Zaterdag 02/07/2022

Interieurs met een hoek af

Op de koffie bij inspirerende creatievelingen, voor een uitgebreide babbel en een unieke blik in hun huis: wie zou daar niet voor tekenen? Met hun concept 'Coffeeklatch' vonden fotograaf Bart Kiggen en journaliste Magali Elali het perfecte excuus om te doen wat ze het allerliefst doen. En u geniet mee.

Deze week: Stefanie en Caroline

De twee vrouwen van interieurbureau Doorzon houden van totaalprojecten, zoals deze passiefwoning van Caroline in Deurle.

Noem hen geen meisjes. Het duo achter het interieurbureau Doorzon bestaat uit twee vrouwen. Sterke vrouwen met een hoek af, die hun mannetje weten te staan in de architectuurwereld, die voornamelijk uit mannen bestaat. Van meubels en interieurconcepten tot scenografieën en kleurenstudies: de projecten die Stefanie Everaert en Caroline Lateur ontwerpen, lijken op het eerste gezicht vrolijk, speels en fun. Het duo maakt graag plezier op de werkvloer, maar vergis je niet. Hun ideeën zijn het resultaat van heel wat denk-, studie-, teken- en puzzelwerk. "Het is een cliché, maar potentiële klanten zijn bang dat we de technische kant van een verbouwing niet aankunnen", zegt Stefanie. "Ze bedoelen het niet slecht, maar keer op keer moeten we het beeld van de interieurarchitect doorprikken."
We ontmoeten het duo voor koffie thuis bij Caroline, een passiefhuis in Deurle.

Energiezuinig bouwen lijkt de dag van vandaag zeer relevant.
Caroline: "Je begint het vaker te zien, maar het moet nog loskomen van het imago dat het niet zou samengaan met kwaliteitsvolle architectuur. Dit huis is bijzonder, omdat het in zekere mate een toonbeeld vormt van hoe het wel kan. Bij het tekenen van de woning hadden we een duidelijk programma voor ogen. We wilden graag spelen met contrasten: met open en lichte ruimtes en compacte kamers. De slaapkamers boven en de badkamer zijn zo geconcipieerd dat ze slechts een beperkt deel van de verdieping innemen, waardoor we extra ruimte en dus een mezzanine konden creëren, die nu deel uitmaakt van de leefruimte."
Stefanie: "Het is nog niet af, maar het weerspiegelt wel goed onze visie."
Caroline: "Het is een samenwerking tussen Doorzon, mijn broer en architect Louis Lateur en mijn vriend Johan Stroobandt, die het huis zelf heeft gebouwd. Er zijn nog een aantal elementen die afgewerkt moeten worden, zoals de keuken, de pianokamer..."
Stefanie: "Het is nog niet klaar, maar dat maakt toch niet uit. Je merkt dat het een supertof huis is. Als de structuur van een huis goed zit, maakt de rest niet veel uit. Tweede­handsmeubels kunnen hier perfect staan, omdat het huis het niet moet hebben van de aankleding. De structuur zit goed en dat is het allerbelangrijkste."
De structuur van een huis, is dat een thema waar mensen vaak over nadenken?
Stefanie: "Licht, daar denk je aan wanneer een ruimte te donker is. Maar hoe een plek functioneert, daar staan mensen te weinig bij stil."
Caroline: "Bovendien kan niet elke klant verwoorden wat-ie precies wil."
Stefanie: "Het is leuk als klanten kunnen preciseren hoe ze willen leven en wat ze belangrijk vinden."

