Belangrijk nieuwsIran
Iraans persbureau: ‘VUB-gastdocent Ahmadreza Djalali wordt op 21 mei geëxecuteerd’
De ter dood veroordeelde VUB-gastdocent Ahmadreza Djalali (49) zal uiterlijk op 21 mei geëxecuteerd worden. Dat schrijft het Iraanse persbureau ISNA.
De Iraans-Zweedse wetenschapper, die ook gastdocent was aan de VUB, zit al meer dan vijf jaar gevangen in Iran. Hij werd in april 2016 tijdens een werkbezoek opgepakt in Iran en beschuldigd van spionage. Eind oktober 2017 werd hij ter dood veroordeeld, na een volgens mensenrechtenexperts oneerlijk proces.
Djalali werd tot bekentenissen gedwongen door foltering, zegt Amnesty International, en hij spendeerde de eerste drie maanden van zijn detentie in de isoleercel. Zijn advocaat mocht hem pas zeven maanden na zijn arrestatie bezoeken. Djalali zou ook in een slechte gezondheid verkeren.
Vorig jaar voerde Iran de druk stelselmatig op. In november kreeg zijn echtgenote, die in Zweden woont met hun kinderen, een telefoontje waarin haar man afscheid leek te nemen. De Evin-gevangenis had hem verplaatst naar de beruchte 209-sectie, waar hij werd geïsoleerd.
Kort daarna kreeg zijn advocaat in Iran van de gevangenis de boodschap dat de executie binnen de week zou gebeuren. Dat was vlak voor het proces in ons land tegen de Iraanse terreurcel. Er volgde een storm van protest en de executie ging uiteindelijk niet door. Vanuit Iran kwam de boodschap om Djalali te ruilen tegen de terreurveroordeelden in ons land, wat België expliciet weigerde.
Lees ook
Amnesty International-directeur: ‘Als de aandacht voor Ahmadreza Djalali verslapt, vrezen we voor zijn leven’
Niet toevallig
Het hof van beroep in Antwerpen buigt zich donderdag over de zaak van drie Iraanse terreurverdachten. Dat Iran net nu voor de zoveelste keer de executie van Djalali opnieuw aankondigt, is niet toevallig, zegt Gerlant Van Berlaer, spoedarts in het UZ Brussel en collega van Djalali.
“Ze doen zelfs de moeite niet om het te verstoppen”, zegt hij. “De dag voordien kondigen ze dan aan dat hij op 21 mei wordt geëxecuteerd. Dat is puur de druk opvoeren om die uitspraak nog te beïnvloeden.”
Een vierde verdachte, de diplomaat Assadolah Assadi, kreeg 20 jaar celstraf. Hij heeft zijn beroep eerder al ingetrokken, maar het lijkt net om hem te doen. De Iraanse overheid heeft al laten uitschijnen dat ze Djalali willen ruilen tegen Assadi.
“Als ze Djalali executeren, dan moeten ze een andere pasmunt zoeken”, stelt Van Berlaer. “Dit is natuurlijk een pasmunt die ruim onder de aandacht is geweest en waarvan de publieke opinie mee druk uitoefent op de autoriteiten. Al kunnen ze de executie ook als represaille uitvoeren.”
De toestand van Djalali in de Iraanse gevangenis is nog steeds zorgwekkend. De VUB-gastdocent mocht al sinds eind vorig jaar geen contact meer hebben met zijn vrouw. Daardoor werd er zelfs getwijfeld of hij nog in leven is. “Deze aankondiging doet vermoeden dat hij nog leeft”, aldus Van Berlaer.
Vlaams Parlement verzet zich
Het Vlaams Parlement heeft vandaag unaniem een resolutie, ingediend door oppositiepartij Vooruit, goedgekeurd waarin het halfrond zich verzet tegen de dreigende executie. Daarin vraagt het parlement aan de Vlaamse regering om de Iraanse ambassadeur op te vorderen en er bij de Iraanse autoriteiten aan te dringen Djalali niet te executeren. Het parlement vraagt ook opnieuw om Djalali vrij te laten.