocaat Bertrand Lavelot heb ik in december van vorig jaar Bernard Sainz leren kennen", klonk het. "Nu blijkt dat een grove vergissing geweest te zijn."

Vier maanden lang liet hij zich begeleiden door deze malafide figuur, die donderdagavond door de Parijse drugsbrigade op heterdaad werd betrapt bij een levering van verboden producten. Samen met Bertrand Lavelot zit hij nu achter de tralies. Vrijdag werd Vandenbroucke samen met Gaumont opgepakt. "Niet louter toevallig", zegt hij. "De politie zocht me. Indien ik nog in Duinkerke aan het werk was geweest, hadden ze me daar wel gevonden. In het andere geval hadden ze me uitgenodigd om me in Parijs aan te bieden voor verhoor."

Vrijdagnamiddag nog werd Vdb vrijgelaten om pas zondagavond weer naar huis te komen. "Met Clotilde en mijn dochtertje zijn we twee dagen in de buurt van Parijs gebleven. Ik moest er tussenuit. Herbronnen en de persconferentie voorbereiden."

Hoe kon een sterke persoonlijkheid als Frank Vandenbroucke zich laten verleiden om met charlatans in zee te gaan?

Frank Vandenbroucke: "Door Lavelot, die raadsheer was en de financiële zaken regelde voor die ploeg, werd ik vorig jaar benaderd voor een overgang naar La Française des Jeux. Ik koos echter voor Cofidis. Van Gaumont vernam ik dat Lavelot hem had verdedigd in zijn laatste dopingaffaire. Op aanraden van Gaumont nam ik Lavelot in de arm om achterstallige gelden van Mapei te kunnen recupereren. In december kwam ik door Gaumont en Lavelot in contact met Sainz. Hij leek me eerst een wat vreemde figuur, maar na enkele uren praten geraakte ik zo onder de indruk van die man, dat ik op zijn verzoek inging om voor mijn medische begeleiding in te staan."

"Ik kende Sainz niet. Ik wist niet dat hij een kwalijke reputatie had. Maar hij maakte zo'n indruk op mij dat ik moeilijk kon weigeren. Hij had met de grootste kampioenen gewerkt. Met Eddy Merckx, met Raymond Poulidor, met Cyrille Guimard, met Bernard Hinault, met Laurent Fignon, met Alain Prost. Hij toonde me foto's van hen in zijn behandelingskamer. Ik was vereerd dat zo iemand met mij wilde werken. Want ook al heeft hij geen doktersdiploma, Sainz leek wel de wonderdokter. Op een dag stelde hij me een jonge vrouw voor. Een heus topmodel, die volgens Sainz vroeger aan kanker leed. 'Ik heb ze genezen', zei hij trots. Een andere keer stelde hij me een vrouw voor die al tien jaar tevergeefs probeerde kinderen te krijgen. Ze kwam bij Sainz terecht en in twee weken tijd was het bingo."

Leuke, maar wel bedenkelijke verhalen, die je zelfs het kleinste kind niet vlug zal wijsmaken. Maar Vandenbroucke geloofde het wel. Hij had een onbegrensd vertrouwen in Sainz. "Hij had een onmetelijke invloed op mij", geeft hij toe. "Als hij twee uur op me inpraatte, was ik een heel ander mens, voelde ik me in staat om bergen te verzetten. Bernard Sainz oefende een magische kracht uit op mij."

Aan de commentaren van Vandenbroucke te horen, lijkt Sainz voor hem wel een goeroe, die hem volledig in zijn macht had. Toch kunnen er heel wat bedenkingen gemaakt worden bij de handelwijze van Vandenbroucke. Na het vertrek bij Mapei kon hij niet meer terugvallen op dokter Yvan Vanmol en andere medische diensten van de Italiaanse ploeg. Cofidis beschikt nochtans ook over een medisch team. Voor Vandenbroucke was dat blijkbaar niet voldoende of misschien stelde hij niet genoeg vertrouwen in de dokters die voor hem ter beschikking stonden. In elk geval koos Vandenbroucke voor een begeleider die er een heel eigenaardige werkwijze en vreemde principes op nahield. Niemand mocht op de hoogte zijn van de relatie Sainz - Vandenbroucke.

Frank Vandenbroucke: "Alles gebeurde in het grootste geheim. Ik weet wel dat hij nog een vijftigtal andere renners begeleidde, maar niemand mocht weten dat ik een van zijn patiënten was. Sainz diende me homeopathische producten toe. Ik moest soms op dieet, waarbij ik gedurende drie dagen niet mocht eten en drinken. 'Je lichaam zuiveren', heette het. Ik moest stoppen met het innemen van vitamines, ijzerpillen en recuperatiemiddelen. Hij beval me druppeltjes te nemen die ik onder de tong moest houden. Vanaf februari kreeg ik twee injecties per week toegediend."

"Af en toe vroeg ik wel eens welke producten hij me toediende, maar daar kreeg ik nooit antwoord op. Homeopathische producten, was het enige wat ik te horen kreeg. En je moet vertrouwen in me hebben. Ik voelde me goed bij zijn behandeling. Ik leverde uitstekende prestaties en voelde me beresterk. Hoewel, nu besef ik hoe dom en naiëf ik geweest ben. Voor het eerst heb ik producten gebruikt die ik niet kende."

Producten waarvoor Vdb 42.000 Belgische frank (ruim 1.000 euro) moest neertellen. Daar bovenop kwam nog een honorarium van 300.000 frank (7.500 euro) voor Sainz. De medicamenten die Vandenbroucke toegediend kreeg, worden nu onderzocht in Parijs. Zelf onderging hij bloed-, haar- en urinetesten.

"Zelf ben ik ervan overtuigd dat ik geen verboden middelen heb gebruikt. Ik heb dit jaar trouwens al heel dikwijls de dopingcontrole gepasseerd en telkens leverde ik een negatief plasje af. Maar toch ben ik er niet helemaal gerust op. Als ik me vergist heb en toch verboden producten toegediend heb gekregen, dan moet ik daar de consequenties van dragen. Ik weet dat mij dan een schorsing boven het hoofd hangt."

Nu al werd de winnaar van de Omloop Het Volk en Luik-Bastenaken-Luik door de ploegleiding van Cofidis geschorst.

"Niet waar", schudt hij ontkennend. "Er is een verschil tussen schorsing en op non-actief gezet worden. Indien ik geschorst zou zijn, trok ik geen loon meer. Dat is niet het geval. Van Cofidis mag ik alleen niet koersen tot wanneer de zaak uitgeklaard is. Daar heb ik begrip voor. Ik rijd voor een Franse ploeg en weet dat ik in dit soort zaken maatregelen kan verwachten. Ik denk wel dat ze nog vertrouwen in me hebben. En ik zal dat vertrouwen niet beschamen. Ik zal bewijzen dat ik opnieuw in staat zal zijn met grootste prestaties uit te pakken."

Tony Landuyt

'Als ik me vergist heb en toch verboden producten toegediend heb gekregen, moet ik daar de consequenties van dragen'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234