Woensdag 05/10/2022

Binnenland

Intern onderzoek naar Antwerpse vastgoedambtenaar

De ingang van erotisch massagesalon De Massagerie, een van de huizen die C.K. beheert aan de IJzerlaan. Beeld Eric de Mildt
De ingang van erotisch massagesalon De Massagerie, een van de huizen die C.K. beheert aan de IJzerlaan.Beeld Eric de Mildt

Verscheidene vastgoedinvesteerders vechten om een verloederde wijk in Antwerpen-Noord, erotisch massagesalon inbegrepen. Een van de firma's krijgt daarbij hulp van een medewerker van de stadsdienst Vastgoedcoördinatie. Stad Antwerpen is een intern onderzoek gestart.

Bruno Struys

"Meer zand dan in de Sahara." De buurt rond parallelstraten IJzerlaan en Merksemsestraat in Antwerpen-Noord ondergaat een make-over. De IJzerlaanbrug is afgebroken en door de Oosterweelverbinding gaat het nabijgelegen viaduct binnenkort ondergronds. Al die tijd is het stof vreten voor de bewoners, maar hier is een hippe buurt in de maak. Dat hebben de projectontwikkelaars ook begrepen.

Enkele bewoners zijn benaderd door vastgoedmakelaar Winvest, die niet wil reageren. Andere panden zijn opgekocht door de Maatschappij voor Industriële Ontwikkeling Oostende (MIO), eigendom van de familie Michiels, een van de 500 rijkste families van België.

null Beeld Eric de Mildt
Beeld Eric de Mildt

Het gaat om oude, aan elkaar grenzende huizen, waarvan elke verdieping is onderverdeeld in studiootjes, verhuurd voor 495 euro per maand. De huurcontracten blijken ondertekend door C. K., die samen met haar broer zaakvoerder is van een bvba, maar, zo leert opzoeking, ook werkt op de dienst Vastgoedcoördinatie van de stad Antwerpen.

"MIO wou beleggen in vastgoed en we hebben hen daarbij geassisteerd", zegt C.K.. "Op dit moment is dit een kmo-zone, maar de stad heeft de ambitie om deze site te ontwikkelen. Dit is investeren in de hoop dat het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) in de juiste richting verandert, zodat er een mooie woonomgeving kan komen. Het is dus een gokje."

Onbewoonbaar

C.K. wil niet zeggen hoeveel huizen ze beheert in deze buurt. Volgens ons zeker zeven, volgens bewoners meer. Een van hen woont er al acht maanden zonder huurovereenkomst en is naar de Huurdersbond gestapt.

De stedelijke dienst Woontoezicht heeft die zeven panden gecontroleerd. Drie zijn geschikt verklaard en in twee panden zijn de controles nog niet afgerond. Twee huizen in de IJzerlaan zijn ongeschikt verklaard voor bewoning.

null Beeld Eric de Mildt
Beeld Eric de Mildt

Volgens C.K. is de slechte woonkwaliteit in de studio's het gevolg van de geërfde situatie bij de aankoop van de panden. "Nu is er hier laagbouw en het heeft geen zin om te verbouwen als er misschien een nieuw RUP komt. We hopen toch op enkele extra bouwlagen, al is een woontoren veel gezegd."

Het Antwerpse stadsbestuur kwam meermaals in het nieuws door de banden met de vastgoedsector, maar wat met een medewerker op de dienst Vastgoedcoördinatie die bijklust voor investeerders? Volgens burgemeester Bart De Wever (N-VA) hoort de kwestie toe aan de stadssecretaris. "Tuchtzaken en personeelskwesties zijn in Antwerpen gedepolitiseerd", zegt de woordvoerder van De Wever. "We hebben vertrouwen in het ambtelijk onderzoek."

De stadsdienst bevestigt dat er sinds mei een intern onderzoek loopt na een klacht. "De dienst Interne Audit gaat na of de nevenactiviteit van het betrokken personeelslid niet in strijd is met de reglementering en de deontologie ter zake", zegt woordvoerder Dirk Delechambre. "Sinds vrijdag bekijkt ook het bureau voor Integriteit de zaak."

De gedragscode in Antwerpen stelt scherpe grenzen: stedelijke ambtenaren "moeten zelfs de schijn van partijdigheid vermijden" en privébelangen strikt scheiden van werk. Kan C. K. in haar zelfstandige activiteit niet met voorkennis handelen door haar functie op de stadsdienst?

"Ik vind het vreemd dat u belangenvermenging insinueert", zegt C. K.. "De dienst Vastgoedcoördinatie beheert enkel het eigen vastgoed van de stad. Ik heb geen inkijk in bouwvergunningen. Bovendien heb ik mijn zelfstandige activiteit teruggeschroefd sinds ik bij de stad werk en veel aan mijn broer overgedragen."

null Beeld Eric de Mildt
Beeld Eric de Mildt

In een van de huizen die C.K. beheert op de IJzerlaan, is erotisch massagesalon De Massagerie gevestigd. Een happy ending voor enkele honderden euro's. Door de wildgroei aan Aziatische massagesalons voerde Antwerpen anderhalf jaar geleden een vestigingstoelating in voor niet-professionele massagesalons, maar een erotisch massagesalon valt daar niet onder. "Er loopt een onderzoek naar De Massagerie bij de dienst Maatschappelijke Veiligheid van de stad, in samenwerking met de lokale politie en inspectiediensten", zegt de woordvoerder van De Wever.

De Massagerie loopt onder de studio's door tot in de Merksemsestraat. Daar staat in grote letters 'De Prins Consultancy' op de deur. Eigenaar van De Massagerie is de Nederlander Robert Prins. Als een van de meisjes van plezier daar na sluiting staat te wachten, komt een auto op ons af. De chauffeur laat zijn raampje zakken. "Valt hier iets te zien of wat?"

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234