Donderdag 30/06/2022

In Bristol komt een Ark voor bedreigde dieren

Britse dierentuin bouwt vier bedreigde ecosystemen na

De Bristol Zoo plant tegen 2012 een nieuw, naar eigen zeggen revolutionair dierenpark onder de veelzeggende noemer National Wildlife Conservation Park. Tijgers, bonobo's en beren zullen er in een natuurgetrouwe, uitgestrekte habitat rondlopen. Het doel: 'Van de kinderen van vandaag de natuurbeschermers van morgen maken.'

door Kris Jacobs

BRISTOL l Over vier jaar moeten vier biotopen natuurgetrouw verrijzen in de buurt van Bristol. Telkens gaat het om gebieden, zoals het regenwoud in Sumatra, waar het vijf voor twaalf is voor bedreigde soorten.

Het National Wildlife Conservation Park, zoals het project heet, komt op een terrein van 55 hectare. In de eerste fase zullen vier biotopen worden afgewerkt (zie kader), later komt daar nog een Tanzaniaanse savanne bij. Bezoekers zullen daarin dicht bij de dieren kunnen komen in hun natuurlijke omgeving, waarin je zoveel mogelijk ondergedompeld wordt. Zo zul je in het stuk Sumatraans regenwoud naar de tijgers kunnen kijken vanuit een transparante tunnel. "De bezoekers zullen ook betrokken worden in actieve natuurbehoudsprogramma's en geïnspireerd worden om hun eigen steentje bij te dragen aan duurzaam leven." Het geheel wordt dan ook gebouwd met de nadruk op lage koolstofuitstoot, recyclage, lokale materialen en zelfgeproduceerde energie.

Harry Schram, directeur van EAZA, de Europese vereniging van dierentuinen en aquaria, kent het Britse plan. "Het domein waar ze willen bouwen, wordt al van in de jaren vijftig gebruikt. Hun fokgroepen zitten daar. Ik heb de plannen ook gezien. Het ziet er mooi uit, maar zo heb je er natuurlijk wel meer. De dierentuin van Parijs, Londen, Edinburgh hebben ook zoiets. Eigenlijk is dit project dus het Planckendael van Bristol, maar het zal nieuwer zijn, moderner en veel duurzamer."

Het park is ook niet zo gek groot in vergelijking met Planckendael. Het buitenpark van de Antwerpse Zoo bij Mechelen meet 42 hectare. "En in Planckendael hebben we bijvoorbeeld een savannegebied, waar de giraffen tussen andere dieren lopen", benadrukt woordvoerster Ilse Segers van de Zoo. Natuurbehoud is ook voor hen een bekommernis. "We leggen altijd de link naar de natuurlijke omgeving. Bij de giraffen is dat bijvoorbeeld een waterputtenproject in Niger. De mensen daar ergeren zich omdat die dieren een deel van hun water inpikken. Daar proberen wij iets aan te verhelpen door aparte waterputten te graven."

In Bristol gaat men nog iets interactiever. De verschillende biotopen weerspiegelen allemaal erg bedreigde habitats. Bristol heeft al lang natuurbehoudsprojecten lopen in Azië, maar wie in het park door het regenwoud van Sumatra loopt, zal er via videolinks ook het werk kunnen volgen van natuurbeschermers op dat eiland.

De halve natuurbeschermende wereld zat gisteren bijeen op het congres in Barcelona van de International Union for Conservation of Nature (IUCN). Alistair Gammell werkt aan een project om 100.000 hectare regenwoud te redden op Sumatra. "Het Harapanregenwoud om precies te zijn", legt hij uit. De natuurbeschermer is duidelijk not amused. "70 miljoen pond overtreft onze stoutste dromen. Ter vergelijking: dit Indonesische project kost op jaarbasis iets in de grootteorde van 1 miljoen euro. Het ziet er relatief goed uit, maar zelfs die 100.000 hectare is nog veel te klein voor een echt effectief ecosysteem."

Dierentuinen hebben een rol, geeft hij toe. "Gevangenschap is nog altijd beter dan uitsterven, als laatste redmiddel. Maar op dit moment hebben wij nog alle middelen op het terrein nodig", zegt Gammell. "Je kunt de kinderen dan wel opvoeden tot de natuurbeschermers van morgen, maar dan is het mogelijk al te laat. Natuurlijk zal zo'n park mensen aan het denken zetten, en het wordt ongetwijfeld een bezoekje waard, maar om nu te zeggen dat je met zo'n som waar voor je geld krijgt op het vlak van natuurbehoud, nee."

"Dat is natuurlijk de eeuwige discussie", relativeert Schram. "Bristol heeft nu al veel aandacht voor projecten in de natuur. Als ze zo'n park openen, zal er ook veel geld naar soorten- en terreinbeheer gaan waar dat nodig is. Kijk, dierentuinen in Europa ontvangen zo'n 150 miljoen bezoekers per jaar. Daardoor gaan gigantische sommen naar natuurbehoud. Daar zit dus geen tegenstelling. Het gaat om geld dat je via normale fondsenwerving niet zou krijgen. Dat komt uit mensen hun vrijetijdsbudgetten. Als ze niet naar de dierentuin gaan, geven ze het met andere woorden uit in een pretpark of een winkelcentrum."

Harry Schram van Vereniging Europese dierentuinen:

Dit is het Planckendael van Engeland, maar dan moderner en veel duurzamer

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234