Zondag 02/10/2022

'Intifada is een strijd van alle moslims, dus ook van ons'

'Sharon assassin, Bush son chien!' Op de pro-Palestijnse betoging van de Arabisch-Europese Liga (AEL) gisteren in Antwerpen waren deelnemers van over het hele land afgekomen. Maar die waren er niet alleen om hun Palestijnse broeders een hart onder de riem te steken. De betoging van de AEL draaide om meer dan alleen maar de herdenking van de intifada. 'Het is een gelegenheid voor de Marokkanen om op straat te komen en zich collectief te ontladen.'

Antwerpen

Van onze verslaggeefster

Sue Somers

Borgerhout, iets over twee uur gistermiddag. Op het plein in de Kerkstraat verzamelen steeds meer pro-Palestijnse betogers. Naast de obligate militanten van de PvdA uitsluitend jonge Marokkanen. Sommigen hebben een Arafat-sjaal om hun gezicht gebonden, anderen hebben een Palestijnse vlag bij zich. Kinderen fietsen lachend rond in oranje hesjes van de PvdA, die oproepen om the world te 'Chéngen' en een communistisch front te vormen tegen het kapitalisme.

De sfeer flakkert op wanneer groepjes jongeren slogans beginnen te scanderen. Maar het blijft wachten op the man himself, de bezieler van de betoging. Als Dyab Abou Jahjah eindelijk het plein op wandelt, geflankeerd door een viertal lijfwachten, loopt iedereen joelend naar hem toe. Onophoudelijk deelt de voorzitter van de AEL knipogen uit en schudt hij handen. Abou Jahjah lijkt wel een popster. Zo ziet hij er ook uit. De haren netjes met gel in de plooi, een onberispelijk zwart pak en een witte sjaal met Arabische opschriften om de revers van zijn vest gedrapeerd.

De 35-jarige Mustapha Akabbal kan een glimlach niet onderdrukken. "Wat een gedoe. En dan dat gezwaai met die Palestijnse vlaggen, terwijl iedereen hier uit louter egoïstische overwegingen staat. Want eigenlijk is een betoging van de AEL een gelegenheid voor de Marokkanen om op straat te komen en zich collectief te ontladen. Om hun ongenoegen te uiten over het racisme dat ze elke dag ervaren en de integratie waartoe ze worden gedwongen."

Akabbal twijfelt of hij mee zal opstappen. "De vorige keer heb ik het wel gedaan en toen is de betoging uitgedraaid op geweld. Dat was jammer." Toch voelt Akabbal wel wat voor de figuur van Abou Jahjah. "Hij zegt wat de Marokkaan op straat denkt. Hij is echt iemand van ons. De Marokkanen in het parlement? Pff, die betekenen toch niets voor ons? Wanneer zien we die eens op straat? De Marokkaanse gemeenschap heeft meer Abou Jahjahs nodig, maar dan zonder die zweem van arrogantie en geweld die rond zijn figuur hangt."

De stoet zet zich in beweging richting het Sint-Jansplein in de Seefhoek. Enkele heethoofden zorgen even voor wat opschudding, maar de stewards, die de AEL zelf inzette, hebben de zaak meteen onder controle. Politie is er nauwelijks. Tenminste, niet zichtbaar. Agenten in burger houden de massa van op elke hoek van het plein in het oog, enkelen van hen hebben zich geïnfiltreerd in de betogende massa. "God is groot, hij is de Almachtige. En Mohammed is onze profeet", klinkt het in het Arabisch. Uit ramen en deuren kijken Antwerpenaren de betogers na, sommigen klappen uitdrukkelijk om hun sympathie te betuigen.

Marokkanen die langs het traject staan toe te kijken, worden uitgenodigd mee op te stappen. Een groep meisjes wandelt voorop en schreeuwt slogans. In het midden van de stoet een meterslange Palestijnse vlag, gedragen door kereltjes die amper begrijpen waar het om draait. "Jihab!", kelen ze. Een wat oudere jongen verbetert hen. "Het is jihad!". Verzen uit de koran worden nagezongen, Sharon en Bush moeten het ontgelden. Wanneer de mars de Van Kerckhovenstraat aandoet, blijven de toeschouwers toeschouwers. Niemand mengt zich tussen de betogers. "Logisch, deze buurt is vrijwel volledig Turks", grijnst deelnemer Mustapha Akabbal.

Op het Sint-Jansplein klimt Dyab Abou Jahjah op een pick-up en neemt hij het woord. "Broeders en zusters", begint hij, waarna hij al een applaus krijgt. "De intifada is niet alleen het naar elkaar gooien met stenen. Het is een manier van leven, een strijd van alle moslims. En dus ook van ons. Het minste dat wij hier in Antwerpen kunnen doen, is vreedzaam op straat komen voor onze broeders en zusters in Palestina."

Abou Jahjah laakt de "alomtegenwoordige criminalisering van verzet" en "de steeds extremistischer wordende voorstelling van de islam. Wij moeten de islam met fierheid in ons hart dragen en ons niet laten intimideren door mensen die zeggen dat we ons moeten integreren. Wij moeten alleen de wet respecteren! Niet meer, niet minder." Het Sint-Jansplein, waar ondertussen zowat duizend betogers zich verzameld hebben, ontsteekt in gejoel.

"Wij vragen de Belgen toch ook niet zich aan te passen aan ons", reageert Abou Jahjah als hij geconfronteerd met de uitspraken van SP.A'er Robert Voorhamme, die wil dat de allochtone gemeenschap duidelijk afstand neemt van gedwongen huwelijken en van de onderdrukking van de vrouw. "Er zijn wat dat betreft misbruiken, maar België heeft toch wetten over de gelijkberechtiging van man en vrouw? Die moeten nageleefd worden, maar wat in de privé-sfeer gebeurt, hoeft verder geen bemoeienis."

Na afloop van de betoging pakte de politie tien minderjarigen op. Negen van hen werden administratief aangehouden wegens het verstoren van de openbare orde. Een minderjarige werd gerechtelijk aangehouden omdat hij een zijspiegel van een politiecombi had afgebroken. Enkele heethoofden sloegen drie ruiten in van bussen die De Lijn extra had ingelegd om de betogers terug naar het startpunt te brengen. Een vijftigtal opgehitste jongeren zakte verder af richting station. Onderweg werd een gsm uit een auto gestolen, ruiten aan diggelen geslagen en een bluts in een geparkeerde wagen gestampt.

Dyab Abou Jahjah: 'Wij moeten ons niet integreren, alleen de wet respecteren. Niet meer, niet minder'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234