Donderdag 26/05/2022

In het voetspoor van dichters en snelheidsduivels

Voor route 2 laten we de geëffende paden voor wat ze zijn. Van Swansea Bay in Zuid-Wales rijden we, eventueel via een ommetje naar het schiereiland Gower en Carmarthenshire in Zuidwest-Wales, naar het minder toeristische Midden-Wales. Voorbij Carmarthen staat u voor de volgende keuze: ofwel neemt u de scenic route door de verstilde Teifi Valley en rijdt u langs een oude schaapdrijversweg naar Llanwrtyd-Wells, ofwel neemt u de kortere weg via Llandeilo en Llandovery en trekt u wat tijd uit voor een van de bezienswaardigheden. Voorbij Llanwrtyd-Wells wisselen Victoriaanse kuuroorden en historische marktsteden elkaar af in het groene heuvel- en merenlandschap van Midden-Wales.

1. Swansea

Doetip. Ga eens langs bij het Dylan Thomas Centre in Swanseas Maritime Quarter en schaf een exemplaar van de Dylan Thomas Trail-brochure aan. Dat is de aangewezen gids om Dylans geboortestad te gaan verkennen. Obligate stopplaatsen zijn het standbeeld van de dichter en zijn theater. U wandelt ook door Wind Street waar hij werkte als regionaal verslaggever. U ontdekt zijn boekhandel in Salubrious Passage en loopt 'langs' de (talrijke) pubs die de whisky-drinkende dichter soms wat te dikwijls frequenteerde. Als u wenst te weten wat Van Morrison, Bob Dylan en de Beatles met Wales' bekendste dichter te maken hebben, moet u maar eens een bezoek brengen aan de permanente tentoonstelling in het Dylan Thomas Centre. Eettip. Ook voor een heerlijke hap kunt u terecht in het Dylan Thomas Centre: in het restaurant als u over wat meer tijd beschikt en meer wilt spenderen, in de bar waar u tot in de puntjes verzorgde lekkernijen kunt verorberen tegen een zacht prijsje.

Dylan Thomas Centre, Somerset Place. Open elke dag, behalve maandag, van 10.30 tot 17 uur. Brochure 'Dylan Thomas Trail': £1.50. Zie ook www.dylanthomas.org

2. Schiereiland Gower

Doetip. Luister naar de straffe verhalen van studenten uit Cardiff tijdens een kroegentocht, de zogenaamde Mumbles Mile, in het Victoriaanse badstadje Mumbles. Wandeltip. Rhossili Bay, zo'n 25 km ten westen van Swansea, is een paradijs voor strandfanaten, surfers en wandelaars. Wandel van het bezoekerscentrum van de National Trust naar het oude kustwachtgebouwtje op de top van de kliffen en geniet van de werkelijk adembenemende uitzichten op het kilometerslange zandstrand van Rhossili Bay. Bij laag tij kunt u zich wagen aan de overtocht te voet naar Worms Head, tenminste nadat u - veiligheidshalve - een blik hebt geworpen op de getijdentabel.

3. Llanelli

Strandtip. Wanneer u door het voormalige industriestadje Llanelli rijdt, zou u niet meteen verwachten dat zich vlakbij een van Zuid-Wales' mooiste stukken kustlijn bevindt. Het bekroonde Cefn Sidan Beach met zijn langgerekt duinenlandschap ligt verscholen in het Pembrey Country Park. Cultuurtip. Maak kennis met de Welshe taal tijdens het National Eisteddfod of Wales van 5 tot 12 augustus. Dit taal-, poëzie- en zangfestival heeft dit jaar plaats in het Millennium Coastal Park, een zopas gerestaureerd 22 km lang kustpark met wandel- en fietspaden, een natuurreservaat, golfterrein en watersportcentrum.

Pembrey Country Park, Pembrey, Llanelli. Parkingticket: van £1 tot £4 (afhankelijk van het seizoen).

4. Laugharne

Doetip. Dylan Thomas bracht hier samen met zijn vrouw Caitlin en hun kinderen de laatste vier jaar van zijn leven door. Wandel van de parking aan de voet van het kasteel naar het Dylan Thomas' Boathouse, dat op een wel heel poëtisch plekje aan de monding van de Tafrivier is gelegen. Pubtip. Wandel verder in het voetspoor van Dylan Thomas en stap van zijn 'writing shed' naar Brown's Hotel, zijn stamkroeg in King Street. Doetip. Verdiep u in de geschiedenis van de 'Sands of Speed' en bezoek The Museum of Speed in Pendine, ten zuidwesten van Laugharne. Hier staat alles in het teken van de pogingen om op de Pendine Sands het wereldsnelheidsrecord te breken. 's Zomers kunt u hier de gerestaureerde racewagen 'Babs' en andere bolides bewonderen.

