Dinsdag 17/05/2022
Alle patiënten en personeel mogen het tijdelijke Wuchang Fangcang-ziekenhuis in Wuhan verlaten.

Corona

In Wuhan gaat het alweer beter, maar hoelang zitten wij nog met corona? ‘Onmogelijk te zeggen’

Alle patiënten en personeel mogen het tijdelijke Wuchang Fangcang-ziekenhuis in Wuhan verlaten.Beeld EPA

Tien weken duurt een ‘gewone’ griepepidemie en in Wuhan zijn anderhalve maand na het invoeren van de quarantaine zestien tijdelijke ziekenhuizen weer dicht. Hoelang wij nog met het coronavirus opgescheept zitten, is onmogelijk te zeggen. ‘Alles hangt af van wanneer de piek zich voordoet, maar de piek van een epidemie kan je gewoon niet voorspellen.’

PHG

Hoelang gaan we nog gebukt onder de coronacrisis? Wanneer komt er licht aan het einde van de tunnel? Heel België vraagt het zich af. De adviezen die de regering heeft gegeven, zijn bedoeld om de epidemie te spreiden in de tijd. Zonder maatregelen dreigt het aantal besmettingen plots te pieken en kunnen ziekenhuizen mogelijk het aantal patiënten niet aan.

”Door het aantal besmettingen te spreiden in de tijd, voorkom je een druk op de capaciteit in de ziekenhuizen”, zegt viroloog Marc Van Ranst (UZ Leuven). “Maar je betaalt dan wel de prijs dat de epidemie iets langer duurt. Je hebt niet één steile curve maar een lange uitgerekte curve. Je kan wel hopen dat je minder doden zal krijgen doordat je mensen beter kan verplegen in de ziekenhuizen, maar het aantal mensen dat ziek wordt, zal niet veel verschillen. Ze gaan gewoon meer verspreid ziek worden.”

Kan daar een termijn op gezet worden? Wanneer bereiken we de piek van die stijgende curve en gaan we weer omlaag? “Neen, onmogelijk te voorspellen. Ik kan alleen zeggen dat we vandaag in het opstijgende deel van de curve zitten. We bevinden ons nu in het stadium waarin Italië negen dagen geleden zat. Daarom doen we er nu alles aan om die piek zo laag mogelijk te houden en de stijging zoveel mogelijk af te remmen.” Italië telde op 2 maart 1.835 besmettingen. Een week later waren er dat 10.149.

Kantelpunt?

Misschien kunnen we ons richten op de situatie in Wuhan waar op 23 januari de quarantaine werd ingevoerd. Dat is anderhalve maand geleden. Er komen steeds minder patiënten bij. Gisteren telde gans China 36 nieuwe besmettingen. In Wuhan werden dinsdag zestien crisisziekenhuizen gesloten. Daar lijkt de situatie min of meer onder controle. Is het optimistisch om te voorspellen dat het hier ook anderhalve maand zal duren? Van Ranst: “Opnieuw: onmogelijk te zeggen. Anderhalve maand is inderdaad de periode die een epidemie meestal duurt binnen een regio. Ook bij griep is dat het geval. In één bepaalde regio duurt een griepepidemie meestal vijf, zes weken. Voor een heel land gaat het om een periode van tien weken van het begin tot het volledige einde van de griepepidemie.”

Het is nu wachten op het kantelpunt van de coronacrisis. Wanneer valt dat? “Als we weer een daling zien in het aantal besmettingen. Een piek van de epidemie kan je niet voorspellen. Je weet dat pas op het moment dat het terug naar beneden gaat. Dat is bij de seizoensgriep ook. Als het aantal besmettingen één keer begint te dalen, blijft die ook dalen. Of dat bij deze epidemie ook zo is, kan ik niet zeggen. Griep kennen we, die komt ieder jaar voor. Hier zitten we met een grotere mate van onzekerheid. Maar het zal er niet ver naast zitten”, aldus nog Van Ranst.

De maatregelen die nu genomen zijn, volstaan om onze ziekenhuizen operationeel te houden, zegt Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van Zorgnet-Icuro. “Ik denk dat het op dit moment voldoende is maar dat we van dag tot dag moeten monitoren wat mogelijk is: zijn er voldoende medewerkers aanwezig? Als die gaan ziek worden, komen we in een heel andere situatie terecht. Is er voldoende materiaal en zijn er genoeg bedden ter beschikking? We moeten dat op de minuut volgen. Wellicht gaan we volgende week heel andere maatregelen vragen dan die nu van toepassing zijn.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234