Zondag 02/10/2022

'Ik help jullie Liga in Nederland. Geef mij de touwtjes maar'

Aan zelfbenoemde leiders van de Nederlandse afdeling van Abou Jahjahs AEL geen gebrek. Want Nederland moet ophouden alle Marokkanen in de hoek te trappen. In de Amsterdamse Jan van Galenstraat kan Dyab Abou Jahjah op veel sympathie rekenen. Jahjah is een held. Driss (22): 'Fok niet met Marokkanen. Dat is zijn boodschap. En die is in Nederland net zo hard nodig.' Zijn vrienden Ali (20) en Brahim (22) knikken: 'We willen respect. Nederland geeft dat niet. Dus eist Jahjah het op. Er is maar één leider, Dyab Abou Jahjah.'

Amsterdam

de Volkskrant

Iñaki Oñorbe Genovesi

Toch wemelt het in Nederland van de Jahjahs: boze Marokkanen die de Arabisch-Europese Liga (AEL) naar het land willen halen en die bereid zijn een afdeling in Amsterdam of Rotterdam te leiden. Ze staan te trappelen om Marokkanen en Arabieren namens Jahjah een stem te geven. Slimane el Hasnaoui, een 30-jarige econoom, bijvoorbeeld. In een opwelling belde hij naar de AEL in Antwerpen: "Ik help jullie Liga in Nederland. Geef mij de touwtjes maar." Op 21 december mag El Hasnaoui, "moslim, Arabier en Marokkaan" bij Jahjah op bezoek.

Afgelopen weekeinde wierp een andere Marokkaan zich al op als de Nederlandse Jahjah: M'hamed Zaghboubi, de voorman van stichting de Tweede Generatie. Bij een herdenking in Amsterdam van Mohamed Achrak, de Marokkaan die in Antwerpen werd doodgeschoten, vertelde hij eenieder die het maar wilde horen over "zijn strijd voor de AEL in Nederland". De media waren blij met de zelfbenoemde leider en tekenden enthousiast zijn grieven op.

Ahmed Azzuz, de tweede man van de AEL en ook aanwezig in Amsterdam, fronste de wenkbrauwen. Zijn reactie is begrijpelijk. Op het hoofdkantoor in Antwerpen stromen de steunbetuigingen en 'leiders' uit Nederland binnen. Ook op internetsites als maghreb.nl en maroc.nl leiden de uitspraken van 'de sjeik van Antwerpen' tot geanimeerde discussies. Dus houdt de AEL zich op de vlakte. De beweging komt per februari volgend jaar met een afdeling naar Nederland. Ze wil daar niet op vooruitlopen.

Intussen pleit het CDA voor een verbod van de AEL in Nederland. Minister Remkes van Binnenlandse Zaken wil een onderzoek door de AIVD, de staatsveiligheid. Voor El Hasnaoui was dat de druppel. Het zoveelste bewijs dat de emancipatie van Marokkanen in Nederland wordt tegengewerkt. Als het aan hem ligt, bereiken hij en zijn Marokkaanse generatiegenoten de top en krijgen ze sleutelposities in het Nederlandse bedrijfsleven en de overheid. "We hebben er recht op. Nederland moet ophouden alle Marokkanen in de hoek te trappen. De rotte appels als excuus te gebruiken voor glazen plafonds. Wij zijn hier en willen ons ontwikkelen."

El Hasnaoui stoort zich aan het Nederlandse integratiebeleid. Dat is er volgens hem slechts op gericht migranten klein te houden. "Nederland bepaalt wat goed voor ons is. Hoezo België discrimineert extreem? Hier in Nederland is het pas erg. Veel subtieler. Migranten worden tegen elkaar uitgespeeld. Waarom moeten Chinezen niet integreren? 'Sambal bij', meer kunnen ze niet zeggen. Maar geen mens die zich daar druk om maakt. Waarom wordt Marokkanen een identiteitscrisis aangepraat? Eerst waren we Marokkanen, toen moslims, nu moeten we weer trotse berbers zijn. We zijn Arabische Nederlanders. Nederlanders. Wij zijn gelijkwaardig en weigeren te buigen."

Allochtone belangenbehartigers hebben weinig op met dit soort teksten. Volgens Khalid Kasem, secretaris van de stichting Ben je bang voor mij? komt de AEL voort uit frustratie en angst. Jahjah is het antwoord op het Vlaams Blok. En zijn denkbeelden zullen in Nederland slechts aanslaan bij obscure bewegingen en extreme moslims, meent Kasem. Ook Mohamed Sini, voorzitter van Islam en Burgerschap, wijst op de specifieke situatie in België en op de roemloze afgang van de Arabisch Democratische Partij in Amsterdam.

Bovendien zijn er in Nederland zelforganisaties en adviesraden. Migranten die de overheid gevraagd en ongevraagd adviseren over het allochtonenbeleid. Woedend wuift El Hasnaoui de migrantenorganisaties weg. "Die worden geleid door mensen van de eerste generatie. Ze spreken nauwelijks Nederlands en hebben geen oog voor mijn generatie. Hun blik is gericht op de bergen in Afrika. Richt je op de Lage Landen. Hier wonen jullie. Hier ligt de toekomst van jullie kinderen."

'Nederland moet ophouden alle Marokkanen in de hoek te trappen'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234