Dinsdag 27/09/2022

'Ik breng u de atheïstische bekering'

Van Rio de Janeiro tot Madrid is hij beroemd en berucht: als tv-ster, stand-upcomedian maar bovenal als provocateur van het zuiverste water. In zijn laatste voorstelling The Revelation hekelt Leo Bassi het geloof en de ingeslapen linkse intellectuele elite. Morgenavond doet hij met deze show eenmalig Vlaanderen aan.

Door Liv Laveyne

Madrid l Leo Bassi, afkomstig uit een circusfamilie, heeft met zijn performances en comedyshows al heel wat stof doen opwaaien. In Spanje wordt hij verketterd door de katholieken en doodsbedreigingen aan zijn adres zijn legio. Maar het deert hem niet. Integendeel.

Wie het Madrileense theater Alfil binnen wil, moet eerst de security passeren. Twee stoere men in black met een armband waarop staat 'Vatican Security' - een beetje lachen kan nooit kwaad - fouilleren het publiek. Dat is geen overbodige luxe, nadat er vorig jaar een brandbom in Bassi's kleedkamer onschadelijk werd gemaakt, luttele ogenblikken voor hij optrad met La Revelacion. "In zekere zin ben ik trots op wat er gebeurd is: het is een teken dat theater en comedy nog hun maatschappelijk belang hebben, ook al hebben sommige mensen dan a funny way of showing it", zegt Leo Bassi (55) droogjes.

Van de daders is nog altijd geen spoor, maar vermoedelijk moeten die gezocht worden in conservatieve kringen. Het was immers de kardinaal van Toledo, de belangrijkste geestelijke macht in Spanje, die het spreekwoordelijke vuur aan de lont stak. "In een donderpreek - ja, die bestaan nog in Spanje - noemde hij mij een symbool voor de decadentie van Europa en een terrorist die een aanval pleegde op het geloof", aldus Bassi.

De katholieke kranten startten daarop een campagne tegen de komiek en het duurde niet lang voor de believers hun weg naar het theater Alfil hadden gevonden. Sindsdien zijn betogingen door conservatieven én skinheads, Hitlergroeten (in Spanje is dat toegestaan, aangezien dat ook het Francoteken was) en doodsbedreigingen aan het adres van Bassi schering en inslag. "Spanje kan heel slecht zijn voor uw gezondheid", luidt een van de berichten. Bassi zet ze trots op zijn website.

In zijn vorige show La Vendetta omgordde Bassi zich als een zelfmoordenaar met blikken cola en ging hij poedelnaakt de straat op. In The Revelation heeft hij andere katjes te geselen. "Ik wil de doctrine van het judaïsme, de islam en het christendom ondermijnen. Ik wil mensen hun geloof doen verliezen. Dat is mijn missie: de atheïstische openbaring brengen. Het monotheïsme heeft ons niets dan miserie gebracht, omdat het de hersenen van de mens van in het begin in slaap heeft gewiegd. Of zijn we vergeten wanneer heel dat debacle in het aards paradijs begonnen is? Toch toen God Adam en Eva verbood de vruchten van de boom der kennis te plukken. Komaan zeg, de vruchten der kennis proeven is de reden van ons bestaan!

"Het geloof vraagt ons eigenlijk onze intelligentie aan de deur van de kerk of de moskee achter te laten voor we binnengaan om daar in een blinde trance 'Ik geloof in één God, de Ware' als een mantra te herhalen. We denken altijd: 'Ach, dat is toch allemaal verleden tijd.' Nee! Het verleden herhaalt zich en het erge is: hoe verder we evolueren, hoe meer we teruggaan in de tijd.

"Met mijn show haal ik geen oude koeien uit de sloot. Dit belangt de mens vandaag aan. Is het toeval dat Bush en Blair hun onderonsjes over Irak steevast begonnen met een bidsessie in het Witte Huis? Wanneer Nederland in een alliantie met Canada, Australië, Groot-Brittannië en de VS deelneemt aan de oorlog in Irak noem ik dat een christelijke kruistocht, waarbij we nog altijd 'vuile heidenhond' roepen. Het enige verschil is dat we nu M-16's gebruiken.

