Maandag 08/08/2022

Intercommunales bovenaan op agenda op gemeenteraden Gent, Vilvoorde en Antwerpen

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Op de Gentse gemeenteraad is gisteravond een geamendeerd voorstel van Siegfried Bracke (N-VA) over intercommunales unaniem goedgekeurd. Doel van het voorstel is om de aanwezigheid van mandatarissen in intercommunales kritisch tegen het licht te houden. In Vilvoorde kondigde burgemeester Hans Bonte de oprichting aan van een commissie die moet onderzoeken hoe intercommunales efficiënter kunnen worden gemaakt en hoe het aantal mandaten kan worden afgeslankt. Ook de Antwerpse gemeenteraad debatteerde urenlang over de intercommunales.

Gent

Bracke, tot voor kort nog fractievoorzitter van de Gentse N-VA, opende zijn toelichting met een spreuk: "What doesn't kill you, makes you stronger. Als je wonden hebt, maar je gaat er niet aan dood, daar word je sterker van." Hij wilde verder de puntjes op de i zetten, na een tumultueuze extra gemeenteraad van afgelopen dinsdag. Bracke herhaalde wat hij eerder vandaag verklaarde: sinds zijn aantreden als kamervoorzitter ontving hij niets meer van Telenet. "Iets anders dan het verhaal dat u met brio in de markt hebt gezet", verweet Bracke burgemeester Daniël Termont (sp.a). "U kan alles verkopen, ook onwaarheden."

Bracke haalde voorts uit naar voormalig Kamervoorzitter André Flahaut (PS), die volgens hem wel zou bijgeklust hebben, en meent dat er sprake kan zijn van belangenvermenging. Ook zal het Bracke verwonderen dat de Publipart-affaire niet nog meer "slachtoffers" maakt.

De N-VA'er stelde de gemeenteraad voor om voor alle intergemeentelijke samenwerkingsverbanden en intercommunales, aanverwante structuren en andere organisaties waarin mandatarissen van de stad zitten, te onderzoeken en na te gaan welke initiatieven de stad kan nemen om dat aantal te verminderen.

Met een amendement breit de meerderheid (sp.a, Groen en Open Vld) verder op het voorstel van Bracke. De cel Verzelfstandiging moet nu voor elk intergemeentelijk samenwerkingsverband in kaart brengen wat het doel is, of die van publiek belang in het algemeen of voor Gent in het bijzonder is, of het opportuun is de samenwerking te stoppen of verder te zetten, en tot slot hoe er bestuurd wordt, hoeveel mandaten er zijn, tegen welke vergoeding en of dit eventueel verminderd kan worden. Het rapport zou in mei besproken worden in de commissie zelfstandigheid.

"Ik hoop oprecht dat dit het laatste schandaal was", zei CD&V-fractieleider Veli Yüksel. "Dit is niet goed voor de politiek en dit is niet goed voor het imago van onze stad. Het is niet de fout van de oppositie dat die zaken naar buiten komen en dat daarover wordt gesproken."

CD&V, maar ook Vlaams Belang-fractieleider Johan Deckmyn en N-VA-raadslid Sandra Van Renterghem interpelleerden voorts nog ook over de werking van CEVI, waar 70 Oost- en West-Vlaamse gemeentebesturen, OCMW's en ook de twee provincies IT-diensten bij aankopen. Vlaams Belang vroeg tevergeefs om het ontslag van schepen Martine De Regge, die enkele mandaten heeft bij CEVI.

Burgemeester Daniël Termont sloot de Gentse gemeenteraad af met een oproep. "Ik roep alle leden op om het over de inhoud te hebben, het beleid, elk vanuit zijn eigen ideologische invalshoek, hoe we de toekomst van de stad zien", aldus Termont. "Laat ons stoppen met persoonlijke aanvallen en insinuaties en dit in het belang van de Gentenaars. Laten we met de democratische partijen een mondeling pact tegen persoonlijke aanvallen sluiten."

