Zaterdag 01/10/2022

Ik zou me als ik Máxima was nog wel een keer bedenken

Wie wil koningin worden van een land met Sombermans als premier?

We hadden het kunnen weten: de koningin wordt 75, we gaan onze derde eeuw als monarchie in, ze is op 30 april precies 33 jaar aan de macht én Máxima is op die datum op drieënhalve maand na even oud als toen Beatrix zelf koningin werd. Alle tekenen wezen erop dat de abdicatie nabij was, alleen had niemand ze gezien.

Eindelijk, na 123 jaar (ook geen toeval) krijgen we weer een koning. Geen Willem IV, maar koning Willem-Alexander. Een begrijpelijk besluit van de kroonprins, niemand sluit graag aan bij een rijtje losers.

Natuurlijk had de koningin voor het record van haar grootmoeder Wilhelmina kunnen gaan. Die was, de jaren van regentes Emma niet meegerekend, op twee dagen na vijftig jaar koningin. Maar doorgaan tot haar 92ste zag Beatrix niet zitten en bovendien wilde ze van haar zoon geen prins Charles maken, de eeuwig hunkerende reserve.

We kunnen vaststellen dat de regeerperiode van Willem-Alexander op gelukkige wijze werd ingeleid. De tekst van Beatrix was niet uitgelekt en ze hoefde de speech ook niet over te doen omdat de RVD was vergeten de camera aan te zetten. Het ging van een leien dakje.

Ik meende maandag opluchting te zien op het gezicht van de aanstaande prinses Beatrix.

Eindelijk verlost uit haar onmenselijke positie.

Zakelijke manager

Hoe zullen wij ons koningin Beatrix herinneren? Jarenlang werd ze omschreven als een zakelijke manager die de warmte en de eenvoud van haar moeder miste en die met haar afstandelijkheid en nadruk op protocol de kloof tussen volk en koningshuis bewust verbreedde.

Pas gedurende haar tragische jaren, waarin haar ouders en haar man overleden en haar zoon verongelukte, kreeg de mens de overhand boven de monarch - alsof het verdriet haar leerde haar verheven opdracht te relativeren en het betrekkelijke van het koningschap liet inzien. Er bleken nóg belangrijkere zaken te bestaan.

Na de mooie toespraak van Beatrix kwam die van premier Rutte. Die was vroegtijdig op de hoogte gebracht en had zich goed kunnen voorbereiden. Niettemin wist hij de volgende zinnen te produceren: 'Laat ons daar in heel het Koninkrijk een onvergetelijk feest van maken. Uiteraard op de sobere wijze die past bij deze tijd.'

We gaan er een onvergetelijk sober feest van maken. We gaan ranja drinken en laten allemaal één ballon op.

Collectieve depressie

Wat beweegt een man, de eerste onder zijn gelijken, om op een historisch moment - het wordt de zevende troonsbestijging in onze geschiedenis - met zulke deprimerende frases te komen? Heeft Mark Rutte zich voorgenomen ons hoe dan ook een collectieve depressie aan te praten?

Ik zou me als ik Máxima was nog wel een keer bedenken, voor ik koningin zou willen worden van een land met Sombermans als premier. Je krijgt zo'n figuur vaker op de thee dan je lief is en voor je het weet slaat hij uit soberheidsoverwegingen het tweede Mariakaakje af.

Eigenlijk ben ik voor de republiek, maar als we dan toch in meerderheid de monarchie steunen, dan ook maar uitbundig en vooral zonder soberheid.

Jaren geleden kondigde Willem-Alexander aan als koning de aanpak van Juliana te zullen volgen. Hij kan in elk geval bovengemiddeld hossen, goed juichen en hij lijkt op zijn betreurde vader. Bovendien krijgen we een wereldster als koningin. Dus het komt wel goed.

De koningin is niet dood, maar treedt af. Leve de koning.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234