Vrijdag 12/08/2022

Indiase boycot treft Pepsi en Coke steeds harder

In India zwelt de hetze tegen de Amerikaanse frisdrankreuzen Pepsi en Coca-Cola aan. Zeven Indiase deelstaten hebben de verkoop van hun dranken verboden. De boycot begon vorige week toen uit een studie van een plaatselijke ngo bleek dat er pesticiden zaten in de frisdranken.

Door Emmanuel Vanbrussel

BRUSSEL l De colaverkoop in India is door de boycots al met 10 procent gedaald. Een aanzienlijke groep lokale politici grijpt de studie aan om Pepsi en Coke in de ban te slaan.

Het protest tegen de cola's neemt verscheidene vormen aan. Winkels in New Delhi worden aangevallen en verzocht de cola's uit de winkelrekken te halen. Demonstranten gieten Coca-Cola in de kelen van ezels. Lokale politici verbrijzelen colaflessen op de grond.

De bal ging aan het rollen door een studie van het Centre for Science and Environment. De ngo vond restanten van pesticiden in 57 stalen van elf merken, zeven van de groep Pepsi en vier van Coca-Cola. De pesticiden zouden een verhoogd risico op kanker, geboorteafwijkingen, ontregelingen van het zenuwstelsel en schade aan de nieren veroorzaken. Een fles Coca-Cola gekocht in Calcutta overschreed volgens CSE maar liefst 140 keer de norm voor lindane. Die pesticide verstoort het hormonale systeem en kan borstkanker veroorzaken.

Hoe de pesticiden in de cola's terechtkomen is niet duidelijk. Vervuild grondwater kan de bron van de vervuiling zijn. Drankproducenten in India moeten nochtans bij wet de kwaliteit van het gebruikte water vooraf testen. Een gelijkaardige studie door CSE heeft in 2003 evenwel aangetoond dat vervuild water werd gebruikt bij de productie van frisdranken. Kwaliteitscontrole op het eindproduct is niet verplicht in India.

De twee frisdrankbedrijven ontkennen de aantijgingen en beklemtonen in grote krantenadvertenties dat hun dranken veilig zijn. Uit eigen onderzoek van Coca-Cola, dat uitgevoerd werd in Londen, blijkt dat de hoeveelheid pesticiden onder de EU-standaarden liggen, meldde het bedrijf gisteren.

Het Indiase Hooggerechtshof had eind vorige week Pepsi en Coca-Cola opgedragen om de samenstelling van hun frisdranken in detail te publiceren. Dat moest nieuwe wetenschappelijke tests mogelijk maken en een einde stellen aan het welles-nietesspel. Maar de publicatie van hun meer dan honderd jaar oude recepten is voor beide frisdrankenreuzen uitgesloten.

De aartsrivalen Coca-Cola en Pepsi Cola hebben besloten voor één keer de handen ineen te slaan. Met gezamenlijke communiqués proberen ze de publieke opinie van hun gelijk te overtuigen. Dat lukt hen vooralsnog niet. De verkoop van beide bedrijven kreeg door de hetze al een klap van zowat 10 procent, verklapte een anonieme bron aan het persbureau Reuters. De boycot neemt uitbreiding en geldt al in minstens zeven van de 28 Indiase deelstaten.

De noordelijke deelstaat Rajastan legde als eerste een verkoopverbod op. Het zuidelijke Kerala bande niet alleen de verkoop, maar ook de productie. In die staat is er een fabriek van Coca-Cola en een van Pepsi. De naburige deelstaat Karnataka volgde met een verbod in scholen en openbare ziekenhuizen. Daarna volgden verbodsbepalingen in het centraal gelegen Madhya Pradesh en in Chhattisgarh. Daar zijn de frisdranken verboden in overheidsinstellingen en in scholen. Ook het westelijke Gujarat en de noordelijke deelstaat Punjab legden beperkingen op.

Mogelijk spelen politieke motieven mee. De meeste betrokken deelstaten worden geleid door oppositiepartijen of communistische partijen. Zij hebben er belang bij dat de relaties tussen de regering, geleid door de Congrespartij, en de VS verzuren. Voor een groeiende groep lokale politici is de aanwezigheid van Coca-Cola en Pepsi, iconen van het Amerikaanse kapitalisme en imperialisme, een doorn in het oog. De hindoenationalistische oppositiepartij Bharatiya Janata Party heeft opgeroepen tot een nationaal verbod van de frisdranken.

Indiase ondernemersorganisaties reageren bezorgd op de boycot, die ze "arbitrair" noemen. Volgens bedrijfsleiders kan de heisa buitenlandse investeerders afschrikken. De Indiase economie groeit met 8 procent per jaar en kan buitenlands kapitaal goed gebruiken om nieuwe infrastructuur te bouwen. India koos in 1991 voor een liberalisering van zijn economie. Coca-Cola investeerde sinds 1993 meer dan 1 miljard dollar in India. Pepsi Cola streek al voor de liberalisering neer in het land.

De Indiase federale regering zit geprangd tussen twee vuren, het lokale protest en de druk vanuit de VS. De Indiase minister van Volksgezondheid Ramadoss verklaarde dat de overheid nog niet onmiddellijk stappen onderneemt tegen Coca-Cola en Pepsi. De bevindingen van CSE zullen eerst geverifieerd worden door een comité van experts.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234