Donderdag 18/08/2022

Assisen

"Ik weet bijna niets meer, alleen dat ik haar niet doodde"

Steven Sollie. Beeld BELGA
Steven Sollie.Beeld BELGA

Voor het Antwerpse assisenhof is het proces van Steven Sollie (38) uit Mechelen begonnen. Hij wordt beschuldigd van de moord op zijn vriendin Jacky Duysan (25), die op 23 december 2011 gewurgd werd in hun appartement. Sollie weet zo goed als niets meer van die dag, maar is toch pertinent zeker dat hij het slachtoffer niet doodde. "Vrouwen aanvallen doe ik normaal gezien niet."

Sollie wijt zijn geheugenverlies aan zijn overmatig alcoholverbruik van die dag en aan de psychologische schade die hij in 1997 had opgelopen toen hij onschuldig achter de tralies belandde voor een zedenzaak. Die schade werd nooit vastgesteld door een deskundige, want Sollie gelooft niet in psychologie. Hij weigerde ook mee te werken aan het psychologisch onderzoek omdat hij niet het risico wou lopen geïnterneerd te worden.

Assisenvoorzitter Michel Jordens lijstte tijdens het verhoor van Sollie alle belastende elementen tegen hem op. Zo was de uitbaatster van café Autobus op de Korenmarkt die middag getuige geweest van een ruzie over zijn zoon. "Hou op of ik maak je kapot", zou Sollie tegen Jackie geroepen hebben. "Ik kan me dat niet voorstellen. Jackie zag mijn zoon doodgraag, ze was een tweede moeder voor hem", stelde hij.

Gekleed in trui van slachtoffer
Het slachtoffer was na die ruzie rond 15 uur naar hun appartement in de Lange Schipstraat gegaan en uit camerabeelden blijkt dat Sollie haar tien minuten later gevolgd was. Pas anderhalf uur later ging hij terug naar het café, gekleed in de trui van het slachtoffer. Zijn trui werd later naast haar lichaam gevonden. "Ik veronderstel dat ik thuis ben geweest, of misschien heb ik op een bank in het park gezeten. En die trui? Ik weet het niet meer."

Gewurgd met veters
Jacky was gewurgd met zijn veters, maar Sollie beweert dat hij die uit zijn schoenen had gehaald omdat hij bang was erover te struikelen. "Ik kon mijn veters ook niet meer knopen door een blessure aan mijn rechterschouder."

Volgens de wetsdokter verklaarde dat mogelijk waarom de letsels aan de linkerkant van haar hals meer uitgesproken zijn. "Maar een mogelijkheid is nog geen bewijs", aldus de beschuldigde. Hij zei voorts dat zijn relatie met Jackie goed ging. Toen de voorzitter hem confronteerde met een sms waarin ze stelde dat ze Sollie haatte, verklaarde hij simpelweg dat Jackie die niet verstuurd had.

"Toch niet logisch?"
De camerabeelden tonen voorts aan dat hij later nog tweemaal in de richting van zijn appartement was gegaan, eerst met de cafébazin en dan met Erwin V. Het was die laatste die de politie vertelde dat Sollie hem het lijk van Jackie had getoond. De beschuldigde gelooft daar niets van.

"Dat is toch niet logisch? Misschien is hij op mijn appartement geweest met iemand anders? Die camera staat ook niet gericht op de deur van mijn appartement, dus is er geen enkel bewijs dat ik daar met hem geweest ben."

"Iets schokkends"
Nochtans was het Erwin V. die rond 23 uur een ziekenwagen belde omdat hij zich niet goed voelde. Aan het ambulancepersoneel zei hij geëmotioneerd dat hij een lijk had gezien in de Lange Schipstraat. De politie werd erbij geroepen en Erwin V. vertelde hoe hij met Sollie uit café Autobus vertrokken was om iets te gaan eten. De beschuldigde wilde eerst nog langs zijn appartement gaan en had Erwin V. gezegd dat hij "iets schokkends" te zien zou krijgen.

De getuige leidde de politie naar het bewuste appartement. "Dat bevond zich in een schrijnende toestand. Er lag overal kledij, op de tafel stonden asbakken en etensresten en de vloer was bezaaid met rattenkeutels. Op het bed in de slaapkamer lag een naakte en geknevelde vrouw. Het was meteen duidelijk dat ze dood was", verklaarde een van de eerste vaststellers.

"Geen verzet"
De politie trok naar café Autobus en sloeg Sollie daar in de boeien. Ze vertelde hem alleen maar dat hij van zijn vrijheid beroofd werd in het kader van een gerechtelijk onderzoek. "Hij was rustig en verzette zich niet. Hij vroeg ook niet waarom hij gearresteerd werd en maakte een ongeïnteresseerde indruk. Hij was geïntoxiceerd, maar wist nog wel wat hij deed."

Op het politiecommissariaat moest de beschuldigde zich helemaal uitkleden en ook het steunverband voor zijn geblesseerde schouder verwijderen. De agenten merkten wel dat hij pijn had, maar hij kon zijn arm redelijk goed gebruiken.

Verleden tijd
Sollie probeerde een praatje te maken en vertelde de agenten dat hij de hele dag op café had gezeten. Toen één van de agenten hem vroeg wie er nog in het appartement aan de Lange Schipstraat verbleef, sprak hij over het slachtoffer in de verleden tijd.

Hij schrok en schakelde dan over op de tegenwoordige tijd. Hij noemde haar ook zijn "ex-vriendin", terwijl hij in zijn latere verhoren zou ontkennen dat er problemen tussen hen waren. Maandag komen de speurders het verdere onderzoek toelichten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234