Zaterdag 02/07/2022

IN EEN NOTENDOP

Theatermaker Rudi Meulemans is al decennialang gefascineerd door de Amerikaanse schrijver Glenway Wescott (1901-1987). In zijn jeugd publiceerde Wescott drie bestsellers, waaronder het beroemde De slechtval, en daarna niets meer. Nochtans bleef hij zijn hele leven schrijven. Wescott was bevriend met E.M. Forster, Truman Capote, Jean Cocteau, Isadora Duncan en Henri Matisse. Hij had ook affaires met fotograaf George Platt Lynes en dokter Alfred Kinsey, met wie hij de grenzen van de seksualiteit verkende. Meulemans schetst een intiem portret van het literaire artistieke leven in het Amerika van vlak voor en na de Tweede Wereldoorlog en voelt gaandeweg steeds meer affiniteit voor Wescott.

Elke dag maakt mevrouw OVO haar ronde door de buurt, op zoek naar bruikbaar afval en nutteloze gevonden voorwerpen om zich over te ontfermen. Mevrouw OVO noemt zich een Officiële Vuilnis Observant. Het is haar taak om voor elk afgedankt kastje, sprookjesboek of verlaten theeservies een bestemming te vinden. Maar wanneer ze een diepdonkerblauwe wollig fluwelen bank aantreft, sluit ze deze onmiddellijk in haar hart. Wat nu?

Elma van Haren, voornamelijk bekend als dichteres, waagt zich met deze stevige roman aan veel bedenkingen over de levens van spullen en voorwerpen en over weggooidrang en bewaarzucht.

Staat van Nederland heet het boekje van schrijver en NRC-columnist Bas Heijne dat deze week verscheen. Heijne vangt aan met de verkiezing van Trump, zoomt in op 'de kwestie Zwarte Piet', vat de sfeer in Nederland-volgens-Facebook samen en komt uiteindelijk tot zijn echte onderwerp: de vraag wie we willen zijn en de noodzaak van echt publiek debat. Daaraan ontbreekt het nu. 'Wat hier debat genoemd wordt is vooral een eindeloze reeks zelfuitingen, in naam van de narcistische overtuiging dat het er slechts om gaat gehoord te worden.'

Voor het eerst in de geschiedenis worden vervoering en belevenis letterlijk én figuurlijk in kaart gebracht, langs onderaardse gangen en bergtoppen. Als moderne ontdekkingsreizigers geven dichter Peter Holvoet-Hanssen en tekenaar Brecht Evens een initiatie in poëzie-exploratie. Deze sporentocht is een schatkaart voor wie op zoek gaat naar beklijvende verzen en weerbarstige dichters. De wereld van de poëzie in kaart nodigt uit om gedichten te lezen met onverwachte camerastandpunten en van dichter naar dichter te zwerven. Evens zette het essay van Holvoet-Hanssen om naar beeld en creëerde een vouwbare schatkaart. Het project is digitaal ook te volgen via paukeslag.org

Coco Chanel, gerehabiliteerd als groot denker. Ze staat althans in de mooie bundel Grote denkers, de canon van grootste denkers op het gebied van filosofie, psychotherapie, kunst en literatuur van The School of Life. Die zet Coco Chanel gezellig tussen Plato en Freud, mede vanwege haar uitvinding (in 1926) van het kleine zwarte jurkje. 'Het zwarte jurkje droeg een andere kijk op het bestaan uit, een ander ideaal. Het drukte energie en doelbewustheid uit; de draagster was intelligent, maatschappelijk betrokken; ze had misschien haar eigen bedrijf, werkte op het ministerie van Financiën of schreef een experimentele roman.'

Een uitmuntend wiskundige, Milo Andret, wiens stoutmoedige ideeën na jaren zwoegen 'werden opgewacht door de maniakale verbijstering van een ontdekking, óf door de in schaamte gedoopte pijlpunt van waanzin. Deze zekerheid zat als genetische informatie in mij. Ik wist het zelfs als tiener al', vertelt zijn zoon Hans, die ook wiskundige is geworden. Over talent en verslaving gaat het in de Amerikaanse roman Handboek van een twijfelaar van Ethan Canin (1960), vertaald door Astrid Huisman en Roos van de Wardt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234