Donderdag 20/01/2022

Inflatie zaait twijfel bij spaarder

Spaarders zitten met de handen in het haar. Want het klassieke spaarboekje brengt eigenlijk niets op. Terwijl een doorsnee spaarboekje minder dan 2,5 procent oplevert, komt de inflatie op 3,37 procent uit. De stijging van het prijspeil vreet het rendement volledig op.

Moeten we massaal ons geld van de spaarboekjes af halen? "Je mag dat niet overdrijven. De voorbije maanden was de inflatie hoger dan de spaarrentes, maar in januari 2009 had je nog rentes van 5 à 6 procent", zegt Kristof De Paepe van de website spaargids.be.

Hij raadt wel aan alert te zijn en te kiezen voor de hoogste rendementen op de markt. Die zijn bij gespecialiseerde nichebanken te vinden, en niet bij de grootbanken. "Let er wel op dat je pas overstapt als je getrouwheidspremie verworven is. Het juiste tijdstip kun je afleiden uit de detailberekening van je spaarboekje, of je kunt het vragen aan je bankier."

Belgische gezinnen hebben in totaal 200 miljard euro op de klassieke spaarboekjes staan, zo blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. Er lijkt wat te bewegen op die gigantische spaarmarkt. In drie maanden heeft nieuwkomer NIBC Direct 10.000 Belgische klanten, met een spaarvolume van bijna 275 miljoen euro, aangetrokken, zo raakte deze week bekend.

Maar zelfs bij die challenger NIBC is de spaarrente (3 procent) niet hoog genoeg om de inflatie (3,37 procent) te overtreffen.

Wie zenuwachtig wordt door de oplopende inflatie, kan zich indekken door te beleggen in een inflatiegebonden obligatie of in een fonds met zulke obligaties.

Die bijzondere obligaties bieden een coupon die bestaat uit een vaste rente plus een inflatiecomponent. Hoe hoger de inflatie, hoe hoger de coupon. Ook het ingelegde kapitaal wordt gekoppeld aan de inflatie. De bescherming tegen inflatie is uiteraard niet gratis. De vaste rente ligt lager dan bij een gewone obligatie.

Wie de obligatie tot het einde van de looptijd bijhoudt, mag op beide oren slapen. Zijn koopkracht is zeker beschermd, want elke prijsopstoot wordt nagebootst met een hogere rente.

Het verhaal is anders voor wie van plan is de obligatie vroeger te verkopen op de markt. De waarde van de obligaties kan tijdens de looptijd stevig schommelen. Wie op het verkeerde moment uitstapt, scheurt zijn broek.

Als het risico op hoge inflatie laag is, dan laten beleggers de inflatiegelinkte obligaties massaal links liggen, waardoor hun marktwaarde daalt. De inflatiegebonden obligaties kunnen ook besmet worden door een crisis op de algemene obligatiemarkt, zoals vorig jaar gebeurde met Europese staatsobligaties. De gewone obligaties sleurden de inflatiegelinkte obligaties mee in hun val.

De financiële markten leven op een cocktail van een bruisende aandelenbeurs en lage en zelfs dalende rentes op vastrentende effecten. Dat laatste heeft te maken met de goedkoopgeldpolitiek van de Europese Centrale Bank. Omdat de banken massaal tegen een prikje geld kunnen tanken bij de ECB, hoeven ze geen spaargelden te lokken bij het grote publiek. En dus zijn hoge rentes niet nodig.

Volgens sommige economen creëert de ECB zo een bubbel. De banken investeren het goedkope geld ook deels in aandelen, wat kan verklaren waarom de beurzen een rit naar boven maken.

Gezien de hoge inflatie is er een argument voor particulieren om de beleggingsstrategie van de grote jongens na te apen: goedkoop lenen bij de bank en dat meteen herinvesteren in aandelen of effecten. De inflatie vreet de kredietkosten toch op, zo is de redenering, terwijl er een grote kans is dat aandelen meer opbrengen dan de vastrentende effecten met lage rentes.

Let wel: omdat het indruist tegen de beurswijsheid 'beleg nooit met geleend geld', is die strategie alleen veilig voor wie financieel tegen een stootje kan. Want als de aandelenbeurzen naar beneden duiken en de inflatie onverwachts afkoelt, smelten de rendementen weg als sneeuw voor de zon.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234