Maandag 27/06/2022

In Limburg is Groen! verdeeld in drie kampen

Brussel

Eigen berichtgeving

Tom Cochez

De Limburgse groenen, de dissidente groep rond Ludo Sannen, organiseren zich volop om bij de komende verkiezingen in kartel met de SP.A en Spirit naar de kiezer te stappen. Het gros van het Limburgs partijbestuur van Groen! stapt mee met Sannen. De komende weken volgt een ronde van Limburg, die klaarheid moet scheppen over de werkelijke sterkte van de groep. Daarnaast groeit een groep die als onafhankelijk Groen! naar de gunst van de kiezer dingt. De Hasseltse Groen!-schepen Toon Hermans, bekend voorstander van een kartel, laat dan weer weten niet aan de verkiezingen deel te nemen "uit loyaliteit met zowel de Limburgse groenen als Groen!-Limburg". In de provincie Antwerpen wordt de lijstvorming intussen bemoeilijkt door meningsverschillen tussen de regio Mechelen-Turnhout en de regio Antwerpen.

Na het opstappen van boegbeelden Ludo Sannen en Fauzaya Talhaoui en de overstap van BBL-voorman Bart Martens vorige week gaat het stof rond Groen! stilaan liggen. In de 'opstandige' provincies Limburg en Antwerpen komt er duidelijkheid over wie waar staat.

In Limburg is Groen! verdeeld in drie delen. Een grote groep militanten stapt gedesillusioneerd op en laat de verkiezingen van 13 juni aan zich voorbij gaan. Een groep rond Flor Orij stapt naar de kiezer met een onafhankelijke Groen!-lijst en een groep rond Ludo Sannen trekt in kartel met SP.A-Spirit naar de kiezer. Van het Limburgs Groen!-partijbestuur stapt bijna twee derde mee met Ludo Sannen in kartel. Ook in actieve groepen zoals Houthalen-Helchteren, Maasmechelen en Genk kiest men voor progressieve frontvorming. De komende weken houden de 'Limburgse groenen' een soort ronde van Limburg, waarbij groep per groep gevraagd zal worden om aan te sluiten.

Opvallend is intussen dat de Hasseltse schepen Toon Hermans zich distantieert van de komende verkiezingen. Hermans is al langer voorstander van progressieve samenwerking maar hoopt met zijn beslissing de groenen niet verder uit elkaar te drijven. Het nationaal partijbestuur lijkt intussen ook terug te komen op de uitspraak dat de Limburgse groenen zich definitief uit de partij zetten. Het zou niet de bedoeling zijn om het conflict op de spits te drijven. In eerste instantie wordt er een oplossing gezocht voor de aanwezigheid van 'Limburgse groenen' in beslissingsorganen.

In de provincie Antwerpen wordt de samenstelling van de modellijst intussen bemoeilijkt door spanningen tussen de regio's: Mechelen-Turnhout en Antwerpen. Bij de kandidaat lijsttrekkers horen alleszins Vlaams parlementslid Johan Malcorps (regio Antwerpen), adjunct-kabinetschef op het kabinet van minister Tavernier Rudy Daems (regio Mechelen-Turnhout) en schepen in Oud-Turnhout Dirk Peeters (Mechelen-Turnhout). In de regio Mechelen-Turnhout neemt men aanstoot aan de uitspraken van Mieke Vogels, die zichzelf op de lijstduwersplaats ziet, een plaats die ook geambieerd werd door Mechelen-Turnhout-kandidaat Jos Geysels. Ook het onderschrijven van 'open', een groen project dat pleit voor progressieve samenwerking met SP.A-Spirit, door het gros van de prominente Antwerpse groene politici, zorgt voor zenuwachtigheid in Mechelen-Turnhout. Als 'tegenprestatie' zet men vanuit Mechelen-Turnhout druk op de ketel om Rudy Daems op de lijsttrekkerplaats te krijgen.

Zenuwachtigheid over Antwerpse lijstvorming

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234