Vrijdag 19/08/2022

Economie

‘Ik hoop dat de regering oog heeft voor de kwetsbaren op de arbeidsmarkt’: hr-pionier Ivan De Witte ziet een aantal trends in het werken na corona

Ivan De Witte. Door de grote onzekerheid zullen veel bedrijven veel voorzichtiger zijn om snel over te gaan op permanente aanwervingen. Beeld Wouter Van Vooren
Ivan De Witte. Door de grote onzekerheid zullen veel bedrijven veel voorzichtiger zijn om snel over te gaan op permanente aanwervingen.Beeld Wouter Van Vooren

De coronacrisis zal een langdurig effect hebben op onze economie. Ivan De Witte (73) heeft als CEO van hr-dienstverlener Hudson de trends in kaart gebracht die bepalend zullen zijn voor de arbeidsmarkt van morgen. ‘Minder looneisen in ruil voor werkzekerheid, dat lijkt me een kanshebber.’

Lieven Desmet

Wanneer u dit leest dan weet u of ‘zijn’ AA Gent in de Champions League tegen Dynamo Kiev heeft gestunt. “Ik hoop dat we iets moois laten zien”, zei De Witte gistermiddag. Hij is als clubvoorzitter niet mee afgereisd naar Kiev, wegens corona. Datzelfde corona deed De Witte als gedelegeerd bestuurder van ‘zijn’ Hudson België stilstaan bij de impact op de arbeidsmarkt van morgen.

Hij is naast voetbalbons in ons land immers ook pionier op het vlak van human resources. De Witte richtte begin jaren 80 samen met Maarten Morel het hr-consultancybedrijf De Witte & Morel op. De basis voor het huidige internationaal vertakte Hudson. De Witte: “Ik heb al veel verschillende crises meegemaakt. Van de klassieke conjuncturele dip over heftige zoals de financiële crisis. Daarvan ken je de scenario’s op het vlak van impact en herstel. Maar eerlijk, dit is een heel ander geval.” Toch zet Ivan De Witte een aantal trends op een rij, die mee bepalend zijn voor de arbeidsmarkt van de toekomst.

‘Minder vacatures bij bedrijven, maar War for Talent gaat door’

“Van een acute krapte en War for Talent belandde ook de arbeidsmarkt als gevolg van het coronavirus in een crisis. Lopende aanwervingsprocedures werden on hold geplaatst of stopgezet. Ik vrees dat de echte golf van faillissementen en ontslagen nog moet komen. Voorlopig blijven bedrijven behoedzaam en worden ze geholpen door maatregelen als tijdelijke werkloosheid. Maar dat is niet houdbaar op de lange termijn. Nu al krijgt Hudson tot 20 procent meer spontane sollicitaties binnen, voornamelijk van mensen die getroffen zijn door herstructurering of waar een herstructurering wordt gevreesd. Tegelijk zien we dat de War for Talent doorgaat. Met dat verschil dat die vroeger algemeen was, terwijl hij zich nu manifesteert op een aantal specifieke profielen. Voor sales & marketingfuncties, IT en R&D blijft de vraag nog steeds groter dan het aanbod.”

‘Flexibele arbeid zit in de lift’

“Door de grote onzekerheid zullen veel bedrijven veel voorzichtiger zijn om snel over te gaan op permanente aanwervingen. Met uitzondering van sectoren die weinig geraakt worden door corona, denk aan gezondheidszorg, farma of voeding, zullen andere sectoren eerder via interimarbeid werken. De vraag naar tijdelijke ondersteuning via interimmanagement en soortgelijke diensten zien we nu al fors stijgen. Ik vrees dat de laaggeschoolde profielen de meest gevoelige populatie zullen worden. Ik hou oprecht mijn hart vast en hoop dat de regering daar oog voor heeft. Dat ze de kwetsbaren van de arbeidsmarkt helpt.”

‘Overheid wordt nog meer een aantrekkelijke werkgever’

“De publieke sector blijft aanwerven. We zien ook een toename van geïnteresseerde kandidaten voor deze functies. Enerzijds worden overheden en publieke instellingen in crisistijden gepercipieerd als organisaties met een hogere garantie op werkzekerheid. Anderzijds beschouwen kandidaten de publieke sector vandaag meer dan vroeger als een dynamische werkgever. Terecht overigens. Ik heb al heel wat kilometers op mijn teller en heb de overheid toch behoorlijk zien evolueren op dat vlak. Ook qua hr-beleid is er veel meer professionaliteit bij de publieke sector dan vroeger. Onder meer omwille van de mogelijkheden tot thuiswerk en de groeiende investeringen in opleiding en coaching.”

‘Loonkosten komen onder de loep’

“De coronacrisis heeft tevens in versneld tempo vragen doen ontstaan rond een aangepast loonbeleid. Er zijn een pak noden, die maatschappelijk heel relevant zijn. De vraag naar een betere verloning in de zorg bijvoorbeeld. Tegelijk weten we dat de middelen beperkt zijn. Als ik dat verplaats naar de economie en onze bedrijven, dan weet ik dat ze met een vergrootglas hun kosten onder de loep zullen nemen. En wie kosten zegt in België, zegt vooral loonkosten. Een zekere tempering van de looneisen zal aan de orde zijn. In ruil voor werkzekerheid? Ja, dat lijkt me inderdaad een kanshebber. Bedrijven willen hun verloningspolitiek herbekijken, met meer aandacht voor variabele en resultaatsgebonden vergoedingen. Tegelijk zat flexibele verloning met onder meer cafetariaplannen al in de lift. Dit wordt hoe langer hoe meer een troef in het aantrekken en behouden van medewerkers, die zo meer keuze krijgen in hun loonpakket.”

‘Telewerken wordt belangrijke factor’

“Tijdens de lockdown was de parking hier helemaal leeg. Nu staat hij weer nagenoeg vol. Ik schetst dat visueel beeld als metafoor om enige nuance te brengen in het debat rond telewerken. Hr-verantwoordelijken staan voor de uitdaging om zich aan te passen aan nieuwe werkvormen waarin telewerk een belangrijkere factor zal blijken. Daarbij rijzen heel wat vragen over het bouwen en onderhouden van een bedrijfscultuur, het creëren van de juiste sfeer en het tonen van erkenning en waardering. Het komt erop aan een goede balans te vinden tussen de flexibiliteit en vrijheid van thuiswerkers en een eenduidige cultuur waarin de identificatie met het bedrijf behouden blijft. Zelfs al wordt de toekomst nog meer digitaal, de menselijke factor zal des te belangrijker zijn.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234