Dinsdag 09/08/2022

IN EEN NOTENDOP

Op de proef gestelde vriendschappen en liefde, dat zijn de ingrediënten van debutant Matthijs Duyck in zijn roman Woensdag. De relatie die Fred en Marjan hebben loopt op de klippen en dat leidt onrechtstreeks tot een valschermsprong met fatale afloop. Wat is er precies gebeurd? Woensdag spit diepgaand in de besognes van de vriendengroep. Fred is een talentvolle reclamescenarist en controlefreak die zich met volle overgave op zijn carrière stort. Maar zijn relatie met Marjan brokkelt steeds verder af. Hans is een rijzende ster aan het firmament van de Vlaamse stand-upcomedy en Freds beste vriend. Hij werkt aan zijn eerste zaalshow, waarin hij zijn relatie met Freya evoceert. Zij is tevens de beste vriendin van Marjan.

Matthijs Duyck, Woensdag, Manteau, 222 p., 19,99 euro.

Heruitgave van een vergeten maar klassieke parel. Het bleekblauwe handschrift van een vrouw van Franz Werfel is het verhaal van een bewogen dag uit het leven van een hoge Oostenrijkse staatsambtenaar. De roman speelt zich af in de woelige jaren 30 van de vorige eeuw. Leonidas, goede katholiek en burger van het mondaine Wenen, wordt via een brief geconfronteerd met een onverkwikkelijke affaire die hij als pas gehuwde man beleefde met een Joodse. Zij doet nu wanhopig een beroep op zijn hulp. Hij zit gemangeld tussen zijn gemakzucht en zijn geweten. Vergezeld van een voortreffelijke introductie door vertaler Marc Rummens. 'De identificatie met een worstelend individu is wat dit boek zo leesbaar maakt.'

Franz Werfel, Het bleekblauwe handschrift van een vrouw, Vrijdag, 139 p., 19,95 euro. Vertaald door Marc Rummens.

In Daedalea volgen we een groep van acht dakloze Afrikanen in Parijs. Anders dan Lieskes vorige bundels is dit geen verzameling losse gedichten, maar een vertelling die zelfs het karakter van een theatertekst met verschillende stemmen krijgt. Lieske beschrijft een nieuwe soort uittocht uit Egypte en toont de gevolgen voor degenen die niet in een beloofd land, maar in Europa aangekomen zijn. Een broodnodige bundel, omdat hij ons genuanceerd doet nadenken over de vluchtelingen.

Thomas Lieske, Daedalea, Querido, 72 p., 17,99 euro.

Een weerman als hoofdpersonage van een roman? Het is niet courant, maar de Franse auteur Oliver Rolin klaart de klus voorbeeldig in zijn stilistisch rijke roman De weerman. Daarin brengt hij het levensverhaal van Aleksej Feodosjevitsj Vangenhejm. Die werkte als weerkundige voor de hydrometeorologische dienst van de Sovjet-Unie. Als overtuigde Stalin-aanhanger werd hij in januari 1934 opgepakt door de Russische geheime dienst en gedeporteerd naar de goelagkampen. Wat heeft hij mispeuterd en wie gaf hem aan? Hij komt het nooit te weten en blijft geloven in een misverstand.

Vanuit de gevangenis schrijft hij brieven aan 'kameraad Stalin' en aan zijn vrouw Varvara en hun dochtertje Eleonora. 'Zijn domein waren de wolken. Desondanks was hij geen luchtfietser - dat denk ik toch niet.' Let op de fraaie bijlage met facsimiles van de geïllustreerde brieven en planten die Vangenhejm Eleonora stuurde.

Olivier Rolin, De weerman, IJzer, 205 p., 18,50 euro. Vertaald door Katelijne De Vuyst.

Met Dwalmgasten heeft Mischa Andriessen een van de bijzonderste bundels van het jaar gepubliceerd. In een beeldende, filmisch aandoende maar zeker niet rechtlijnig verhalende stijl zet hij een universum neer waarin mensen op verschillende momenten in de geschiedenis dwalen en dwalmen zijn, figuren waar weinig leven in zit. Hij wil met deze bundel onze levens opschudden en ons aan het denken zetten, vanuit het besef dat poëzie de werkelijkheid helaas niet kan veranderen.

Mischa Andriessen, Dwalmgasten, De Bezige Bij, 80 p., 17,99 euro.

Zwitserland, 1948. Op de kleuterschool waar Gustav Perle, kind van een strenge weduwe, naartoe gaat, komt een huilend jongetje het klaslokaal binnen: Anton Zwiebel. Voordat hij Anton naar de zandbak meeneemt om een kasteel te bouwen, zegt Gustav tegen Anton: 'Mijn moeder zegt dat je beter niet kunt huilen. Ze zegt dat je je moet beheersen.' Zo begint een vriendschap voor het leven. Rose Tremain (1943) werd als meesterverteller geprezen door Ian McEwan en Salman Rushdie.

Rose Tremain, Gustav & Anton, De Geus, 19,99 euro. Vertaald door Anneke Bok.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234