Termont verklaarde ook nog dat de democratische partijen het met hem eens zullen zijn, dat wat de laatste weken is tentoongesteld op de raad niet altijd even fraai was. "Ik zegt met opzet democratische partijen, omdat er maar één winnaar uit dat spel komt, en dat zijn de populisten en de extremisten."

Vilvoorde

Burgemeester Hans Bonte (sp.a) van Vilvoorde kondigde tijdens de gemeenteraad de oprichting aan van een commissie die moet onderzoeken hoe intercommunales efficiënter kunnen worden gemaakt en hoe het aantal mandaten kan worden afgeslankt. In de commissie zal ook de oppositie vertegenwoordigd zijn.

"We hebben nu al één keer per jaar een speciale gemeenteraadscommissie waarin het beleid van alle intercommunales waarin de stad vertegenwoordigd is, wordt besproken. We willen echter nog een stap verder gaan en bekijken of de beheersstructuren van deze intercommunales niet vereenvoudigd kunnen worden en overbodige mandaten geschrapt", zei Bonte.

"Ook de vraag of Vilvoorde nog wel moet deeluitmaken van deze instanties moet hierbij aan bod komen. We willen hierbij zeker ook de andere betrokken gemeenten betrekken. Concrete wijzigingen kunnen dan hun beslag nemen bij de volgende samenstelling van deze intercommunales."

In een interpellatie bestempelde Alain Van Hende (Vilvocraten) de raad van bestuur van afvalintercommunale Incovo "als een zeer log en kostelijk orgaan" dat bovendien "volstrekt nutteloos is aangezien het enkel de beslissingen van het directiecomité bekrachtigt". Hij wees er onder meer op dat Vilvoorde in deze raad liefst 3 schepenen en een ex-schepen afvaardigt.

"Is het in deze tijden nog aanvaardbaar dat de bestuurders er een uurloon ontvangen dat tussen 248 en 295 euro schommelt. Moeten de Vilvoordenaars hun afvalverwerking zo duur betalen om politici te kunnen voorzien van een lucratieve bijverdienste", aldus Van Hende.

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Antwerpen

Ook de Antwerpse gemeenteraad debatteerde gisteravond urenlang gedebatteerd over de kwestie. Schepen van Financiën Koen Kennis (N-VA) verdedigde zijn veertig al dan niet bezoldigde mandaten, maar benadrukte dat er al jaren gewerkt wordt aan een opkuis. Oppositiepartijen Groen en PVDA deden een oproep voor "totale transparantie", niet alleen rond intercommunales. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) beperkte zich maandag tot de stelling dat N-VA als "grootste partij in de grootste stad van Vlaanderen" geen andere keuze had dan mee te stappen in de bestaande structuren van intercommunales en andere entiteiten en dat hij zelf de verantwoordelijkheid neemt voor het grote aantal mandaten van Kennis.

Die laatste stelde dan weer dat hij "met hart en ziel in intercommunales zit om de belangen van de Antwerpenaar te verdedigen" en er al veel werk is verricht op het vlak van het rationaliseren van bedrijven en vzw's rond de stad. "Een onderzoek rond synergieën in de afvalsector is bovendien lopende en ik wil een einde van de opeenstapeling van structuren in de energiesector", aldus Kennis.

Het bekendmaken van alle mandaten en vergoedingen van het schepencollege kon op ieders waardering rekenen, maar Groen vroeg bij monde van Wouter Van Besien niet alleen om meer openheid, maar ook een bovengrens aan het aantal cumuls en aan het geheel van vergoedingen die een mandataris kan verzamelen.

PVDA wil nog verder gaan. "Alles moet op tafel, ook wat er in de privé verdiend wordt, anders is er gevaar voor belangenvermenging", vindt Peter Mertens, die ook de rol van N-VA hekelde. "We vragen al vier jaar om meer transparantie, maar het tempo waaraan N-VA een traditionele partij geworden is, is indrukwekkend."

null Beeld Photonews
Beeld Photonews
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234