Dinsdag 27/09/2022

'In het echt zijn wij mooie, aimabele vrouwen'

Kenji Minogue, dat zijn twee angstaanjagende vrouwen en één drummend varken. De bizarre groep werd berucht via YouTube en is nu eindelijk in de Ultratop beland. 'De muziek achter de act is gewoon goed', stelt Kirsten Lemaire, presentatrice bij Studio Brussel en fan van het eerste uur.

Conny Komen schenkt koffie in. "Pas op, ge drupt!", verwijt Fanny Willen haar. "Ja, 't is van mijn chlamydia", zucht Conny Komen, die meteen het idee opwerpt om een nummer te maken over de geslachtsziekte. "Neen, geen nummers over seks. Dat is veel te gemakkelijk", berispt Fanny streng. Conny knikt inschikkelijk: "Dat is waar. En wij hebben niet eens chlamydia. Persoonlijke hygiëne is belangrijk, het is een van onze pijlers." Wanneer de Kenji's vergaderen, klinkt dat dus zo.

Sarah 'Conny' Vandeursen (29) en Emilie 'Fanny' De Roo (33) zitten samen met Goran Grahovac, de regisseur van hun bezwerende videoclips, en manager Ineke Van Nieuwenhove. Ook aanwezig: Mista Pig, het muzikale brein achter Kenji Minogue, die nog meer dan de robots van Daft Punk op zijn anonimiteit gesteld is. Vandaar het varkensmasker.

Ontoerekeningsvatbaar

Twee jaar geleden trad Kenji Minogue voor het voetlicht met het geschifte 'Naam familienaam'. Denk aan een caféconversatie die nergens naartoe leidt bovenop een antieke elektrobeat. In de clip zie je twee ouderwets geklede dames dansen met vaginale animaties op de achtergrond. Opvolger 'Danny' was een vette houseplaat en ondertussen staan ze met hun vierde single 'Alwadammehetten' op plaats 39 in de Urban-chart van de Ultratop. "Net boven Kanye West!", grijnst Sarah tevreden. "Maar ja, wat betekent de Ultratop als Wilfried Martens gestorven is?"

Comedian Lieven Scheire is niet verbaasd over de groeiende aanhang voor Kenji Minogue. "Ik ben een fan. Hun attitude staat me immens aan. Het is een prachtig duo, ook visueel", vindt Scheire. "Er ligt een heerlijke saus van pastiche over, wat ik sowieso smakelijk vind, maar ook muzikaal valt er weinig op Kenji Minogue af te dingen. Hun nieuwste plaat is Beastie Boys-stuff. Terwijl steeds meer rappers geen aandacht meer hebben voor het metrum, doet Kenji Minogue dat perfect. Het is een gouden combinatie van parodie met een goede uitvoering."

Ook Kirsten Lemaire, presentatrice van Select en muziekkenner met renommee, verklaart zich fan. "Natuurlijk spelen ze personages en is het allemaal erg tongue-in-cheek, maar toch sta ik telkens versteld van hun performance. Toen ze onlangs bij ons in de studio optraden, kwamen er mensen kijken die zeiden: verdorie, die beats zijn echt goed. Eerst zien mensen de verpakking en de act, maar er zit wel degelijk goede muziek achter."

Als de Kenji's hun werkproces uitleggen, lijkt het allemaal zeer simpel. Mista Pig werkt enkele nummers uit, waarna Conny en Fanny de aanstekelijkste melodie uitkiezen en een geïmproviseerde zangpartij inzingen. "Mista Pig is de ruggengraat, hij legt de basis waarop de meisjes kunnen freestylen. Ik zou echt eens een vlieg willen zijn om te zien hoe ze hun nummers maken", geeft Lemaire toe. "Ze pakken de muziek heel professioneel aan."

"Op voorhand plegen we geen overleg over de lyrics. Ik ben vooral bezig met de inhoud. Het moet tegelijk dwaas en diep zijn", onthult Sarah. Emilie zegt vooral op zoek te zijn naar melodieën en klanken. "Het moet ook goed klinken voor een Deen of een Fransman. West-Vlaams is daar zeer dankbaar voor. Zoiets zou nooit lukken in het Antwerps, dat bekt niet en heeft zo geen klankenrijkdom." Sarah knikt: "We vertrekken meestal vanuit een paar goed klinkende slagzinnen."

