Woensdag 28/09/2022

Installatiekunstenaar simon Starling wint Turner Prize 2005

'Mijn werk gaat over de natuur, de technologie en de economie. Het is een fysieke uiting van mijn denken'

Met een koterij de Rijn af

Hij ontmantelde een schuur, bouwde met het hout een boot, peddelde er de Rijn mee af en reconstrueerde de hele koterij in een Zwitsers museum: Simon Starling heeft maandagavond de prestigieuze Turner Prize gewonnen met het conceptuele kunstwerk Shedboatshed, goed voor een cheque van circa 40.000 euro. De kunstenaar, die in Glasgow woont en werkt, noemt zijn installaties 'fysieke uitingen van mijn denken'.

Brussel

Eigen berichtgeving

Nica Broucke

Bricoleur, wereldreiziger, ecologist en fietser, zo zou je kunstenaar Simon Starling (°1967) kunnen omschrijven. Voor Starling is het werk dat hij toont niet het belangrijkste. Wat telt, is het hele ontstaansproces dat aan het finale kunstwerk voorafgaat. De installatie Shedboatshed ('schuurbootschuur'), waarmee hij de Turner Prize 2005 in de wacht sleepte, ontstond vorig jaar tijdens een fietstocht langs de oever van de Rijn. "Ik was de omgeving aan het verkennen ter voorbereiding van een tentoonstelling in Bazel", legt de kunstenaar uit in de audiogids van de tentoonstelling Turner Prize 2005. "Op zeker ogenblik zag ik een bouwvallige schuur. Aan de zijkant hing een peddel die de Zwitsers gebruiken om met een Weidling, een soort gondel, de Rijn af te varen. Zo kreeg ik het idee om de schuur te ontmantelen en tijdelijk om te turnen tot een tien meter lange Weidling. De restanten laadden we op de boot en met de peddel voeren we de Rijn af, naar het museum waar ik exposeerde. Daar werd de boot opnieuw gedemonteerd en bouwden we de koterij, op min of meer dezelfde manier als het origineel dat tien kilometer stroomopwaarts stond, weer op."

Starling hecht veel belang aan the making of van zijn kunst. "Ik kies er bewust voor om mijn werk met mijn eigen handen in elkaar te steken" zegt hij. "De meeste mensen hebben geen benul meer van de manier waarop dingen die ze dagelijks gebruiken gemaakt worden, laat staan van de herkomst ervan. Ik vind het belangrijk om dat contact te herstellen en bloot te leggen."

Voor een ander werk, Tabernas Desert Run (2004), doorkruiste Starling op een geïmproviseerde, elektrische bromfiets de woestijn in Zuid-Spanje. Het enige restproduct dat deze ecologische bromfiets produceerde, was water. En daarmee schilderde Starling een aquarel van een cactus die hij op zijn pad vond. Een poëtische vorm van recyclage.

"Mijn werk gaat over de natuur, de technologie en de economie", zegt Starling. "Het is een fysieke uiting van mijn denken." Critici hebben voor hem de term 'omgevingskunstenaar van het absurde' bedacht. Toch was Starling, samen met Gillian Carnegie, die stillevens, portretten en achterwerken schildert, de gedoodverfde favoriet voor de Turner Prize, die sinds 1984 wordt uitgereikt aan een Britse kunstenaar onder de vijftig 'die zich het afgelopen jaar met een buitengewone tentoonstelling of een andere presentatie van kunst liet opmerken'.

De andere genomineerden waren naast Carnegie, de enige schilder en de enige vrouw in het selecte gezelschap, videokunstenaar Darren Almond en dj en installatiekunstenaar Jim Lambie. Zij kregen elk vijfduizend pond.

De Turner Prize is voor vele kunstenaars een springplank om internationaal door te breken. In het verleden wonnen Gilbert and George, Anish Kapoor, Antony Gormley en Damien Hirst. Starling, die op sinterklaasavond een cheque van circa 40.000 euro van de Britse minister van Cultuur David Lammy in ontvangst mocht nemen, is niet aan zijn proefstuk toe: in 2003 vertegenwoordigde hij samen met collega Jim Lambie Schotland op de Biënnale van Venetië. Voor zijn volgende project wil hij een replica van een sculptuur van Henry Moore in het Ontariomeer werpen: "Het is de bedoeling om het zes maanden later, wanneer het overwoekerd is met mosselen, weer op te vissen en tentoon te stellen."

De laureaten van de Turner Prize 2005 zijn nog tot 22 januari in de Tate Britain te zien. Al meer dan honderdduizend mensen bezochten de tentoonstelling.

www.tate.org.uk/britain/turnerprize

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234