Donderdag 06/10/2022

Inge Nietvelt (34), het bloemenmeisje uit 'De bedenkers', stopt haar positivisme in flessen

Zwijg me van helderzienden, paranormale beurzen en aura's

Wereldvrede uit de kraan, daar gelooft Inge Nietvelt in. Dus maakte ze haar eigen bloesemwater. Ze schreef zich in voor De bedenkers, het uitvindersprogramma van de VRT, maar sneuvelde in de halve finale. Al is het wonder geschied. Carrefour hing aan de lijn. Delhaize wilde exclusiviteit. Ook The Foodmaker en Carlsberg Group waren geïnteresseerd. Kortom, haar bloesemwater komt in de winkel. In de lente, hoopt ze.

door An Olaerts / Foto Jonas Lampens

Het was een beetje een vreemd zicht op televisie: Inge Nietvelt met rastakapsel en een bloemenjurk in een rijtje netjes gekamde uitvinders. Ook haar bloesemwater stond haaks op de empirische technieken van de anderen. Maar ze liet zich niet opjagen. Niet door de jury, niet door het publiek.

De commentaren op internet waren soms bijzonder grof. Dat Inge Nietvelt stinkt, werd anoniem gemeld. En dat ze dopt. En dat ze met een camionette rijdt. En dat het verhaal van de bloesems onzin is. Gelukkig heeft Inge altijd twee flesjes bachbloesem in haar handtas zitten, nota bene met een kleine heks op het etiket.

Normaal gebruikt ze vier keer vier druppeltjes per dag. Maar om op tv te komen had ze meer nodig. Bovendien was ze bij de opnames gewapend met een fles eigen bloesemwater, de Relax met de smaak van rozen. Want het bloesemwater van Nietvelt komt in vijf variëteiten, Energie, Goed Gevoel, Zoete Dromen, Relax en Alert. Telkens met een ander bloemengeur: rozen, seringen, mimosa, jasmijn en viooltjes. De slogan luidde 'Het helende water', maar die is intussen opgedoekt. "Misleidende reclame heet het", zucht Inge. "Je mag geen beweringen doen van de Volksgezondheid."

Vind je dat raar? Je gelooft in wereldvrede uit de kraan. Phil Bosmans is er niets bij.

Nietvelt: "Mij maakt het niet uit of je het gelooft. Ik heb veel principes, maar het belangrijkste is 'leven en laten leven'. Ik ben het al gewoon dat velen mij een rare vinden. Mensen willen altijd op papier lezen dat iets werkt, terwijl er zoveel dingen zijn die je niet kunt verklaren. Ik denk dat het de angst is voor een gebrek aan uitleg. Want geen uitleg betekent dat je het niet kunt beheersen."

Nochtans zijn alle uitvindingen van De bedenkers uitgebreid getest.

"Het bloesemwater ook. Ze hadden speciaal een professor uitgenodigd. Twee blonde meisjes, een eeneiige tweeling, deden de test. De ene dronk veertien dagen lang bloesemwater, de andere niet. Tijdens de uitzending kwam er een messenwerper en werd hun stress gemeten. Het verschil was heel duidelijk. De professor zag het ook. 'Wat is dat bloesemwater?', vroeg hij. Maar de regisseur had liever dat we het een beetje vaag hielden. Er was verder onderzoek nodig. (zucht) Ik weet ook niet waarom bachbloesems helpen, maar ze helpen. Dokter Bach noemde het medicijnen voor de ziel. Ik word er rustig van, voel me er gelukkiger door. Meer is er niet aan."

Je straalt inderdaad een zekere rust uit. Herinner je je nog je eerste bloesemgeluk?

"Het is begonnen toen mijn vader overleed. Ik was 17 jaar toen hij ineens dood in de zetel zat. Mijn moeder en ik zijn toen zwaar in de antidepressiva gevlogen. Het was pure scheikunde, maar het deed me niets. Ik bleef me slecht voelen. Uit wanhoop ben ik bij een therapeute terechtgekomen die bezig was met homeopathie. Zij is indertijd over bachbloesems begonnen. Die hielpen wel."

Ook de pil niet?

"Nee. Ik tel mijn gevaarlijke dagen. (lacht)"

Waar haal je die bachbloesems?

"De extracten koop je in de natuurwinkel of bij de apotheker. Mijn therapeute mengt ze voor mij. Dat doet ze niet voor het geld. Voor een flesje waarmee ik maanden verder kan, vraagt ze 8 euro. Ze is een wicca en ze zegt dat ik ook een heks ben, maar dat ik het nog niet weet. Dat houdt me niet bezig. Ik wil niet op alle dingen een naam plakken."

Ben je helderziend?

"Maar nee. Voor mij is het een gevoel dat ik altijd heb gekend. Als een vriendinnetje vroeger zei dat ze me iets moest vertellen, wist ik het vaak al. Soms word ik 's ochtends wakker met een woord in mijn hoofd dat ik niet ken. Stafisagria, bijvoorbeeld. Dan moet ik even opzoeken wat het is: luizenkruid, goed tegen vrouwenkwaaltjes en rotte tanden. (lacht) Maar zwijg me van helderzienden, paranormale beurzen en aura's. Ik vind het vieze namen. En dan die show en het geld dat ze vragen. Daar erger ik me aan."

