Woensdag 05/10/2022

Imams en satellietzenders

Qatar staat haaks op grote delen van de rest van de moslimwereld. Terwijl die wereld vaak neigt naar grotere gestrengheid wordt Qatar rijker en vrijer (althans ogenschijnlijk, misschien verandert er binnenskamers niet zo veel). Terwijl de moslimwereld over het algemeen gedegouteerd is over de Amerikaanse politiek in de regio gaat Qatar ervan uit dat de Amerikaanse basis in het land bij een aanval tegen Irak een centrale rol zal krijgen. En terwijl geestelijken elders de Palestijnse zaak ter sprake brengen, voert de deken van de shariasectie aan de lokale universiteit een privé-oorlogje tegen de pro-terroristische tendensen binnen de moslimwereld.

Voor de deken, Abd al-Hamid al-Ansari, die zich in krantencommentaren uitspreekt, is de huidige onrust in de moslimwereld vergelijkbaar met wat er in het jaar 659 gebeurde, 27 jaar na het overlijden van de profeet. De Khawari, "een terroristische organisatie", vocht toen de autoriteit aan van de kalief Ali, omdat diens uitverkiezing door mensen en niet door God was gebeurd. Zoals de huidige fanatiekelingen "beschouwden de Khawari iedereen die met hen van mening verschilde en iedereen die zweeg en niet tot hun groep toetrad, als te doden ketters...".

Ali bedacht volgens de deken de correcte repliek. "Hij probeerde niet zijn ideeën te verduidelijken met valse verklaringen, hij verzon geen verwarrende formuleringen, maar hij bekampte de Kharawi en versloeg hen in de slag bij Al-Naharwan."

"We worden nu", aldus de deken, "geconfronteerd met de moderne Khawari, erger dan de vorige, want zij doden ook niet-moslims, en voorwaar, het geluk lacht hen toe. Ze beschikken over satellietzenders die hen tot popsterren maken. Religieuze leiders staan te dringen om hun steun te betuigen".

Dat zijn volgens de deken de twee grote schuldigen voor de huidige malaise: de imams, "die hun gelovigen naar de rand van de afgrond leiden terwijl zijzelf in comfort blijven leven, zonder rekenschap af te leggen", en de satellietzenders, "die haat in de harten zaaien. Er is een belangrijk onderscheid tussen vrijheid van meningsuiting geven aan mensen die vreedzaam van opinie verschillen en de microfoons opendraaien voor gewapende groepen die moorden om hun ideeën te verspreiden".

Die twee elementen maken volgens Abd al-Hamid al-Ansari in deze regio deel uit van een bredere "cultuur van terrorisme, waarbij opponenten meteen ketters zijn en opposanten meteen landverraders worden".

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234