Zaterdag 13/08/2022

in een NOTENDOP

Het brein is feilbaar. Het mag de zetel van het bewustzijn en de motor van alle menselijke ervaring zijn, schrijft neurowetenschapper Dean Burnett in Een steekje los. De werking van ons absurde brein, 'ondanks deze grootse rollen is het ongelooflijk rommelig en ongeorganiseerd. Je hoeft alleen maar naar het ding te kijken om te beseffen hoe ridicuul het is: het lijkt op een gemuteerde walnoot, een groteske drilpudding of een versleten bokshandschoen.'
Een leuk boek over de werking van ons brein - het kan, bewijst Burnett, maar die is dan ook naast zijn gewone werk stand-upcomedian en blogger voor The Guardian.
Dean Burnett,Een steekje los, Spectrum, 272 p., 19,99 euro

'Minna stelt zich voor. Minna zit op Facebook. Minna is op de kop af veertig.' Zo gaat het honderd pagina's lang door in Minna zoekt oefenruimte, een bezwerende novelle in korte staccatozinnen van de Deense Dorthe Nors (1970). Draai het boek om en je hebt Nors' verhalenbundel Karateslag in handen. Tot in haar titels toe mijdt Nors het gewone. Een van de vijftien verhalen heet 'Moeder, moeders moeder en moeders zus Ellen'.
Dorthe Nors,Minna zoekt oefenruimte, Podium, 18,50 euro. Vertaald door Edith Koenders

Philip Norman,de Brit die eerder spraakmakende biografieën schreef over Buddy Holly, John Lennon en Mick Jagger, heeft nu ook een fiks monument opgericht voor Beatles-boegbeeld Paul McCartney. Macca was behalve een perfectionistisch toptalent een vrijgevochten wildebras en rokkenjager, zo blijkt.
Philip Norman,Paul McCartney: the Biography, Thomas Rap, 768 p., 29,99 euro

In Antwerp Resized toont Antwerps stadsfotograaf Jasper Léonard 't Stad in miniatuurformaat. Vanop daken, hoogtewerkers, zelfs vanuit een helikopter legt hij het leven in de stad vast: het tram-, trein- en autoverkeer, de krioelende massa, of een verlaten kermis: het lijkt wel alsof je naar een speelgoedwereld kijkt.
Jasper Léonard & Tanguy Ottomer,Antwerp Resized, Lannoo, 145 p., 17,99 euro

Niet eerder gepubliceerde terugblikken en documenten van Primo Levi (1919-'87), Italiaanse overlevende van de vernietigingskampen en auteur van Is dit een mens en Het periodiek systeem, zijn gebundeld in Zo was Auschwitz. Getuigenissen 1945-1986. Een mozaïek van in kranten en tijdschriften gepubliceerde essays en beschouwingen, naast teksten van lezingen en getuigenverklaringen tegen nazimisdadigers, waaronder die voor het proces tegen Eichmann, genoteerd op 14 juni 1960 door 'Dr. Primo Levi, wonende te Turijn, C. Vittorio nr 67'. Toegevoegd is een tien pagina's tellende fotodocumentatie, met onder meer het typoscript van Levi's verklaring in het proces tegen Rudolf Höss, de kampcommandant van Auschwitz.
Primo Levi,Zo was Auschwitz, Meulenhoff, 318 p., 19,99 euro. Vertaald door Yond Boeke en Patty Krone

De in Brabant woonachtige fotograaf L.J.A.D. Creyghton en de in Brussel wonende schrijver, dichter en historicus Serge R. van Duijnhoven besloten samen de Hindenburglinie te volgen, Van Nieuwpoort tot de Zwitserse grens. Vertrekkend van het landschap proberen ze een brug te slaan tussen het oorlogsverleden van 1914-1918 en het heden.
Hadden we maar dezelfde taal gesproken bevat ook bijdragen van onder meer Tom Lanoye, Nelleke Noordervliet, Frank Westerman en Tommy Wieringa.
L.J.A.D. Creyghton & Serge R. van Duijnhoven, Hadden we maar dezelfde taal gesproken, Rubinstein, 210 p., 45 euro

De lessen van de oude Chinese filosofen (Confucius, Laozi, Zhuang Zi) bieden nieuwe invalshoeken om een goed leven te leiden, beweert hoogleraar Chinese filosofie aan Harvard, Michael Puett, in De weg. Wat Chinese filosofen ons over het goede leven leren. Onze kijk op het leven is maar een van de vele zienswijzen, betoogt Puett, die de westerling aanraadt enkele diepgewortelde overtuigingen bij het grof vuil te zetten en de weg van innerlijke beschaving en betrokkenheid te bewandelen.
Michael Puett en Christine Gross-Loh,De weg, Ten Have, 304 p., 19,99 euro

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234