Als je bloesemwater op de markt komt, is de kans nochtans groot dat je rijk zal worden.

"Ik wil niet dat een fles bloesemwater meer dan 1 euro kost. De bloesems moeten de wereld in, voor alle mensen. Ik verkoop mijn samenstellingen niet. Ik heb ze laten registreren. Maar als het kan, wil ik graag rijk worden. Niet voor de luxe, maar om er mooie dingen mee te doen. Ik heb in mijn hele leven nog nooit een potje gehad voor de veiligheid. Het was niet altijd even plezant om niet meteen alle rekeningen te kunnen betalen. Ik zou het graag veranderen.

"Bovendien droom ik van een project met andere mensen. Ik heb een groot domein op het oog waar we samen kunnen wonen. Ik wil een bioboerderij, een B&B en plaats voor lezingen. En schrijf nu niet dat ik een commune aan het oprichten ben. Ik sta op mijn privacy. De mensen die meedoen zijn trouwens allemaal deftige mensen met doorsneekapsels. Ik ben de enige speciale. Noem het anders maar een begijnhof, maar dan zonder begijnen. (lacht)"

Op internetforums hebben sommigen commentaar op je status als werkloze. Het spreekt blijkbaar tot de lelijke verbeelding.

"Voor ik aan De bedenkers deelnam, was ik standenbouwer. Het was mannenwerk. Ik was de enige vrouw die het deed. Maar op den duur kon ik het even goed. Intussen is dat bedrijfje gestopt. Nu krijg ik een kleine som dopgeld, want ik ben lange tijd zelfstandig geweest. Ik had een winkel waar ik bloemen, planten en decoratie verkocht. De snijbloemen heb ik tamelijk snel laten vallen, omdat ik er zoveel moest weggooien. Later heb ik het pand moeten verkopen omdat ik geen twee dingen tegelijk kon betalen: de winkel en mijn huisje. Uiteindelijk heb ik voor mijn huis gekozen. Ik heb het zelf verbouwd, tien jaar lang, met metselwerk en al. De open haard is mijn eerste werk: een beetje scheef, maar in een oud huis stoort dat niet. Al snapt mijn moeder niet hoe ik zo gelukkig kan zijn zonder groot huis en zonder chique carrière. Mijn mama vindt mij ook een 'specialleke'."

Van wie heb je die levenshouding dan meegekregen?

"Ik denk van mijn vader. Als hij nu nog leefde, zou hij misschien ook in dezelfde richting gegroeid zijn. Hij was heel gevoelig. Hij weende om een dood kuikentje. Ik weet nog dat hij ooit een kalkoen had gekocht om vet te mesten voor Kerstmis. Toen het zover was, heeft hij de buurman moeten roepen om het beest te slachten. Die kalkoen heeft vervolgens jarenlang in de diepvriezer gezeten omdat hij er niet van wilde eten."

Je bent dus vegetariër.

"Inderdaad. Ik ben daar zelfs extreem in geweest. Ik wilde alleen nog 'vegetarische' schoenen aan mijn voeten. Maar daar ben ik van afgestapt. Af en toe eet ik zelfs vis, vooral omdat mijn moeder na mijn vader met iemand uit de visindustrie naar huis is gekomen. (lacht)"

Het predicaat geitenwollensokkentype ben je wellicht ook al beu.

"Vreemd genoeg krijg ik van de échte geitenwollensokken het meeste commentaar. Vooral omdat ik met een camionette rijd. Ik eet weliswaar biogroenten en vind luxe niet belangrijk, maar af en toe zit ik wel graag in een warm bad. Ik heb onlangs op tv een man gezien die dat niet meer deed (Low Impact Man, AO). Wie wil nu zo leven zeg? Het was er compleet over."

Op de VRT ben je nochtans gebombardeerd tot bloemenmeisje.

"Ik weet het. Bah! Het meisje met de bioblabla. Mijn vriend vindt het vreselijk dat ze een hippie van mij hebben gemaakt. Ik ben helemaal geen hippie. Ik weet wel dat ik een rastakapsel heb en dat ik me graag fleurig kleed, maar voor de rest ben ik gewoon Inge. Ik heb soms ook vooroordelen, maar ik weet heel goed dat ik me vaak vergis. Mijn vriend, bijvoorbeeld, ziet er doodgewoon uit. Ik dacht eerst: 'Die is veel te alledaags voor mij.' Tot ik merkte hoe wonderbaarlijk hij is in zijn hoofd."

Je hebt misschien het positivisme van Phil Bosmans, maar je hebt ook echte humor. Is dat niet zeldzaam in de spirituele wereld?

"Och, de spirituele wereld. Er is maar één wereld. Als ik straks weer ga sjouwen en verbouwen ben ik even spiritueel als nu. Voor de rest is Phil Bosmans voor mij een ver-van-mijn-bedshow. Ik hou het meest van grove moppen. Hoe cruer hoe beter. Soms vraagt mijn vriend zelfs of het niet wat minder kan. (lacht)"

Ik ben er niet mee bezig of ik nu al dan niet een heks ben. Ik wil niet op alle dingen een naam plakken

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234