Zaterdag 13/08/2022

Verkiezingen VS

Is Angela Merkel nu de 'leider van de vrije wereld'?

De Duitse bondskanselier Merkel tijdens haar statement na de verkiezingsoverwinning van Donald Trump.  Beeld AFP
De Duitse bondskanselier Merkel tijdens haar statement na de verkiezingsoverwinning van Donald Trump.Beeld AFP

Nu Donald Trump officieel verkozen is tot president van de Verenigde Staten, daalt er een grote druk neer op de schouders van Duits bondskanselier Angela Merkel, zo stellen verschillende Duitse en Amerikaanse media. Volgens sommige analisten zou Merkel nu de enige overgebleven machtspersoon in Europa zijn die de democratische waarden van de vrije westerse wereld overeind kan houden.

Hanne Vlogaert

Dankzij de standvastige samenwerking van een aantal grootmachten als de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië kregen de vrije, democratische waarden van de westerse wereld de laatste decennia een steeds vastere voet aan de grond. Vooral het internationale samenwerkingsverband dat de landen aangingen om die waarden concreet te verdedigen - de NAVO - speelde daarbij een grote rol. Nu Donald Trump echter aan het hoofd van één van de machtigste NAVO-deelstaten komt te staan, zullen binnen die westerse alliantie de komende jaren waarschijnlijk heel wat breuklijnen ontstaan.

Tijdens zijn campagne gaf Trump immers aan protectionistisch bewind te gaan voeren, dat de Verenigde Staten toelaat om zich zowel sociaal als economisch steeds verder terug te plooien op zichzelf: vrijhandelsverdragen zullen onder druk komen te staan, een anti-migrantenstandpunt hangt boven het hoofd en ook wat het militaire verzet tegen IS betreft, zou de VS binnen de internationale allianties wel eens een veel minder prominente rol kunnen gaan spelen. Op de politieke druk van grootmachten als Frankrijk en Groot-Brittannië lijken we de komende jaren ook niet meteen te moeten rekenen: terwijl het VK zich druk maakt om de gevolgen van een brexit, krijgt Frankrijk te maken met een steeds verder oprukkend populisme in de vorm van extreemrechtse bewegingen als het Front National van Marine Le Pen.

Merkel for the win

Wat het rechthouden van de liberale waarden te midden van al dat populistische strijdgewoel betreft, kijkt men dan ook met argusogen naar de enige machtsfiguur die centraal-Europa momenteel nog over lijkt te houden: Duits bondskanselier Angela Merkel. “Plots is Merkel uitgegroeid tot de meest belangrijke leider van de vrije, democratische en liberale wereld”, schreef de Duitse krant TAZ vandaag.

Ook historicus en columnist bij de Britse krant The Guardian Timothy Garton Ash lijkt het volmondig met die stelling eens. Volgens hem is ook het gedrag van huidig Amerikaans president Barack Obama in dat opzicht tekenend: "In plaats van een bezoek te brengen aan Groot-Brittannië, reist Obama vandaag bij zijn laatste Europese bezoek af naar Duitsland - alsof hij bij deze de scepter aan Merkel door wil geven". Aan de vooravond van zijn bezoek liet Obama overigens horen dat Merkel de laatste jaren “zowat zijn dichtste internationale partner geweest moet zijn".

Poetin en Erdogan

Het sterke statement dat Merkel maakte in haar felicitatie-speech voor Trump, toonde volgens veel analisten bovendien aan dat Merkel ook zelf bereid was haar voortrekkersrol als ‘leider van de vrije wereld’ op zich te nemen. In die speech liet Merkel horen een “nauw verwantschap met de Verenigde Staten te willen aanhouden”, zoals de twee landen dat ook in het verleden gedaan hebben. De Duitse bondskanselier liet echter niet na de alliantie ook meteen aan enkele strikte voorwaarden te verbinden: de samenwerking zal enkel aanhouden als Trump zich houdt aan de waarden die Duitsland en de VS al sinds jaar en dag met elkaar verbinden, namelijk “democratie, vrijheid en respect voor de wet en voor de mensenrechten – ongeacht hun afkomst, ras, huidskleur, religie, gender, seksuele oriëntatie of politieke overtuiging”.

