Woensdag 10/08/2022

Islamitische Staat

In het kalifaat is ook tijd voor een ijsje

Een beeld uit de propagandavideo 'Citizens Days Out in the Shadow of the Islamic State', die vorige week door IS online is gezet. Beeld rv
Een beeld uit de propagandavideo 'Citizens Days Out in the Shadow of the Islamic State', die vorige week door IS online is gezet.Beeld rv

Islamitische Staat probeert actief het beeld naar buiten te brengen dat kinderen gelukkig zijn in het kalifaat. Maar volgens de VN worden kinderrechten op grove wijze geschonden.

JANNY GROEN

Beide Limburgse kinderen die eind vorig jaar door de moeder naar het kalifaat zijn ontvoerd, vieren deze week hun verjaardag. Gisteren was Aysha (8) jarig, donderdag Luca (bijna 9). De in Nederland achtergebleven radeloze vader kan ze niet feliciteren, zelfs niet via de telefoon. Hij heeft geen enkel contact meer met hen. "Dit kraakt je ziel", zegt hij tegen Dagblad de Limburger. Hij hoopt op een levensteken. Tegen beter weten in, denkt hij.

Dat levensteken komt misschien nog wel. Familieleden van andere Nederlandse gezinnen en minderjarigen hebben af en toe contact met hun kalifaatgangers. Meestal via Whatsapp of sociale media. Steevast krijgen ze te horen dat het goed met ze gaat. Dat ze zich volledig op hun gemak voelen in de strikt islamitische omgeving. Soms worden foto's gestuurd van heus vermaak, van pootje baden in de rivier bijvoorbeeld.

Islamitische Staat (IS) probeert ook actief het beeld van een normale maatschappij, waarin kinderen hun onschuldige gang gaan, neer te zetten. Natuurlijk moet gestreden worden, om het ideaal (een staat waarin geregeerd wordt volgens de wetten van de sharia) te verwezenlijken, is de boodschap. Maar er is ook tijd voor een ijsje, voor spelletjes, voor kinderuitjes in een pretpark.

Een beeld uit 'Citizens Days Out in the Shadow of the Islamic State'. Beeld rv
Een beeld uit 'Citizens Days Out in the Shadow of the Islamic State'.Beeld rv

Kille blik

Dat is te zien in de propagandafilm 'Citizens' Days Out in the Shadow of the Islamic State' die IS vorige week online zette. De video is geschoten in IS-gebied, in Dijla, ten noorden van de stad Mosul in Irak. In beeld komen gelukkige ouders die vertellen over een relaxed bestaan in het kalifaat. Kinderen zitten in draaimolens, botsautootjes, een rad van avontuur.

"Dit is een zwaar geïdealiseerde voorstelling van zaken", zegt Charlie Winter, onderzoeker bij Quilliam Foundation, een Britse anti-radicaliserings denktank. Het is bedoeld om westerse gezinnen, zoals dat uit Maastricht, naar het kalifaat te lokken. Winter heeft het filmpje geanalyseerd. Opmerkelijk vindt hij dat er geen enkele vrouw in beeld komt.

Een familielid van een Nederlands gezin dat zo'n half jaar geleden naar Syrië is afgereisd, is zeer somber gestemd over de toekomst van kleine 'kalifaatkinderen'. Onlangs zag hij een foto van zijn 7-jarige neefje. Het guitige ventje dat hij kende, lijkt niet meer te bestaan. Hij zag een jongetje met een kille blik, met haat in de ogen. Zijn nichtjes, weet hij, gaan niet naar school. Meisjes tellen niet mee. Hooguit krijgen ze religieuze training. Die krijgen de jongetjes in elk geval. De ideologie van IS wordt er al vroeg ingestampt.

De jongens krijgen video's te zien van onthoofdingen en mishandelingen. Ze worden opgeleid tot kindsoldaten. Ze volgen gevechtstrainingen, leren hoofden afhakken: ze oefenen op poppen. Vanaf hun tiende worden ze ingezet als verpleger, bewaker, verzorger, kok, mujahid (strijder).

De VN-Commissie voor de Rechten van het Kind sloeg begin februari in een rapport alarm over de stelselmatige schending van kinderrechten door IS. "Kinderen van de vijand worden levend begraven, gekruisigd, gemarteld, als seksslavinnen verkocht", lichtte kinderrechtenexpert Renate Winter van de VN-commissie tegenover persbureau Reuters toe. Ze zei dat de IS-jeugd zelf geregeld wordt gebruikt als menselijk schild bij bombardementen, wordt ingezet als informant, als bommenmaker of zelfmoordterrorist. "We hebben verslagen over kinderen, meer in het bijzonder kinderen met mentale beperking, die gebruikt werden in zelfmoordacties, hoogst waarschijnlijk zonder dat ze het zelf doorhadden", aldus Winter.

Familieleden van kalifaatgangers zijn bang op een dag de kinderen terug te zien op een IS-video, terwijl ze zich te buiten gaan aan grof geweld. Of al op jonge leeftijd 'martelaar' zijn geworden.

Dat is niet ondenkbaar. Onlangs dook een foto op van naar verluidt de jongste Franse mujahid, de 13-jarige Abu Bakr al-Faransi. Parmantig poseert hij met een kalasjnikov, een pistool in zijn gordel, een wijsvinger in de lucht (wat betekent: 'Er is geen God dan Allah'). De jongen zou begin dit jaar zijn gesneuveld. Op dezelfde dag dat het 'pretparkfilmpje' naar buiten kwam, zette IS een executievideo online, waarop is te zien hoe een kind een gijzelaar doodschiet. Het slachtoffer is een 19-jarige Palestijn die volgens IS had gespioneerd voor Israël. In januari publiceerde IS een video van een Kazachs kind dat twee mannen ('spionnen voor Rusland') executeert.

Buitenlandse strijders laten zich zelf ook niet onbetuigd. Met trots verspreiden ze foto's van hun krijgslustige kinderen, zoals de Belgische mujahid Hicham Chaïb, alias Abu Hanifa al-Belgiki. Zijn zoontje zit naast hem op een bank met een kalasjnikov in zijn rechterhandje, zijn wijsvingertje in de lucht. Daaronder de tekst: "Met Gods wil neemt de nieuwe generatie het over."

Een recent verspreide propagandafilm toont beelden van ontspannen ouders en gelukkige kinderen. Beeld rv
Een recent verspreide propagandafilm toont beelden van ontspannen ouders en gelukkige kinderen.Beeld rv
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234