Wat voor soort projecten nemen jullie het liefst aan?
Stefanie: "Een totaalproject, zoals het huis van Caroline."
Caroline: "Ik hou van een uitdaging en het ruimtelijke aspect. Zodra we mogelijkheden vanuit een ruimte kunnen creëren, ben ik verkocht."
Stefanie: "Alles valt of staat met de klant. Het is belangrijk dat zij vertrouwen in ons hebben en dat we in een goede verstandhouding kunnen tekenen en nadenken."
Caroline: "Dat betekent geenszins dat we doen waar we zin in hebben. Men denkt vaak dat carte blanche het summum is, maar dat is het niet. Het is mooi wanneer er een soort van synergie ontstaat en wij kunnen verbeelden wat de klant wil."
Jullie ontwerpen zijn speels en vrolijk. Het lijkt alsof jullie er veel plezier in scheppen.
Stefanie: "Dat is ook zo."
Caroline: "Maar het wordt te vaak gesimplificeerd. Zo van: jullie maken toffe dingen."
Stefanie: "Soms vragen ze een huis te 'doorzonnen', snel een paar schetsen te maken."
Caroline: "Maar zo werkt het dus niet."
Stefanie: "Creativiteit is ongrijpbaar voor wie zelf geen creatief beroep uitoefent. De enige manier om inspiratie te genereren is door te tekenen, te communiceren, na te denken en veel te praten."
Caroline: "Het plan van ons huis bijvoorbeeld is niet ontstaan vanuit één enkele tekening. Het ontwerp is geëvo­lueerd en gegroeid, hoewel de contouren hetzelfde zijn gebleven. Aan het eindresultaat gaat een lang proces vooraf."
Stefanie: "De finesse, het ruimtelijke en het uitnodigende van onze ontwerpen gaat gepaard met structurele ingrepen: we pakken licht en perspectieven aan, we maken verbindingen tussen ruimtes, we bepalen hoe je in een ruimte beweegt. Onze projecten werken we in scenario's uit. Stel: je wordt wakker, wat zie je dan? Als je thuiskomt, waar staat de zon? Achter de speelsheid van onze ontwerpen zit een gelaagdheid verborgen die mensen niet meteen verwachten."
Caroline: "Veel interieurarchitecten werken meer als decorateurs. Ze zijn goed in het
zoeken en samenbrengen van prachtig meubilair, het kiezen van mooi textiel en kleuren en ze boeken ook mooie resultaten. Maar wij bevinden ons meer in dat andere deel van het spectrum van interieur­architectuur. Met onze ontwerpen gaan we meer de kant van de architectuur op."
Proberen mensen interieurarchitectuur te duiden ten opzichte van architectuur?
Stefanie: "Ja. Het is een cliché, maar veel mensen zijn bang dat we de technische kant van een verbouwing niet aankunnen. We zijn ook twee vrouwen die een bureau runnen. Onze geloofwaardigheid moeten we vaak verdienen."
Caroline: "Vroeger waren we gewoon twee meisjes. Geen vrouwen, maar meisjes."
Stefanie: "We zijn bijna veertig (lacht). Klanten bedoelen dat niet denigrerend. Ze willen tonen dat ze ons graag hebben. Architectuur is een mannenwereld. Als je een werf betreedt en normale kleren aanhebt, moet je je het eerste half uur bewijzen, voordat ze naar je luisteren. Maar dat is niet erg, we zijn het gewend."
Heerst er een samenhorigheids­gevoel onder vrouwen in de sector?
Caroline: "Momenteel werken we mee aan het nieuwe OCMW-gebouw in Sint- Niklaas. Zowel architecten
Els Claessens en Tania Vandenbussche, als de ingenieur en de projectleider zijn vrouwen. Het is anders, maar een heel fijne samenwerking."
Stefanie: "Het is vooral heel efficiënt werken. Je mag het niet zeggen, maar vrouwen kunnen zich zo veel beter organiseren dan mannen. Vrouwen hebben vaak een gezin en een huishouden te runnen. In vergaderingen zijn ze accurater en ze werken agendapunten af."

Jullie hebben elkaar leren kennen in het atelier van Maarten Van Severen. Wisten jullie toen al dat je samen een bureau zou opstarten?
Stefanie: "Helemaal niet. Bij Maarten hebben we eigenlijk niet zo veel samengewerkt. We hadden weinig voorgeschiedenis samen en ik denk dat dat wel een goede basis vormt om samen te werken."
Caroline: "Er was geen sprake van een bureau, het was meer een project dat we samen gingen doen."
Stefanie: "We waren ook niet echt vrienden."
Caroline: "We kenden elkaar eigenlijk niet (lacht)."
Stefanie: "Gaandeweg zijn we wel vrienden geworden, natuurlijk."
Wat tonen jullie op Biënnale Interieur?
Stefanie: "Samen met Emely, Galerie Tatjana Pieters, Rewind B.L.C.K. en Van Den Weghe hebben we een platform ter beschikking, waar we onze nieuwe meubelcollectie tonen."
Caroline: "Het is eigenlijk meer een familie van meubelen."
Stefanie: "Het is leuk om aan te werken, maar voor ons is het luxe en een beetje onwerkelijk. Het is van een totaal andere orde dan de andere projecten waar we meestal mee bezig zijn. We werken graag met klanten samen, maar het is ook zeer leuk om iets te verzinnen en het dan te maken. We hebben altijd al vaste meubels gemaakt. En hoewel we zeiden dat we los meubilair zouden maken, hebben we stukken gemaakt die een hoek nodig hebben. Beschouw dit als de overgang naar iets los."
Caroline: "Stoelen ontwerpen, daar gaan we ons niet aan wagen. Er zijn immers zo veel fantastische stoelen op de markt."
Stefanie: "Maar het is wel spannend om iets te ontwerpen dat een ruimtelijke impact heeft. De stand op de beurs zullen we bekleden met zelf ontwikkeld behangpapier. Ook dat zal een soort van prototypeoefening zijn. Biënnale Interieur is voor ons een opportuniteit en we zullen alles op alles zetten om er iets van te maken."

www.coffeeklatch.be

De interieurarchitecten van Doorzon maken tijdens Biënnale Interieur deel uit van het multidisciplinaire collectief iconfetti, samen met de Gentse modezaak Rewind B.L.C.K., kunstenaar Kasper Bosmans, galleriste EMELY, galerie Tatjana Pieters en marmer- en natuursteenbedrijf Van Den Weghe. Samen werkten ze een multidisciplinaire installatie uit die hun individuele domeinen samenbrengt.
Kortijk Xpo, hal 4, stand 41

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234