Duits Bondskanselier Angela Merkel tussen Russisch president Poetin en Turks president Erdogan.  Beeld REUTERS
Duits Bondskanselier Angela Merkel tussen Russisch president Poetin en Turks president Erdogan.Beeld REUTERS

Daarnaast zou ook Merkel zich volgens de Amerikaanse en Duitse pers ook in de uitgelezen positie bevinden om ondemocratische acties van figuren als Russisch president Vladimir Poetin of Turks president Recep Tayyip Erdogan een halt toe te roepen. "Merkel is 62 jaar oud, beschikt niet over Obama’s oratorische overredingskracht, maar haar stem klinkt desalniettemin krachtig door op wereldvlak", schrijft The Local. Dat laatste geldt volgens de Duitse nieuwswebsite zeker wat betreft de vluchtelingencrisis: "Terwijl de meeste Europese landen druk bezig waren zichzelf te beschermen voor de massa migranten op de vlucht voor oorlog en geweld in nabijgelegen moslimlanden door er hun deuren voor te sluiten, nam Merkel vorig jaar maar liefst 900.000 van die vluchtelingen in haar land op."

Een standpunt dat Trump met geen andere woorden kon omschrijven dan “volstrekt van het lotje getikt”. Met de belofte vol te willen inzetten op de deportatie van vluchtelingen uit de VS en een tijdelijk verbod op moslimimmigranten in zijn land, ziet het ernaar uit dat de VS de komende vier jaar de weg naar een sterke anti-migrantenpolitiek zal inslaan.

Niet alleen

Als Trump alle beloftes die hij in zijn campagne opvoerde – denk aan het torpederen van het klimaatakkoord, het stopzetten van het nucleaire pact met Iran en ook het opblazen van het NAVO-verbond zoals het nu bestaat – daadwerkelijk zal doorzetten, wordt het voor Merkel niet makkelijk om hier tegenwicht aan te bieden. Duitsland mag op economisch vlak dan wel zwaar doorwegen op het wereldtoneel, zo stelt The Local, wat de politieke invloed van het land betreft, blijft het toch nog steeds eerder bescheiden.

Barack Obama op zijn laatste staatsbezoek aan Griekenland.  Beeld Photo News
Barack Obama op zijn laatste staatsbezoek aan Griekenland.Beeld Photo News

Stefani Weiss, experte Europese Integratie en Buitenlands Beleid bij de Bertelsmann Foundation, maant dan ook aan tot voorzichtig optimisme. “Al onder Obama nam de VS steeds minder de rol van internationale waakhond op zich, die trend zal zich onder Trump alleen maar voortzetten. Ook wat betreft de annexatie van de Krim en het geweld in Oekraïne zal Trump waarschijnlijk niet al te veel tegenkanting in de strijd werpen, gezien zijn goede verstandhouding met Poetin.”

Het blijft dus afwachten in hoeverre Angela Merkel haar politieke agenda zal kunnen doordrukken op wereldvlak, indien Trump - als leider van de grootste economie ter wereld - ervoor kiest een volledig tegenovergestelde koers te gaan varen wat betreft migratie, klimaatverandering en de sanctionering van Rusland. Volgens Daniela Schwarzer, voorzitter van de denktank DGAP, kan Merkel het counteren van Trump niet alleen aan: “Merkel mag nu dan wel de sterkste leider van de liberale wereld zijn, ze kan dit niet alleen”.

Vierde ambtstermijn

Daarnaast blijft het ook de vraag hoelang Merkel nog aan het roer van de Duitse natie zal blijven staan. In 2017 staan ook daar immers verkiezingen voor de deur, en Merkel heeft nog steeds niet bevestigd of ze daarbij effectief een vierde ambtstermijn als bondskanselier ambieert. Toch gaat de Duitse pers er over het algemeen vanuit dat ze dat wel zal doen, simpelweg omdat het te laat zou zijn om te verklaren dat ze niet zal opkomen. Nu nog afhaken zou volgens The Local een te zware domper betekenen voor haar partij CDU.

null Beeld AFP
Beeld AFP

Volgens analisten maakt de intrek van Trump in the Oval Office het voor Merkel overigens absoluut noodzakelijk opnieuw haar kandidatuur te stellen en het Westen met haar figuur opnieuw een baken van vertrouwen en stabiliteit te schenken. “Ze heeft in het verleden al getoond hoe toegewijd ze is in haar pogingen om de Europese unie samen te houden. Die taak is na de Amerikaanse verkiezingen groter dan ooit”, zegt Schwarzer. Dat Merkel sterk het gevoel heeft dat haar politieke taak er nog niet opzit, is volgens haar dan ook niet ondenkbaar.

Tot slot lijkt de winst van Trump trouwens ook de populariteit van Merkel een nieuwe boost te geven. Voor november kon de Duitse bondskanselier nog maar op de steun van 44 procent van de Duitse kiezers rekenen. Uit een enquête die vorige week werd afgenomen, bleek dat dat aantal inmiddels opnieuw gestegen is naar 60 procent.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234