"De beste manier om het geloof te ondermijnen, is humor, omdat we in de lach het spoor naar God bijster geraken. Een hersenscan bij monniken heeft aangetoond dat een heel ander deel van de hersenen wordt geactiveerd wanneer ze lachen om een vettige grap dan wanneer ze bidden."

Hoewel bijna pensioengerechtigd blijft Bassi de eeuwige angry young rebel. "Ik ben kwader dan ooit, omdat deze tijd me daartoe noopt. Gelovigen willen tenminste nog vechten voor hun zaak, maar intellectueel links is in slaap gesukkeld. Ik meen dat links dringend herdoopt moet worden. Links heeft het van in het begin het bij het verkeerde eind gehad met het marxisme. Het heeft kapitaal als iets louter materieels beschouwd terwijl er ook zoiets bestaat als emotioneel kapitaal", vindt Bassi. "Vijfenveertig procent van de Brazilianen is analfabeet, maar als rentabiliteit afgemeten zou worden aan de graad in ritmegevoel zouden ze bijzonder hoog scoren. Brazilianen kennen achthonderd verschillende ritmes. Dat is me dunkt op zijn minst veertig keer zoveel als een Amerikaan. Dat klinkt misschien ridicuul maar wat ik wil aantonen is dat we ons denken over 'marktwaarde' radicaal moeten veranderen. Dat is waar links voor zou moeten vechten."

Bassi leefde twaalf jaar in Italië maar verhuisde naar Madrid, omdat hij niet wou leven in een land waar Berlusconi aan de macht is. Maar ook de Spaanse politici zijn niet veilig voor hem: met zijn Bassibus brengt hij toeschouwers direct naar de nieuwsbron om hen hun eigen ongefilterde mening te laten vormen. Een team van journalisten doet vooraf onderzoek en op de trip gaat steevast een advocaat mee. Vorig jaar voerde de Bassibus een onderzoek naar de christelijke 'sekte' Opus Dei, die in Spanje pionnen heeft in verschillende topfuncties.

"De chef nieuws van de Madrileense tv-zender Telemadrid is lid van Opus Dei", aldus Bassi. "Dat impliceert dat het nieuwsitem over het Portugese abortusreferendum werd gevolgd door een interview waarin een vrouw van een katholieke organisatie haar zeg deed over die 'foetusmoorden'. Bovendien is Opus Dei ook internationaal goed vertakt. De Engelse minister van Cultuur, Jowell, is lid van Opus Dei. Haar man, van wie ze sinds kort gescheiden is, kwam in opspraak nadat bleek dat hij als advocaat van Berlusconi met zwart geld hun huis had laten verbouwen. Het is evenmin toevallig dat Opus Dei zwarte priesters uit jullie voormalige kolonie, Congo, aanlevert voor het Vaticaan. En Aznar, de vroegere leider van de Spaanse conservatieve Partido Popular en tevens lid van Opus Dei, werkt nu voor Fox-TV in Noord-Amerika. Daar breidt hij driftig zijn contacten uit in Zuid-Amerika, waar Opus Dei maar wat graag een katholiek front wil vormen tegen linkse ratten als Chavez. Ook grote bedrijven en industrieketens drijven op die connectie, waar veel geld mee gemoeid is. En zo wordt Zuid-Amerika na vier eeuwen opnieuw veroverd en bekeerd door de Spanjaarden."

Bassi klaagt niet alleen aan maar onderneemt ook actie. De linkse Madrileense politici hebben onlangs een boycot ingevoerd tegen Telemadrid. Ze weigeren nog langer hun medewerking aan de zender en brengen hun grieven medio maart voor het Europese Hof in Brussel. Bassi plant er een performance. Een politieke carrière zegt hem evenwel niks: "Ik wil niet in de politiek gaan, ik wil inspireren. Je kunt niet altijd de clown blijven die op de zinkende Titanic over de bananenschil valt terwijl het schip sowieso al overhelt. Op een bepaald moment moet je iets zeggen over de ramp die op dat moment plaatsvindt."

The Revelation, voorstelling in het Engels, morgen in CC De Werft, Geel, www.dewerft.be.

Leo Bassi:

De beste manier om het geloof te ondermijnen is humor, omdat we in de lach het spoor naar God bijster geraken

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234