Dat is volgens Lemaire een van de geheimen van Kenji Minogue. "De teksten zitten ingenieus in elkaar, de humor spat ervan af", weet zij. "Het doet er niet toe dat ze in het West-Vlaams zingen. Ik ken Antwerpse kindjes die elk nummer van Kenji Minogue perfect kunnen meezingen."

Wat ook meespeelt, zijn de groteske typetjes die Sarah en Emilie neerzetten. "Soms ben ik een beetje bang voor Conny, ik word er licht schizofreen van", zegt Sarah bloedserieus. "Ik sta niet meer in voor haar, het zal ooit uit de hand lopen. Ze wordt ontoerekeningsvatbaar. Conny is in staat om de fans op de eerste rij een mot te geven."

"Op het podium kun je als Conny zoveel agressie ventileren dat je nu eigenlijk veel zachter bent dan vóór Kenji Minogue", zegt Emilie. Manager Ineke beaamt: "Kenji Minogue is een deel van je therapie, Sarah. Eigenlijk zou jij míj geld moeten betalen!"

Er wordt hartelijk gelachen, ook met de vaststelling dat de Kenji's helemaal niet zo angstaanjagend zijn als ze soms lijken. "In het echt zijn we lieve, mooie, aimabele vrouwen, waarom zouden we dat dan spelen op het podium? Wat je al kent, is niet interessant", legt Sarah uit. "Maar na een optreden voel ik dikwijls wel een verlegen reflex. Shit, wat heb ik nu weer gedaan? Allez, niet ik, maar mijn lichaam. Conny."

"Je durft lelijk te zijn en dát is de kracht van Conny", zegt Emilie. "Heel veel vrouwen durven dat niet. Een typische vrouw wil altijd op haar mooist zijn, maar wij hebben daar lak aan. Dat is heel bevrijdend. Daarom is optreden zo zalig."

"Ze zijn heel punky van attitude", analyseert Lemaire. "Als ze op het podium staan, trekken ze zich echt nergens iets van aan. Het zijn twee zotte wijven die hun goesting doen. 'Vindt het publiek het niet goed? Pech, wij hebben ons geamuseerd.'"

Ineke vertelt dat Kenji Minogue zelfs een aanhang heeft bij ouwe punkers van in de veertig. "Die zeggen nu: eindelijk nog eens een groep met ballen, dat hebben we allang niet meer meegemaakt. Vroeger was punk een gitaar nemen en op het podium kruipen, nu zijn het beats met een rauw kantje."

"De ideale voedingsbodem van Kenji Minogue is de underground", zegt Lieven Scheire. "Daar gedijen ze zeer goed. Of dat in de mainstream ook zou lukken, weet ik niet. Het ergste zou wel zijn dat ze zich gaan richten op de mainstream, maar dat verwacht ik absoluut niet van hen."

Een correcte inschatting: de grootste vrees van Mista Pig is precies dat Kenji Minogue ooit mainstream wordt. "Hopelijk liggen we snel weer uit de hitparade. Ik wil echt underground blijven", zegt hij. "Ik ben tegen groepen die plots gehypet worden vanuit de muziekindustrie. Wij zijn tenminste gehypet door onze fans."

Fles cava verdiend

Dat Kenji Minogue in de Ultratop staat, is heel en al te danken aan de verkoop via iTunes, want een platenfirma die fysieke platen uitbrengt, heeft de groep niet. "Het internet is onze speelruimte", zegt Emilie. "Zonder wifi zijn we niets", beseft Sarah.

De groepsleden voelen een zekere verbondenheid met Die Antwoord, het Zuid-Afrikaanse collectief waar ook nauwelijks vat op te krijgen is. "Ook zij zijn groot geworden via het internet", zegt Mista Pig. "En Die Antwoord is underground gebleven, maar ze scoren wel wereldhits", merkt Ineke op. Zij gelooft er stellig in dat Kenji Minogue eveneens internationaal kan doorbreken. "En daarmee bedoel ik niet enkel België en Duitsland."

"Veel mensen zijn ons nu aan het ontdekken. Het is onze ambitie om ooit van Kenji Minogue te kunnen leven", zegt Emilie. "Het is ondertussen al onze job, we moeten er gewoon nog geld mee verdienen", vult Sarah aan. "Via iTunes hebben we toch al wat verkocht. We kunnen er zeker een fles cava mee kopen", knort Mista Pig.

Tegen de volgende lente zou er een full-cd moeten klaarliggen. "Goed dat het in de krant staat. Eindelijk een deadline om mee achter hun gat te zitten", knipoogt Ineke.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234