Woensdag 17/08/2022

'Ik schreeuwde het uit van de pijn'

Poging tot doodslag tegen zeven verbalisanten, luidt de beschuldiging tegen voormalig amateurwielrenner Ronny Vansweevelt. De cel wenkt. Twijfel er dus niet aan dat het zwarte gat nog altijd bestaat voor oud-sportlui. Het verhaal van de explosieve cocktail van de ziekte van Bechterew, psychische problemen en amfetamines.

Brussel

Van onze medewerker

Frank Van de Winkel

Zes mensen heeft het Antwerpse parket aangehouden in een onderzoek in het wielermilieu (zie elders). Het gaat om een uitloper van een zaak rond Ronny Vansweevelt (37). De ex-coureur werd op 31 oktober aangehouden in Merksem, na een achtervolging in ware rodeostijl. Onderweg zou hij amfetamines weggegooid hebben, een dopingproduct. "Hij wordt beticht van poging tot doodslag tegen zeven verbalisanten, weerspannigheid, gebruik van verdovende middelen en verkeersovertredingen", zegt zijn advocaat Herman Driessen. Wanneer zijn proces voorkomt, is nog niet bekend.

Wie verwacht dat Vansweevelt klinkt als een overbeterlijke, niet bijster intelligente macho heeft het verkeerd voor. Integendeel, hij spreekt aarzelend en zacht, klinkt al een halfgebroken man. "Natuurlijk heb ik angst dat ik een celstraf krijg. Ik probeer me alvast aan de voorwaarden te houden die een justitieassistent me gesteld heeft: niet in cafés komen, geen drugs nemen of verkopen, da's normaal." Hij mag ook niet met de auto rijden.

Hoe is het ooit zo kunnen misgaan met hem, vragen we. "Een beetje van misère. Op mijn vijf- of zesentwintigste bleek ik de ziekte van Bechterew te hebben. Dat leidt tot zware pijnopstoten in de heupen, rug en nek. Bij momenten was de pijn ondraaglijk. Eens heb ik het zodanig uitgeschreeuwd dat een buur op mijn deur kwam kloppen. Maar ik had de kracht niet om de deur te openen. Door mijn ziekte werd ik toen ook gepensioneerd bij de Belgische spoorwegen, mijn werkgever."

Stilaan leerde hij met zijn ziekte leven, nam hij de draad van de sport weer op. Met wat amfetamines erbij zou het wel weer gaan, werd hem gezegd. "Het eerste zakje van die rommel heb ik gratis gekregen, daarna heb ik betaald. De verkoper heb ik nooit gezien, zulke dingen gebeuren in het geniep. Ik moest op een trapje gaan staan om op de fiets te kunnen kruipen. Nog vijf jaar heb ik gereden, van mijn 28 tot 33. Daarna ging het niet meer; ik zat aan de grond."

Gedeald heeft hij nooit, zegt hij, maar twee van de oud-renners die werden aangehouden in de nasleep van zijn eigen zaak, kent hij wel. "Van Leeuwe was een brave jongen met een job bij de post; zijn vader was verzorger bij een ploeg. Hij was prof, en wilde niet terugkeren naar de amateurs, uit eergevoel. Ik heb horen zeggen dat hij doping gebruikte. Stefaan Van Duyse heb ik gezien tijdens een trainingskamp in Mallorca. Zeven, acht, negen uur trainen en dan nog 's avonds uitgaan.

"Sinds 31 oktober ben ik zo zuiver als wat. Niet altijd makkelijk, als je in de gevangenis en een psychiatrische instelling hebt gezeten. Mijn celgenoot kon rustig een jointje roken. Ik kreeg drie pillen per dag aangeboden om rustig te zijn, maar ik kon het niet." Of hij nog last heeft van de ziekte? "Ja, vooral in stresssituaties zoals nu. Of toen mijn been werd gebroken tijdens mijn arrestatie, in de gevangenis ook toen ik boven uit een stapelbed viel."

Een milde straf, laat staan vrijspraak uit de brand slepen voor een cliënt als Ronny Vansweevelt zal geen makkelijke karwei zijn voor advocaat Herman Driessen. Toch houdt hij enkele argumenten achter de hand. Zijn analyse van het wielermilieu is vernietigend. "In de wielrennerij word je geholpen, zet dat woord maar tussen aanhalingstekens, tot je geen wielrenner meer bent. Het is een eigenaardige wereld, waar naïviteit en overdreven nadruk op de sport heersen."

Doping

Vansweevelt: 'Mijn celgenoot kon rustig een jointje opsteken'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234