Vrijdag 12/08/2022

IN EEN NOTENDOP

Een kapitein in het Zuid-Vietnamese leger, die ook dubbelagent is, blikt terug op april 1975, 'de wreedste maand, waarin een oorlog die al heel lang voortsnelde opeens zijn benen kwijt was'. Voor dit debuut, in 2015 verschenen en nu vertaald, won Viet Thanh Nguyen (°1971, woont in L.A.) de Pulitzer Prize.

'Wie van hier het Beloofde Land Amerika niet kon bereiken, was verloren. Die moest doodbloeden in het struikgewas van de geweigerde in- en uitreisvisa, de onbereikbare werk- en verblijfsvergunningen, de interneringskampen, de bureaucratie, de eenzaamheid, de vreemde en ontstellende algemene onverschilligheid tegenover het lot van de eenling, die steeds het gevolg van oorlog, angst en misère is. De mens was in deze tijd niets meer - een geldig paspoort alles.'

1942, Lissabon. Een man is Hitler-Duitsland ontvlucht en staart naar een Amerikaans schip. Hij heeft geen visum of geld. Een onbekende biedt hem twee tickets aan voor de overtocht, op voorwaarde dat hij luistert naar zijn verhaal. Heruitgave van de klassieker uit 1962.

Twee jaar geleden verscheen met Belgium Bordelio een omvangrijke poëziebloemlezing, bedoeld om het kleine België te overleven. Nu is er een nieuwe stevige selectie van Belgische dichters verzameld, vastbesloten om de grenzen tussen de gemeenschappen aan flarden te schieten. En om uit te schreeuwen dat er 'een wereld bestaat die werkelijker is dan de wereld, een wereld waar het woord redding brengt'. Met tweetalig geserveerde poëzie van 22 dichters onder wie Charles Ducal, Inge Braeckman, Annemarie Estor, Andy Fierens, Els Moors, Jan Lauwereyns, De publicatie van de bundel gaat gepaard met een 'Belgium Bordelio Tour' die de grote steden van het land zal aandoen.

Auto rijdt op een bergweg. Stem in auto: 'Hier zaten we vorig jaar in de file, weet je nog? O nee! Dat was jij niet, dat was Eric.' Een nieuwe bundel heerlijk herkenbare tekeningen over vakantieleed, van de betreurde Peter van Straaten. 'Maartje, als we zo dadelijk met z'n allen gaan eten, doe je dan wel iets áán?' Ja ja, de zomer kan beginnen.

Polis, de nieuwe uitgever van het werk van Willem Elsschot (1882-1960) is begonnen met de heruitgave van diens boeken in elf delen. De nieuwe edities sluiten alle af met een uitgebreid nawoord. Elsschot- kenner Eric Rinckhout neemt De verlossing voor zijn rekening, Matthijs de Ridder en De Morgen-journalist Dirk Leyman voorzien Pensioen en Het tankschip van een verhelderend commentaar. In een later stadium volgen de bekendste werken van Elsschot, zoals Lijmen/Het been, Kaas en Villa des Roses.

Willem Elsschot, De verlossing(248 p.),Pensioen (160 p.),Het tankschip(112 p.), Polis, telkens 17,50 euro.

Vergeet het bos, wildplukken kan ook in de stad. Voor kraailook, veldkers, vlierbes, rucola, klaproos, watermunt, hazelnoot, iepenbladeren of pinksterbloemen hoef je niet ver te zoeken. Ecologisch én je kunt er leuke gerechten mee bereiden. Met regels, tips en recepten per seizoen.

De Amerikaanse auteur Kevin Canty vertelt het levensverhaal van de inwoners van een klein mijnwerkersdorp in Idaho, vanuit het perspectief van drie heel verschillende bewoners. Het leven in dit plaatsje is een continue worsteling: werken voor een goed salaris in de zilvermijn met alle gevaren van dien, of kiezen voor een veiliger, maar slecht betaald bestaan. Wanneer er een mijnramp plaatsvindt, worden de verhoudingen op scherp gezet. Canty is vaak geprezen voor zijn kale stijl, schatplichtig aan Raymond Carver.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234