Woensdag 28/09/2022

Irakees riskeerde 10 jaar leven voor Amerikaans leger en mag land nu niet meer in

Een van de eerste slachtoffers van Trumps beslissing om 90 dagen lang geen moslims uit onder andere Irak meer binnen te laten in de Verenigde Staten was Hameed Khalid Darweesh, die van 2003 tot 2013 zijn leven riskeerde door voor het Amerikaanse leger te werken als tolk en ingenieur. In Irak was zijn leven in gevaar wegens zijn banden met de VS en de man had samen met zijn familie een verblijfsvergunning voor de VS gekregen.

De Irakezen Khalid Darweesh en Haider Sameer Abdulkhaleq Alshawi, zaten vrijdag op het vliegtuig op weg naar de Verenigde Staten toen president Trump het besluit ondertekende inwoners uit zeven moslimlanden de toegang tot de VS ontzegt.

De mannen beschikten allebei over visa voor de VS, maar werden bij hun aankomst in New York toch aangehouden.

Darweesh, getrouwd en vader van drie kinderen, werkte tien jaar als tolk voor het Amerikaanse leger in Irak en tot tweemaal toe probeerden Iraakse rebellen hem te vermoorden. De man kreeg op 20 januari een bijzonder immigratievisum dankzij zijn werk in dienst van de overheid en stapte vrijdag met zijn vrouw en kinderen op het vliegtuig. Ze zouden een nieuw leven beginnen in Charlotte, North Carolina. Bij aankomst werd Darweesh meteen gearresteerd door de immigratiedienst, zijn familie mocht uiteindelijk wel de luchthaven verlaten.

Alshawi was op weg naar zijn vrouw en kind, beide inwoners van de VS, in Houston, Texas. Hij had op 11 januari een visum voor de VS gekregen. Zijn vrouw had van 2006 tot 2007 in Irak gewerkt als boekhoudster voor een Amerikaanse beveiligingsfirma. Omwille van hun banden met VS waren hun levens in gevaar en vroegen ze om het land binnen te mogen als vluchtelingen. Zijn vrouw en zoon mochten in 2014 naar de VS afreizen, Alshawi kreeg maar pas deze maand te horen dat hij hen mocht vervoegen.

De ziel van Amerika

De American Civil Liberties Union, een burgerrechtenbeweging, spande zaterdag in naam van beide mannen een proces aan tegen de Trump-administratie.

Na zeventien uur vastgehouden te zijn, werd Darweesh zaterdagnamiddag uiteindelijk vrijgelaten. Hij werd vergezeld door twee Democratische volksvertegenwoordigers uit New York en zijn advocaat Mark Doss.

Doss vertelde aan CNN dat beide mannen in hun thuisland geviseerd werden om hun banden met de VS en in "ernstig gevaar" zouden zijn, mochten ze worden teruggestuurd.

Aan de aanwezige journalisten vertelde Darweesh dat hij ondanks zijn aanhouding blij was om in de VS te zijn, dat hij "het land van de vrijheid" noemde. Hij bedankte de mensen die hem steunen en de betogers op JFK. "Dit is de ziel van Amerika," zei hij over zijn supporters, "dit is wat me ertoe aanzette om mijn land te verlaten en naar hier te komen."

Alshawi mocht enkele uren later uiteindelijk ook het land binnen. Minstens tien andere immigranten en vluchtelingen zitten op het ogenblik van schrijven nog steeds vast op de luchthaven JFK in New York.

Nog meer processen

"President Trumps oorlog tegen gelijkheid eist al een vreselijke menselijke tol," zei Omar Jadwat, directeur van het Immigrantenrechtenproject van ACLU: "Dit verbod mag niet blijven bestaan. De man vermoedt dat er naar aanleiding van het toegangsverbod voor moslims nog meer processen tegen de Trump-administratie zullen aangespannen worden.

Erg streng doorlichtingsproces

Kirk W. Johnson, oprichter van The List Project, reageerde erg verontwaardigd. The List Project is een ngo die Irakezen die het Amerikaanse leger in hun thuisland hebben geholpen, helpt bij het verkrijgen van een vluchtelingenstatus in de VS omdat hun leven in Irak in gevaar is. "Dit is uiteraard een afschrikwekkende en beschamende dag uit onze geschiedenis," zei hij.

Aan Buzzfeed News liet Johnson weten dat het onduidelijk is wat er nu met de Iraakse vluchtelingen zal gebeuren die op weg waren naar de VS of die een visum hadden gekregen om eerstdaags te vertrekken. "Deze mensen werden erg grondig doorgelicht voor ze visa kregen, die nu werden ongedaan gemaakt met de handtekening van de president," zei hij.

Johnson wees erop dat het voor burgers moeilijk is om te weten hoe complex het doorlichtingsproces is. Deze Irakezen zijn "waarschijnlijk de meest gedocumenteerde vluchtelingen op aarde. Ze hebben militairen, diplomaten en hulpverleners die voor hen borg staan. Dat de president van de VS beweert dat we niet weten wie er binnenkomt is ofwel erg dom, of wreed, want er zijn duizenden mensen die nu vrezen voor hun leven omdat ze onze troepen dienden tijdens de oorlog tegen terreur."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234