Maandag 24/01/2022
Alexander Deus (19): ‘Ik begrijp waarom de buitenbubbel weer kleiner wordt, maar het is jammer dat ons valse hoop is gegeven.’

GetuigenissenStudenten

‘Ik hoor van oudere studenten dat ze in hun eerste week 20 mensen hebben ontmoet’

Alexander Deus (19): ‘Ik begrijp waarom de buitenbubbel weer kleiner wordt, maar het is jammer dat ons valse hoop is gegeven.’Beeld Wouter Maeckelberghe

Net toen de lente begonnen was en studenten reikhalzend uitkeken naar lange avonden met vrienden en een fles goedkope wijn, moest het land opnieuw in een verstrengde lockdown. Drie studenten getuigen over hun frustraties, eenzaamheid op kot en het gebrek aan een studentenleven.

Stavros Kelepouris

Alexander Deus (19)

Eerstejaarstudent TEW, UGent

“Ik hoor van oudere studenten dat ze in hun eerste week twintig mensen hebben ontmoet. Als eerstejaarsstudent kan je je dat gewoon niet voorstellen. Ik heb nog geluk gehad. Toen de café’s nog open waren, heb ik nog een vijftal mensen uit mijn richting leren kennen. Ik ken er die eigenlijk nog niemand nieuw hebben leren kennen.

“Ik was woensdagavond op het Sint-Pietersplein, dat door de politie ontruimd moest worden, maar niet in de grote massa in het midden van het plein. Wat daar gebeurde, was er volledig over. Mensen stonden met dertig dicht op elkaar, die cirkels op het plein waren niet meer dan versiering.

“Het is moeilijk om de regels heel exact te volgen. Ik doe wel echt mijn best, maar als je buiten vier mensen ziet en afstand houdt, zal een vijfde persoon toch echt het verschil niet maken. Het was zo wijs om met tien te kunnen afspreken. Het is gewoon zonde.

“Ik begrijp waarom de buitenbubbel weer kleiner wordt, maar het is jammer dat er ons valse hoop is gegeven. Er werd versoepeld op een moment dat het eigenlijk niet kon. Dan gaat de situatie natuurlijk weer achteruit. Net zoals vorig jaar. Ze blijven gewoon dezelfde fouten maken.

“Het is frustrerend. Zaterdag ben ik jarig. Ik zou met tien mensen een feest geven in de tuin. Drie dagen ervoor zeggen ze dat het niet meer mag. Eindelijk kon ik iets vieren met vrienden, wordt het toch wel voor mijn neus weggepakt. We hebben het dus nog snel naar vrijdag verplaatst.”

Astrid Van Breusegem (22)

Masterstudent taal- en letterkunde, UGent

Astrid Van Breusegem: ‘Door de regels te breken zal het zeker niet sneller voorbij zijn.’ Beeld Wouter Maeckelberghe
Astrid Van Breusegem: ‘Door de regels te breken zal het zeker niet sneller voorbij zijn.’Beeld Wouter Maeckelberghe

“De straat waar ik op kot zit, is zowat de vluchtroute weg van het Sint-Pietersplein voor alle studenten die zich snel uit de voeten willen maken als de politie eraan komt. Ik word een beetje ongelukkig als ik zie hoe sommigen zich gedragen. Dat is dan het beeld dat anderen krijgen van studenten, terwijl er zo veel studenten zijn die wél hun best blijven doen.

“Het is mentaal heel zwaar om constant binnen achter een scherm te zitten, met zo weinig sociaal contact. Ik mis het vooral om met vrienden op café te kunnen gaan. De kleinere buitenbubbel heeft me niet zoveel gedaan, ik kwam eigenlijk sowieso al niet met tien tegelijk buiten. Ik erger me meer aan de manier waarop de maatregelen worden toegepast. Het is toch een beetje lachwekkend dat de IKEA open mag blijven, maar dat wij niet met twintig mensen naar de les kunnen? Oké, IKEA is groot, maar in een auditorium voor duizend studenten is ook veel ruimte hoor.

“Ik heb geen bubbel gevormd met mijn kotgenoten. Het is niet altijd makkelijk om afstand te houden, maar ik heb er echt nood aan andere mensen te kunnen zien. Mijn vriend is mijn knuffelcontact en ik heb met één goede vriendin besloten dat wij elkaar ook nog zouden zien. We merkten dat we het mentaal moeilijk kregen en wilden niet alles op de schouders van onze partner terecht laten komen. Ik heb dus eigenlijk twee nauwe contacten, maar voor de rest hou ik me wel aan de regels. Ik ga bijvoorbeeld niet naar feestjes. Door de regels te breken zal het zeker niet sneller voorbij zijn.”

Abbas Mohebi (22)

Schakeljaar industriële wetenschappen, KU Leuven

Abbas Mohebi: ‘Er zijn natuurlijk studenten die het laten hangen en zich niet echt aan de regels houden. Maar het is niet fair om ons allemaal de schuld te geven.’ Beeld Wouter Maeckelberghe
Abbas Mohebi: ‘Er zijn natuurlijk studenten die het laten hangen en zich niet echt aan de regels houden. Maar het is niet fair om ons allemaal de schuld te geven.’Beeld Wouter Maeckelberghe

“We hebben een groepje van zeven vrienden uit het middelbaar. Even konden we elkaar weer samen buiten zien, maar dat is nu dus weer gedaan. Het is echt heel jammer. Sommige vrienden heb ik al een jaar niet meer gezien.

“Er zijn natuurlijk studenten die het laten hangen en zich niet echt aan de regels houden. Maar het is niet fair om ons allemaal de schuld te geven. Ik hoop dat mensen begrijpen dat studenten het nu echt superzwaar hebben. Veel werkende mensen kunnen nog naar hun job en zijn ‘s avonds bij hun familie. Wij zitten de hele dag te studeren en lessen te volgen. Ik ga ook maar om de twee of drie weken naar huis. Ik heb veel contact met mijn kotgenoten, dus ik ga niet ieder weekend naar huis, om mijn ouders te beschermen.

“Voor mijn portefeuille is het goed dat de cafés gesloten zijn, maar ik mis die sfeer echt wel: even geen zorgen, gewoon praten en lachen met vrienden. Buiten mijn kotgenoten en mijn vriendin zie ik weinig mensen. Dat begint nu wel zwaar te wegen. Ik probeer de regels te volgen, maar ik weet ook dat dat niet altijd perfect lukt. Ik weet dat mijn vrienden hier niet mogen zijn, maar soms komen ze toch even op bezoek. We proberen dan wel voldoende afstand te houden. De meesten van ons hebben gelukkig wel een tuintje, dat is niet alleen gezelliger, maar ook veiliger om af te spreken.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234