Dylan Thomas' Boathouse, Dylan's Walk, Laugharne. Open van mei tot oktober elke dag van 10 tot 17.30 uur. Toegang: £2.75/1. Museum of Speed, Pendine. Gratis toegang.

5. Llandeilo

Tuintip. Bij Paxton Tower, tussen Carmarthen en Llandeilo, aan de weg met nummer B4300, moet u maar eens halthouden, en er een blik werpen op de door de Britse architect Sir Norman Foster ontworpen serre met bedreigde plantensoorten van de National Botanic Garden of Wales. Pas over een drietal jaar zullen de in mei geopende millenniumtuinen in Llanarthe op hun best zijn. De restauratie van de 16de-17de-eeuwse tuinen van Aberglasney was het onderwerp van de BBC-reeks 'Aberglasney - a garden lost in time'. Deze tuinen in de Towy Valley met een duizendjarige taxustunnel en unieke kloostertuin staan dus eveneens nog in hun kinderschoenen. In Dinfewr Park, een uitgestrekt kasteelpark, eigendom van de National Trust, is het prettig wandelen. Wandeltip. Geniet van het fraaie uitzicht op de kasteelruïnes van Carreg Crennen Castle, en ga op zoek naar de grot op de oevers van de Cennen waar de Welshe held Owain Lawgoch met zijn 51 mannen zich klaar maakten om Wales ter hulp te komen. Voor info over de 6 km lange Carreg Crennen Walk met vertrekpunt in de buurt van het kasteel kunt u terecht bij het Carreg Crennen Visitor Centre. Wandelkaart: Ordnance Survey Landranger Map 159.

The National Botanic Garden of Wales, Middleton Hall, Llanarthe. Open van mei tot augustus elke dag van 10 tot 19 uur, in september en oktober tot 17.30 uur, in november en december tot 16.30 uur. Toegang: £6.50/3. Zie ook www.gardenofwales.org.uk. Aberglasny Garden, Llangathen. Open van april tot oktober elke dag van 9.30 tot 18 uur. Toegang: £3.95/1.95. Zie ook www.aberglasney.org. Dinfewr Park (even ten westen van Llandeilo): het park is elke dag open van maart tot oktober, het Newton House van april tot oktober, elke dag van 11 tot 17 uur behalve dinsdag en woensdag. Toegang: £2/1 (park), £3/1.20 (huis).

6. Elan Valley

Picknicktip. Een geschikt picknickplekje vinden in Elan Valley, het 'Lake District' van Wales, zo'n 5 km ten westen van Rhayader, kan niet echt een probleem zijn. Het spotten van een red kite, geen rode vlieger maar een rode wouw, vergt al meer terreinkennis. Loop eens langs het Elan Valley Visitor Centre aan de Caban Coch Dam, de eerste dam voorbij Elan Village komende van Rhayader. Daar kunnen ze u beslist wat birdwatching-tips geven. Fietstip. Vraag in het Elan Valley Visitor Centre naar de brochure van de Elan Trail, een 10 km lange wandel- en fietsroute, die langs een spectaculaire keten van stuwmeren voert. Die stuwmeren werden tussen 1892 en 1903 aangelegd om Birmingham, 117 km van het dal verwijderd, van water te voorzien. Dit merengebied is bovendien heel geschikt om te mountainbiken. Wie een mountainbike wil huren, of wil inschrijven voor een 'Dirty Weekend', kan terecht bij Clive Powell Mountain Bikes.

Elan Valley Visitor Centre, Rhayader. Tel. 01597/810898. Clive Powell Mountain Bikes, Somerset House, East Street, Rhayader. Tel. 01597/811343.

7. Berriew

Eet- en drinktip. Drink 'a pint of real ale' terwijl u in de gezellige pub van The Lion Hotel & Bistro, een 17de-eeuwse herberg in het Welshe grensdorpje Berriew even ten zuiden van Welshpool, uw menukeuze doorgeeft aan de bar. Hoteltip. Wie oog heeft voor het detail en voor subtiel kleurengebruik komt ogen te kort in Garthmyl Hall, een uitstekende B&B in een landhuis gelegen langs de A483 in Garthmyl, net ten zuiden van Berriew. De ruime comfortabele kamers met een combinatie van antieke en hedendaagse meubelen en de prachtige tuin zijn de iets duurdere prijs ( £25- £45 per persoon) meer dan waard.

The Lion Hotel & Bistro, Berriew. Tel. 01686/640452. Garthmyl Hall, Garthmyl. Tel. 01686/640550. Zie praktische info.

