Zaterdag 13/08/2022

NieuwsHoreca

‘Ik voorspel geen zotte taferelen’: horeca en politie gerust in heropening terrassen

Café-uitbaters maken hun terras op de Brusselse Grote Markt klaar voor zaterdag. Beeld Marc Baert
Café-uitbaters maken hun terras op de Brusselse Grote Markt klaar voor zaterdag.Beeld Marc Baert

Zaterdag gaan de terrassen open. Een echt bevrijdingsfeest is het nog niet, maar het komt al in de buurt. Ongelukjes zijn evenwel niet uitgesloten. Zeker niet als er te veel gedronken wordt. Verkeersinstituut Vias vreest meer mensen onder invloed op de weg.

SVB en JDG

Van bovenaf zijn er geen richtlijnen dat de politie dit weekend extra moet controleren. Niet op het naleven van het sluitingsuur of de coronamaatregelen, maar ook niet op dronken rijden. “We rekenen op de verantwoordelijkheidszin van de klant en van de horeca”, zegt Nicholas Paelinck, voorzitter van de vaste commissie lokale politie. Hij zat vandaag samen met de nationale taskforce om de aanpak van het buitenplan te bespreken. “Wij gaan geen terraspolitie spelen. We baseren ons op de vorige heropening van de horeca en toen kregen we positieve signalen uit de sector: er was geen nood aan extra ondersteuning. En wat de alcoholcontroles betreft, die zijn nooit verminderd. Ook tijdens de lockdowns werd er gedronken en gereden. Er is geen enkele reden om te denken dat er nu plots meer mensen onder invloed achter het stuur zouden kruipen.” Gezond boerenverstand, misschien? “Mijn gezond boerenverstand ziet geen enkel probleem”, antwoordt Paelinck.

Stef Willems van Vias, het Belgisch instituut voor de verkeersveiligheid, denkt daar toch anders over. “De kans dat er vanaf zaterdag wel meer dronken chauffeurs op de baan zijn, is zeer reëel. Voorspellen kan je dat nooit, maar je kan ook niet voorspellen dat het níét gebeurt. Ik ben er dan ook bijna zeker van dat burgemeesters van steden met veel terrassen en veel bezoekers van buitenaf wel de reflex zullen hebben om op hun grondgebied extra controle te vragen.”

Dat vermoeden klopt. In Oostende, een stad met een stevige uitgangstraditie, houdt de politie al zeker een extra oogje in het zeil. En daar is de spoeddienst van het AZ Damiaan tevreden mee. “Wij verwachten dit weekend alleszins een verhoogde activiteit”, zegt Kevin Mollet, communicatieverantwoordelijke van het ziekenhuis. “Niet dat we extra personeel hebben ingezet, of een stormloop verwachten, maar we bekijken het wel zoals een weekend waarin een grote festiviteit plaatsvindt en dan is de kans op ongevallen of alcoholintoxicatie altijd iets groter. Dat de politie van Oostende dat ook beseft, is een geruststelling.”

Wie naar de Facebook-pagina van ‘De Maecht van Gent’ surft, verwacht alleszins dat er zaterdag zwaar gefeest zal worden. “Wat wordt jullie eerste drankje?”, vroeg de webmaster aan de klanten. Tussen de antwoorden was het vergeefs zoeken naar een pint of een trappist. Allemaal cocktails of shotjes sterke drank. In het Gentse danscafé op de Korenmarkt kon je in tijden voor corona ook terecht wanneer de meeste andere cafés de deuren al hadden gesloten. Het is overdag een plek voor toeristen en shoppers, en ’s avonds voor feestvierders. Toch denkt zaakvoerder Serge Kints (50) niet dat het zaterdag één grote party wordt. “Ik ga vooral pinten en koffies verkopen, denk ik. Of mijn laatavondpubliek in groten getale opduikt, betwijfel ik. Het weer dreigt tegen te zitten, tafels van vier zijn ook niet bevorderlijk voor de ambiance, ik kan maar vijftig man zetten in plaats van tachtig, en dat we al om 10 uur dicht moeten speelt ook niet in ons voordeel”, zegt Kints. “Ik heb alleszins geen grotere bestelling geplaatst bij de brouwer. Ik ben blij dat we weer open kunnen, maar een feest is dit toch nog niet. Ik zie het meer als een try-out.”

Dat horeca-uitbaters zelden een roze bril geleverd krijgen bij hun tappersbrevet, is bekend, maar misschien is Serge Kints gewoon realistisch, en zal het echte feest zich op de meeste plekken vooral in de hoofden van de klanten afspelen.

“Ik heb ook geen extra vaten laten komen”, zegt Kjell Debouverie (36) van De Carillion op de markt in Oudenaarde. Hij heeft een terras met 100 plaatsen, hij verwacht al vanaf negen uur ’s ochtends veel volk, en als het weer toch een beetje zou meezitten, zal hij die dag goed draaien. “Maar ik voorspel geen zotte taferelen. De mensen gaan goedgezind zijn en zich amuseren, meer niet. En meer moet dat ook niet zijn, toch?” (JDG/SVDB)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234