Zondag 14/08/2022

Ik moet geen geld

Veertig jaar geleden kon ik mijn verhaal niet kwijt: niet bij mijn oerkatholieke vader die me nooit zou geloofd hebben, niet bij de kerk die haar priesters beschermde, niet bij de politie die de gerespecteerde kloosterorden een hand boven het hoofd hield. Bij de commissie Adriaenssens kon ik, zoals zovele anderen, eindelijk in vertrouwen getuigen. De commissie werd monddood gemaakt, het gerecht werd op de vingers getikt en Ratzinger doet er het zwijgen toe.

“De bisschoppen moeten een fonds ter beschikking stellen en dat laten verdelen door het gerecht”, zegt advocaat Walter Van Steenbrugge.Ik moet geen geld, wil geen geld. De priester die me betast heeft leeft nog. Het enige wat ik vraag is zijn oprechte en publieke schuldbekentenis, de boodschap: “Ik beken: ik heb iets gedaan wat niet kon”, de boodschap dat ik niet lieg en niets fantaseer, en mezelf en de anderen niets wijs maak wanneer ik getuigenis afleg. Dat zou voor mij zoveel meer betekenen dan geld, losgeld, zwijggeld.

De rots van Petrus in de branding

Het concordaat dat Napoleon in 1801 met Rome sloot, erkende het katholicisme als godsdienst van de meerderheid van de bevolking, en voorzag erin dat de geestelijkheid bezoldigd werd door de staat. Dat is in ons land nog steeds zo, ruim meer dan 200 jaar later.

België leeft niet meer onder consul Napoleon, en het katholicisme is niet meer de godsdienst van de meerderheid. De kerk, zo blijkt uit de jongste onthullingen, is in het Westen ook niet meer dat onaantastbare instituut. Men mag zich afvragen of in de huidige hausse van religies met elk hun schare aan bedienaren, het nog redelijk is deze bezoldigingen te verhalen op alle belastingbetalers.

De huidige schandalen tonen aan dat overtuigde gelovigen zich niet van het rechte pad laten brengen door de occasionele ontsporingen. Dat strekt hen tot eer. Zij wensen in goede en slechte dagen de consequenties van hun diepste overtuiging te dragen. Laat ze dan ook het financiële offer dragen. Het wordt, na 209 jaar, hoog tijd dat zoals onder meer in Duitsland een kerkbelasting wordt ingevoerd, op vrijwillige basis. Zij die geloven in niets, betalen dan ook niets.

Frans Redant, Borgerhout

Rechtvaardige straf

Monseigneur Harpigny laat weten dat hij in de zaak van de gewezen bisschop van Brugge gewonnen is voor een heus kerkelijk proces tegen Roger Vangheluwe. Als kerkjurist lijkt me dit juister dan wanneer hij zelf zijn terugbrenging tot de lekenstaat zou aanvragen, zoals mijn collega Torfs suggereerde. Eerder heb ik al de gelegenheid gehad in een krant te verwijzen naar de laatste canon of rechtsregel in het kerkelijk strafrecht, waar staat dat een rechtvaardige straf steeds kan worden opgelegd “wanneer de bijzondere ernst van de schending bestraffing eist en de noodzaak dringend aanwezig is om ergernis te voorkomen of te herstellen”. (Of zulks in dit geval ook echt dient te gebeuren, hangt alleen van de paus af.)

Niet alleen zouden daardoor de rechten van de verdediging meer gerespecteerd worden, maar ook zou door woord en wederwoord de juiste toedracht van de zaak eerder aan het licht kunnen komen. En daardoor worden wellicht ook de belangen van het slachtoffer en van alle betrokkenen beter gediend. Bovendien is er een rechtsprincipe, dat elke jurist kent, dat niemand geacht wordt in rechte zichzelf te beschuldigen.

Professor Torfs heeft altijd al gewenst dat de kerk haar eigen procedures beter zou toepassen en de gerechtigheid ruimer plaats zou geven. Het is de vraag in welke mate zijn recente suggestie daarmee strookt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234