8. Welshpool

Doetip. Geniet van het bijzonder fraaie uitzicht vanop de terrassen van Powis Castle, en wandel langs en door de reusachtige taxusbomen die de formele tuinen en het kasteel (opgetrokken in rode baksteen) een onverwacht zuiders sfeertje geven. In het Clive Museum kunt u de verzameling kunstig bewerkte wapens, stoffen en bronzen, jaden en ivoren voorwerpen bewonderen die door de aangetrouwde 'Clive of India' uit de handen van verslagen Indische machthebbers werden 'gered'.

Powis Castle (1,6 km ten zuiden van Welshpool). Open van april tot juni en in september en oktober elke dag (behalve maandag en dinsdag) van 11 tot 18 uur (tuin) en van 13 tot 17 uur (kasteel en museum), in juli en augustus elke dag, behalve maandag. Toegang: £7.50/3.75, £5/2.50 (enkel tuin).

Toeren in Noord-Wales

Wie van auto- of motorrijden houdt en niet zozeer van alles en nog wat wil bezoeken, raden we aan om in Brecon (zie route 1) naar Llandovery (route 2) te rijden. Voor het pure rijplezier zijn Midden- en Noord-Wales het meest geschikt. Vanuit Welshpool, eindpunt van route 2, liggen de spectaculaire bergpassen van het Snowdonia National Park binnen handbereik. Betws-y-Coed is een prima uitvalsbasis voor ritten in het Snowdonia National Park, naar het Lleyn schiereiland en het eiland Anglesey.

Avontuurlijke spijbelaar wordt Wales' bekendste dichter

Swansea, het schiereiland Gower en Laugharne waren de belangrijkste bronnen van inspiratie voor Dylan (Marlais) Thomas. De Welshe dichter, journalist en prozaïst werd geboren in 1914; zijn thuis: het nummer 5 van Cwmdonkin Drive in het stadsdeel Uplands van de industriestad Swansea, zijn "ugly lovely town". Schoolbanken dienen alleen om je broek te verslijten, vond hij. Dus trok hij samen met vrienden naar de cafés in The Mumbles en andere, leukere plekken op Gower Peninsula. Rhossili Bay en Worms Head in het uiterste zuidwesten van het schiereiland Gower waren toen al zijn favoriete plekjes.

Amper zestien is hij wanneer hij de schoolbanken vaarwel zegt, en gaat werken als reporter voor de de South Wales Daily Post in Swansea. Het overgrote deel van zijn gedichten komt tot stand tussen zijn 16de en 20ste. Op zijn twintigste verhuist hij naar Londen, en publiceert er zijn eerste poeziëbundel Eighteen Poems. In 1936 ontmoet hij Caitlin Macnamara met wie hij een jaar later trouwt. In '38 verhuist hij naar Laugharne in Carmarthenshire. Intussen zijn reeds verschillende bundels met gedichten en verhalen gepubliceerd. Tijdens de oorlog leeft hij afwisselend in Wales en in Londen.

Na de oorlog woont hij eerst een tijdje in Londen. Hij werkt er als literair commentator voor de BBC Radio. Na een verblijf in Oxford neemt hij in 1949, samen met vrouw en kinderen, zijn intrek in het Boathouse in Laugharne. Hij schrijft er aan Under Milk Wood, het bekende hoorspel over het leven gedurende 24 uur in een Welsh kuststadje. Nadien volgen drie lezingentoernees in Amerika. De eerste voorstelling van Under Milk Wood vindt plaats in New York in 1953.

Tijdens de vierde tournee in datzelfde jaar slaagt hij erin achttien whiskeys na elkaar te drinken, wat hem in een coma doet belanden. Caitlin reist af naar New York. Maar vijf dagen later sterft hij op 39-jarige leeftijd in het St. Vincent's Hospital in New York. Dylan Thomas en zijn vrouw Caitlin, die in 1994 overlijdt, liggen beiden begraven op het kerkhof van Laugharne. Elk jaar komen duizenden Dylan Thomas-fans van over de hele wereld het Boathouse (met de prachtige panorama's), zijn 'writing shed' (schrijfhok) en zijn stamkroeg Brown's Hotel in de hoofdstraat van Laugharne opzoeken.Dylan Thomas over Rhossili Bay (aan het westelijke uiteinde van Gower): "the wildest, bleakest and barrenest I know - four or five miles of yellow coldness going away into the distance of the sea". (Foto NTPL/Joe Cornish)Dinfewr Park (Foto NTPL/Andrew Butler)Elan Valley Reservoirs (Foto WTB)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234